Batmanlıların yıllarca bir üniversitemiz olsun diye yırtınmasından sonra açılan Batman Üniversitesi maalesef ki Batmanlılarla yan yana gelemedi. Kendi içinde kapalı etkinlikleri, personel ve idareci atamaları, rektörlük seçimleri konusunda hep usulsüzlük yapıldığı iddialarıyla gündeme gelip durdu.
Gazetecilerin bazılarıyla içine girilen kısır tartışmalar hepsinin tuzu biberi oldu. Onun da ötesinde yakinen tanıdığım öğretim üyesi arkadaşların görev değişiklikleri dahi yüzüne söylenmeyip başka kanallardan iletildiğini duydum.
KPSS kadro atamalarında bizzat benim tanık olduğum nice komiklikler oldu. Kadro ataması için aranan şartlarda işe alınmak isteyenlerin bir ismi ve soy isminin açıklanmadığı doğrudan belli kişilerin işaret edildiği durumlar söz konusu oldu. Hasankeyf kazılarıyla başarısını ispatlamış Rektörden aynı şekilde üniversite yönetimi konusunda da ciddi başarıların beklentisi maalesef Batmanlıların elinde şişti kaldı.
Haliyle bunun çok nahoş yansımaları oldu. Nerdeyse magazinsel boyuta varan dedikodular haberler yapıldı. Tartışılması konuşulması ya da dillendirilmesi dahi ayıp konular maalesef kendini bilmez gazeteciler tarafından önce haber konusu ardından mahkeme konusu olarak gerek üniversite yönetiminin gerekse de Batman Üniversitesini bin bir çabayla kurdurtup dışarıda tutulan Batmanlıların canını sıktı.
Bu olmamalıydı ya da böyle olmamalıydı. Bir üniversite bütün dinamikleriyle içinde bulunduğu kente, kentin kültürüne, yaşam kültürüne yön verecek ve aydınlanmasını sağlayacak sanat ve kültür çalışmalarıyla o kenti ve kentliyi estetik naif bir yaşam formuna büründürecek yegâne kurumlardan biridir.
Bu konuda maalesef Batman Üniversitesi kısır sığ tartışmalarını bitirip esas konularıyla ilgilenemedi. Mesela Batman Üniversitesinin sayfasında ilan edilen ve habere konu edilerek gazetelere yansıyan bir etkinliğe dikkatinizi çekmek istiyorum.
Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından gerçekleştirilen 1. Sanat Sempozyumundan haberiniz oldu mu? Sanırım birçoğunuz duymadı. Neden bunu sormalı elbette. Peki “Sanatta Güncel Olmak” başlıklı sempozyumun içeriği nedir?
Aynen aktarıyorum “Sempozyumda katılımcılar tarihten günümüze kadar olan sanat çalışmaları ve sanatın güncel olma stratejileri gibi birçok konu uzmanları tarafından anlatılacak”
Cehaletime verin ama içeriğe dair bu ifadelerden bir şey anlamış değilim.
“Tarihten günümüze kadar” hangi tarihten? “Sanat çalışmaları” hangi sanat çalışmaları hangi dalları hangi tanıma göre sanat çalışmaları?
“Sanatın güncel olma stratejileri” bir tek bu ifade bir çağrışımda bulunuyor ki acaba kastedilen “Güncel Sanat” mı? Ya da diğer ifadesiyle “Çağdaş Sanat” mı? Katılımcılar kim? 8 Katılımcı. “Uluslararası katılımlı” ya ben mi bilmiyorum yoksa bu böyle mi ifade edilir. Hangi uluslar hangi katılımcılar bunların bir ismi kimliği yok mu? “10 yurt dışı, 21 yurt içi olmak üzere 31 eser de sergilenecek.” Bunu da sorayım mı?
Böyle bir Sanat Sempozyumu var mı var ise bunun duyurusu bu şekilde mi yapılır?
Batman Üniversitesinden basına servis edilen haber duyurularının ki haber değeri taşımayan haber duyurularının dahi mesela, bilmem hangi bölüm öğrencileri falanca yerde uygulama dersi yaptı benzeri haberlerin içeriğinde neredeyse derse katılan öğrencilerin isimlerine kadar yazan Batman Üniversitesi neden bir Sanat Sempozyumu duyurusunu ifade etme güçlüğü taşıyor.
Hiçbiri değil de şunu demez mi insan bunu yapan ya da yapamayan Güzel Sanatlar Fakültesi onlar bunu yapıyorsa biz ne yapalım nasıl yapalım.
Bari onlar etkinliklerini en açık en güzel en estetik biçimde yapsın yapabilsin. İnsan bunu bekler beklemez mi?
Keşke ilanın başlığına “Gel Sanata Gel; Güzeli Günceli Burada” yazılsaydı. İçerik bunu gerektirir.