Eliniz değmişken en temiz olsaydık

Ubeyd Baş

2 gün önce

“Batman Ülkenin En Temiz İlk Üç Şehri İçinde” olduğu açıklanınca gayrimenkul fiyatları ikiye katlandı. 600 bine dayanan Batman’ın nüfusu, yapılan açıklamanın ardından yoğun göç alarak bir milyonun üstüne çıktı.

Belediye tarafından yapılan açıklamayla, Batman’daki oteller önümüzdeki 12 yıl için rezervasyonlarını doldurdu. En temiz ilk 3 şehir arasında yer almanın halk üzerinde de farklı etkileri ortaya çıktı. Halk temizlik görevlileri işsiz kalmasın diye, sokak ve caddeleri daha yoğun ve daha özverili biçimde kirletmeye başladı.

Şaka mı?

Herhalde.

En az, Belediye Eşbaşkanları Gülistan Sönük ve Yeşil Işık’ın “Batman Ülkenin En Temiz İlk Üç Şehri İçinde” demesi kadar şaka.

Geçtiğimiz günlerde Batman Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, öfke kontrolü, iş güvenliği, çevre ve temizlik konularında eğitim çalışmalarına başladı.

5 gün sürecek eğitim çalışmalarının ilk gününde öyle bir “gendin pişir gendin ye” performansı sergilendi ki dillere destan ama o dil ne bizim gazetecilerde var ne de başkasında.

Çalışmanın ilk gününde, katılımcılara seslendiği konuşmasında, Belediye Eşbaşkanı Gülistan Sönük, Türkiye’deki 81 il içerisinde Batman’ın temizlik sıralamasında ilk 3 şehir içerisinde olmasının temizlik personelinin özverili çalışmasıyla gerçekleştiğini ifade etti.

Temizlik personelinin ne kadar özverili olup olmadığını bilemem ona bir diyeceğim yok ama “temizlik sıralamasında ilk 3 şehir içerisinde” mesnetsiz bir iddiadır, yalandır.

Diğerleri milletin aklıyla oynayıp, iktidarlarını sürdürünce, bunlar da “onlar oynuyor oluyor da biz neden oynamayalım mı dediler” anlamak mümkün değil.

Kim inanır buna?

Hayır, kimse sormayacak mı?

Kim en temiz ilk 3 şehri seçip de size o unvanı verdi?

Bizi en temiz ilk üçe koyanlar, sanmıyorum ama, araştırma ve incelemelerini, Batman’ın ilk üç temiz caddesinde tek mi yaptı?

Trafikte araçla bir çöp kamyonu arkasında ve yaydığı kokuya esir düşmediyseniz bile, her sokakta ağzı açık kendi çöpe dönmüş, çöp konteynırlarının saldırısına da mı uğramadı burnunuz ve nefesiniz.

Batman’ı Diyarbakır Caddesinden (Turgut Özal Bulvarı) ibaret saysanız dahi ilk üçe girmeyiz. Ara sokakları siz görmeyin ben de söylemeyeyim.

Hala hayvancılık yapılan ve hayvan gübresiyle, tezeğe boğulmuş, kaç mahalle var haberiniz yok mu? Peki ya gururla açılışı yapılan ve maalesef bakımsız bırakılan parklar?

Çok da uzağı, kenar mahalleleri değil, GAP, Şirinevler, Kültür mahallerinin ara sokaklarını adımlayın biraz ve gördüklerinizden sonra kaçıncıyız bir daha hesaplayın.

Samimiyetine güvendiğim bir çevre gönüllüsü arkadaşımın ifadesiyle “Bir şehrin havası, suyu ve toprağı temizse o şehir temizdir”

Bir akan bir susan suyu ne durumda şehrin? Biyolojik arıtma tesisleriniz mi var? İçme sularımızın çekildiği Batman Çayına, doğrudan akıtılan pis sulardan, yağlar, ağır metaller, kimyasallardan ve çöplerden de mi haberiniz yok?

Öyle oluyorsa “haberimiz yok” mazereti kabulse, Batman ilk 3 değil en temiz birinci şehirdir diyelim.   

Öyle kolay kolay dilime gelmez ama yalan söylüyorsunuz. Ve sizi yüksek bir oy oranıyla destekleyen bu halkı gerçekten temiz bir şehre değil yalanlara, uyutmaya, akıllarıyla oynamaya layık görüyorsunuz.

Tıpkı diğerleri gibi.   

YAZARIN DİĞER YAZILARI