Geçtiğimiz gün Batman Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde okuyan gençler, Batman’da kent bilincini oluşturmak amacıyla çöp toplama etkinliği gerçekleştirdi.
Batman’da zaman zaman bu tür etkinlikler gerçekleştiriliyordu. Ancak bu defa etkinliğin gençler tarafından oluşturulması ayrı bir önem taşıyordu.
Çünkü bu kentteki bütün yenilikler ve değişimler şüphesiz ki gençlerin eliyle olacaktı. Ve bu etkinlik, tam olarak bu mesajı veriyordu.
Doğrusunu söylemek gerekirse etkinliğe katılım düşük seviyede olacak diye beklerken, haberi yapmak üzere Batman Park’ın önüne gittiğimde kalabalık bir grup ile karşılaştım.
Batman Belediyesi Eş Başkan Yardımcısı Aziz Aksın, Çevre Gönüllüler Derneği’nden Recep Kavuş ve Hasan Argünağa, Down Sendromlular Derneği’nde eğitim gören beyaz melekler, gazeteciler, esnaflar, memurlar, kısacası Batman’ın bütün renkleri oradaydı...
Katılımcılara önce beyaz eldivenler ve siyah torbalar dağıtıldı.
Katılımcılar çöp toplayarak Batman Park’ın önünden Atatürk Parkı’na doğru yürüyüşe geçti.
Çöp toplayanları görenler de bu kervana katılarak etkinliğe eşlik etti.
Atatürk Parkı’nın önüne kadar büyüyen kalabalık, Batmanlılara verilebilecek en güzel mesajı verdi.
Bu kent hepimizin olduğuna göre, kentimizin temizliği de hepimizin ortak göreviydi.
Omuz omuza verip yerlere atılan çöpleri toplarken, düşünmeden edemiyor insan...
“Boy boy çöp konteynırları dururken, çöpünü neden yere atar ki bir insan?”
Yaşadığımız kenti neden kirletiriz?
Kirletmek bize ne katıyor?
Çevreyi kirletmeyi anlamsız kılacak onlarca soru belirdi kafamda.
Çözüm basit aslında.
Kirletmeyi değil, temizlemeyi öğretecektik çocuklarımıza. Kardeşimize, çiğnediği sakızı yere atmamasını, oğlumuza-kızımıza evinin önünü temiz tutmasını, arkadaşımıza çöpü yere atmak yerine çöp konteynırını kullanması gerektiğini söylemek yetecekti aslında.
Bu sorun, ancak ve ancak ev ve okullarda çözülebilir.
Okullarda öğrenciler, kullandıkları tuvaletleri, bahçeyi, sınıfı, sırayı temiz tutmayı öğretecek, gerekirse okulun bahçesinde çöp toplama etkinliği yaparak öğrencileriyle birlikte çöp toplayacak, bu konuda sık sık öğrencilerle sohbet edecek.
Evlerde ise anneler ve babalar, çocuklarına yaşadıkları yeri, sokağı, temiz tutmayı öğretecek, bunun topluma ve en önemlisi kişinin kendisine karşı en önemli vazifesi olduğunu öğretecek.
Böylece çözümü en basit olan bir sorun, bu kadar ciddi ve devasa bir şekilde büyümeye devam etmeyip ortadan kalkacak...