?>

Diwana Derde me u Dile me: Diwan Academy

Ubeyd Baş

4 ay önce

 Tam da lâzım olan desem yeridir. Konuşmayı anne babasından öğrenen, ama o öğrendiğini çocuğuna aktaramayan, ya da aktarmakta güçlük çeken bir kuşağın ayıplı bir bireyi olarak, bizi utancımızdan, kusurumuzdan, günahımızdan kurtarmaya ve çocuklarımızı geçmişleriyle buluşturmaya, dillerine kavuşturmaya dönük ulvi bir çabadan bahsedeceğim.
 Diwan Uluslararası Tiyatro Okulu (International Theatre Academy) Akedemiya Şano u Hunere. Şermola Performans kuruluşu olarak Batman’da açıldı.
Açıldı açılmasına ama kendini çaresizliğine kapatan, bizlerin körlüğünde, biz görmesek de gitmesek de faaliyetlerine başladı ve istikrarlı bir şekilde devam ediyor.
Hani vardı ya, gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüzdür hesabı. İşte Diwan Academy gitmesek de görmesek de bizim akademimizdir. Sırtımızı dönüp de bize sırtını dönmeyenimizdir.

Şermola Performans; 2008 yılında Mirza Metin ve Berfin Zenderlioğlu öncülüğünde İstanbul'da kurulmuş bir tiyatrodur. En belirgin ve en takdire şayan özelliği çok kültürlü ve çok dilli bir oyun repertuarına ve yapıya sahip olmasıdır. Türkiye’de ve dünyada bir arada yaşayan ya da yaşamaya çalışan ve çoğu zaman maalesef bunu beceremeyen kültürler ve diller, Şermola Performans’ının sahnesinde bir arada yaşarlar.

Şermola Performans bu anlamda devletlerin ve damarlarında milliyetçi faşist virüsler barındıran toplumların, başaramadığını, sosyal projelerle topluma anlatmaya, toplumu anlamaya ve toplumla ilişkiler geliştirmeye çabalıyor.

Bu çabayı desteklemek adına kuruluşunun 15. yılında Batman’da çocuklara, gençlere, kadınlara, işçilere Kürtçe eğitim yapan, içinde sahnesi de olan bir tiyatro okulu açtılar. Kıymetli bir büyüğüm sayesinde yolumun kesiştiği Diwan Academy için yazımın başında da belirttiğim gibi tam da lazım olan desem yeridir.

Batman ve Almanya'da faaliyet gösteren ekibin kurucuları Mirza Metin ve Berfin Zenderlioğlu uzun yıllardır Kürtçe tiyatro alanında başarılı işler üretiyor.
Onları tanımak ve kendileriyle tanışmak için Batman’daki Diwan Academy yürütücüleri olan Pelda Bal, Kenan Demir ve Roni Dildar daha önce Batman Şehir Tiyatrosu'nda oyuncu olarak çalışmış ve maalesef Batman Belediyesine kayyum atanmasının ardından, işlerinden edildilerse de çabalarından edilememiş üç sanatçı.

İsveç’te yaşayan Hazni Demir de bu güzel ekibin ve gayretin proje direktörlüğünü ve uluslararası ilişkilerini yönetiyor.
Ekibin Almanya yürütücüsü Hicran Demir ise uzun yıllardır hem oyunculuk hem de Şermola prodüksiyonları için yapımcılık ve yöneticilik yapıyor. Ve perde ardından adını anmadığım daha nice insan bu güzel çabayı hep beraber ayakta tutuyor, yürütüyor, koşturuyor.
15 yıl gibi kısa bir sürede, Avrupa’nın çeşitli bölgelerinde, Türkiye, İran, Irak ve Kürdistan Federe Bölgesi’nde; 27 prodüksiyon, onlarca workshop gerçekleştirmiş, oyuncular yetiştirmiş bir organizasyon olarak Şermola Performans’ını Batman’da görmek beni mutlu etti.

Alanında akademisyenler, eleştirmenler ve seyircilerden aldığı övgüler bir yana katıldığı festivallerde 20 ödüle layık görülmesi görmezden gelinebilecek, yabana atılabilecek bir başarı olamaz olmamalıdır. Değil mi ki bu başarı onları çağdaş Kürt tiyatrosunun önde gelen figürleri arasın kattı.

Batman’da 2 katlı, toplamda 420 metrekarelik alanda faaliyetlerine başlayan Diwan Academy, Kürtçe eğitim veren bir tiyatro okulunun hayalini kuranları hayallerine kavuşturuyor. Çocuklarım neden Kürtçe bilmiyor, öğrenmiyor ya da ona neden öğretemiyorum diyenleri, sığındıkları tembel hüzünlerinden kurtarıyor. Kürtçeyi tiyatroya giydirip, çocuklarımızın giymek için hevesini besliyor.

Kaybettiğimiz ya da kaybetmeye yüz tuttuğumuz en değerli kültürümüzü, dilimizi hem biz anne babalarda hem de gelecek nesillerde, çocuklarımız da çimlendirip filizlendiriyor.
Kürtçe tiyatro eğitiminde bir ilk olarak, Batman’da faaliyetlerine başlayan Diwan Academy yöneticileri ile faaliyetleri konusunda biraz hasbıhal ettim.
Oyunculuk, yaratıcı drama, yaratıcı yazarlık, klasik ve modern Kürt edebiyatı, Dünya tiyatro tarihi ve teorileri, Kürt tiyatro tarihi, çağdaş ve geleneksel danslar, çağdaş ve geleneksel müzik ve hikâye anlatıcılığı, yoga, meditasyon, bale, performans gibi bir çok pratik ve teorik ders geliştireceklerini söylüyorlar.

Dünyada önemli tiyatrolar, enstitüler, festivaller ve tiyatro eğitim kurumları ile değişim programları gerçekleştireceklerini, alanında başarılı birçok yabancı hocayı Batman’da misafir ederek atölyeler açtıracaklarını belirtiyorlar.
Bu programlar aracılığı ile yılda bir, Diwan Academy öğrencilerinden seçilecek başarılı bir veya iki kişiyi yurt dışındaki tiyatro eğitim kurumlarında, burslu öğrenci olarak okutmayı hedefliyorlar.

Batman ve çevresindeki mevcut tiyatro dinamiğine bu denli önemli ve büyük katkılarda bulunmayı hedefleyenlerin bu güzel çabasını yalnız bırakmamak lazım!
Kim bilir, belki de yurt dışında burslu tiyatro eğitimi alacaklardan biri de neden Kürtçeyi unutuyor diye dizinizi dövdüğünüz sizin çocuklardan biri olmasın…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI