Çizginin dışındaki öğretmen: Recep Bingöl

Kudbettin Çelik

1 ay önce

Bizim YGA'da Sinan abi: "İşini içselleştirmek" ten bahseder hep. İşini, görevini, vazifeni keyifle, tutkuyla, aşkla yapanlar bulunduğu yere, konuma değer katarlar. Onu severek yaparak yaptığında çalışmak zorunda kalmazlar.  Yaptıkları işten dolayı yorulmaz, iş onlara huzur ve mutluluk verir.

'Öğretmen olmak ile öğretmenlik yapmak farklıdır. Öğretmen olan sınıfa girdiğinde canlar görür, öğretmenlik yapan öğrenciler.' der Doğan Cüceloğlu hocamız.

Bir çocuğun gelişiminde, büyümesinde, hayata hazırlamasında, pozitif bakış açısı kazanmasında, ileriyi görmesinde, nezaket sahibi olmasında, ahlakı içselleştirmesinde öğretmenin rolü yadsınamaz gerçekliktir.

Hayatta, bir çocuğun sahip olabileceği en büyük zenginlik, iyi bir öğretmene sahip olmaktır.

İşte bugün size Batman İlinin, Beşiri İlçesinin, Değirmen üstü İlkokulu öğretmeni Recep Bingöl'ü anlatacağım. Recep Bingöl, Yunus'un dediği gibi:

'suyumu alçaktan çekerim

Dönüp yükseğe dökerim

Görün ben neler çekerim

Derdim var ki inilerim.'  Dertli bir öğretmen.

Çizginin ötesinde, hayatın kıyısında, uzak köylerin birinde, hayalleri büyük, imkanları küçük çocukların düşlerini, bir uçurtma kuyruğunda samanyoluna, yıldızlara bırakmak derdinde. On dört yıldır aynı aşk ve heyecanla, aynı tutku ve sevdayla öğrencilerin hayallerini bir bir, ilmek ilmek örüyor. Onların hülyalarını duvarların ardından, buğday tarlalarından, üzüm bahçelerinden, meralardan, kırlardan gökyüzünün uçsuz bucaksız, sonsuz gökyüzü maviliğiyle buluşturuyor.

Salt aktarıcı rolünden, ezberleyip unutulan bilgiden ziyade yaşamın kalbine, hayatın merkezine taşıyor çocukları.

Sabahın şafağında güneşten süzülüp pencere pervazından sınıfa sinen ışığı avuçlarına alıp çocukların kirpiklerine asıyor. Ki aydınlık olsun yarınları. Gelecekleri, bir nehir gibi berrak.

Recep Öğretmen, öğretmenliğe bakışını şöyle anlatıyor: Ben onlara konuyu anlatıp bilgileri ezberletmek yerine, onları hayata hazırlıyorum. Hayvanları incitmeyen, doğayı seven, çevreyi koruyan, hayal gücü yüksek, derin bir yaratıcılığa sahip, değerlerine sahip çıkan çocuklar yetiştirmek. En çok da mutlu çocuklar yetiştirmek istiyorum. Kendisiyle, çevresiyle, hayatla barışık mutlu çocuklar.

Öğrencilerin hayal gücü genişletmek, farklı bakış açılarını kazandırmak, yaratıcılığını geliştirmek için onlarca projeye imza atan, birçok etkinlik ve çalışmalarla, eğitimde iyi örneklerle yüzlerce öğretmene rol model oluyor, öğrencilerin gönlünde taht kuruyor. 

İnovasyon, geri dönüşüm, istiklal köklerdedir, kitap okuma gibi ilham veren pratik uygulamalar ve projelerle her öğrenciye dokunmaya, eğitimde fark yaratmaya devam ediyor.

Recep öğretmenimin tedrisatından geçen her öğrenci bahtiyardır. Onu tanıyan her öğretmen onurludur. Her okul için bir şans, Beşir’i için bir gurur, Batman için bir mucize, ülkem için bir değerdir.

Her öğrencinin derdiyle dertlenen, her öğrenciye değer veren, onu biricik kılan, imkansızlıkların ötelediği hayallerini yarınlarla buluşturan, fark yaratan recep öğretmenim gibi çizginin dışındaki öğretmenlerin ülkemde sayılarının çoğalması, eğitimin geleceği adına bir ışıktır. Bir umuttur.

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI