Batman Üniversitesinin en çok takdir ettiğim yönlerden biri de Batman’a ait bir hafıza oluşturmasıdır.
Batman tarihinde hiçbir kurumun yapamadığı hatta Batman tarihinden hiçbir kurumun yapamadığını, mevcut üniversite yönetimi 4 yıllık süreçte başardı.
Batman Üniversitesi Yayınevi tarafından baskısı tamamlanan toplam 17 eserin her biri, birinden değerli.
Bu değerli eserler Batman Kitaplığı adı altında bir vitrinde sergileniyor.
Rektörlük binasındaki kitaplıkta,
Batman Vizyon 2030, Batman Halk Kültürü, Dün Bugün Yarın Batman, Nymphaeus’tan Batman’a, Geçmiş Bugün Gelecek Batman (Tam Metin Bildiriler Kitabı), 1. Uluslararası Batman Sempozyumu 2022 (Özet Bildiriler Kitabı), 2. Uluslararası Batman Sempozyumu 2024 (Tam Metin Bildiriler Kitabı), 2. Uluslararası Batman Sempozyumu 2024 (Özet Bildiriler Kitabı), Enerji Sistemleri Analizi, Batman Enerji Zirvesi, Uluslararası Bilişim Kongresi 2022 (Tam Metin Bildiriler Kitabı), Uluslararası Bilişim Kongresi 2023 (Tam Metin Bildiriler Kitabı), Uluslararası Bilişim Kongresi 2024 (Tam Metin Bildiriler Kitabı), 1. Uluslararası Öğrenci Kongresi (Tam Metin Bildiriler Kitabı), ISENS-21 (Tam Metin Bildiriler Kitabı), 2. ICEPHSS Bildiri Özeti Kitapçığı ve ICEPHSS 2022 Bildiri Özeti Kitapçığı adlı eserler yer alıyor.
Bu kitaplardan 8’i Batman şehrinin tarihini, sosyal ve ekonomik yönleri ile ilgili bilgi ve belgeleri kapsıyor.
8 kitap, geniş araştırmalar, konferans, sempozyum ve zirve gibi farklı bilimsel etkinlikler neticesinde oluşturulmuş.
Nymphaeus’tan Batman’a adlı kitabın basımı da üniversite tarafından gerçekleştirildi.
Yayını Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ve Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Filiz Akbaş ve Prof. Dr. Ferhat Korkmaz’ın editörlüğünde hazırlandı, 30 öğretim görevlisi çalışmada yer aldı.
Batman adının nereden geldiğine ilişkin araştırmalara geniş yer verilen kitapta, Asur Kaynaklarında Batman’dan ‘Kalat’ olarak söz edildiği, Roma kaynaklarında ise su perisi anlamına gelen ‘Nymphaeus’ adıyla kayıtlara geçtiği ifade edildi.
Arap kaynaklarında ise yörede uygarlıklar arasında yaşanan çarpışma ve savaşlar nedeni ile Batman’a kanlı nehir anlamına gelen ‘Setidama’ adı verildiği belirtiliyor.
Batman’ın oluşumunun 10 bin yılı bulduğu belirtilen ve 10 bin yılı aşan tarihin ele alındığı kitapta 4 ana bölüm ve 26 çalışma ile değerlendirmeler yapılmış.
Kitabın ilk bölümünde yer alan ‘Kentin Yükselişi’ adlı çalışmada petrolün bulunup işlenmesi sonucu hızla bir sanayi kentine dönüşen Batman’da ilk üretim ve kuruluş faaliyetleri fotoğraflar eşliğinde yer almış.
İkinci Bölümde ‘Kentin Hafızası’ adlı çalışmada eğitim kurumları, yöresel bayramlar, Seyit, Süryani, Koçer ve Ezidi kültürü, Batman’da dengbejlik, Batman Türküleri, Batman’daki çocuk oyunları, kadın el sanatlarında ikonografik izler ve Batman’da Roma ve Eyyubî dönemi ele alınmış.
‘Kentin Doğası’ başlığını taşıyan üçüncü bölüm, fen bilimleri alanına ayrılmış. Bu bölümde, Batman’da yayılış gösteren kelebek türleri, Batman ili bitki ve hayvan biyoçeşitliliği, Batman’da yetiştirilen ve stratejik öneme sahip olan endüstri bitkileri, Batman'da petrol dışı maden kaynakları, Batman kent peyzajında kullanılan süs bitkileri, Batman'da yöresel ürünler ve biyokimyasal içerikleri, Batman coğrafyasına özgü mezrone ve tayfi üzümü ile bağcılık, Batman su ayak izleri ile Batman’ın kurulu olduğu alanın jeolojik özellikleri ele alınıp değerlendirilmiş.
Kitabın 4. ve son bölümünde ise Batman’ın kalkınmasına dair tespit, öneri ve öngörülere yer verilmiş.
Bu kitapta benim için sürpriz olan en ilginç şey ise sayfaları çevirirken karşıma dedemin isminin çıkmasıydı.
Öyle kapsamlı bir kitap olmuş ki benim bu güne kadar yapamadığımı üniversite yapmış ve dedemin izini sürmüş.
Tabi kitapta Sinikan aşireti ve Mehmet Emin’den söz edilirken, araştırmayı yapan öğretim görevlisi bunun benim dedem olduğunu bilmiyordu.
Kitabı bana ulaştıran üniversitedeki görevliler de bilmiyordu.
Dedem gibi Batman tarihinde iz bırakmış binlerce isim daha yer alıyor kitapta.
Ben henüz 5-6 yaşlarındayken dedem vefat etti.
50 yıl geçmiş üzerinden.
Dede i hayal meyal hatırlıyorum.
Kendisinden geriye ne bir fotoğraf ne bir eser kaldı.
Üniversite sayesinde şimdi isimleri Batman tarihi ile ilgili kitaplarda yer aldı.