Hasankeyf Perileri kitabım için hem teşekkür hem sitem…

Recep Kavuş

1 ay önce

Doğal şekli ile korunması için canımız pahasına mücadele verdiğimiz Hasankeyf için dün yine görev başındaydık.

Hasankeyf Perileri kitabımın tanıtımı ve imzası için Batman Petrol City AVM’de stant açtım.

Amacım sadece kitabımı tanıtmak veya satmak değildi tabi ki.

Geçmişte olduğu gibi gelecekte de Hasankeyf’i sahiplenmek ve yaşatmak için nasıl mücadele verdiğimizi anlatan bir eseri tanıtmaktı, amacımız.

Bu önemli eser sadece Hasankeyf için değil, Batman için de önemli bir kültürel kazanımdır.

Bunun farkında olan dostlar, Hasankeyf Perileri kitabımın tanıtımı için açtığımız stantta bizleri yalnız bırakmadı.

Bu ilgi ve destek şahsıma değil, Hasankeyf’in geçmişinin konu alındığı kitabaydı, daha çok.

Kültüre ve doğaya duyarlıklarından ve dostluklarından dolayı gün boyu yanımızda olan arkadaşlar ve dostlar bizi gururlandırıp onurlandırdı.

Hasankeyf mücadelesinde yer alan dostlarla bir kez daha bir araya geldiğimiz için hüzünlendik ve geçmişe gittik.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı kadim dostum Hasan Argunağa ve Hasankeyf Eski Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen ile kitaptaki konular üzerinden geçmişi yâd ettik.

Dostum Selim Toprak, Nasrettin Kaya, Mehmet Siraç Soyvural, İzettin Ete, her etkinlik ve eylemde olduğu gibi; yine standıma ev sahipliği yapıp konuklarla ilgilendi.

Kitabımda bir anısına yer verdiğim Batman Eski Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan da etkinliği duyup erkenden imzalı kitabını almaya gelenlerdendi.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği ve Batman Kültür Sanat Derneğinden dostlar her zaman olduğu gibi yanımızdaydı.

Başta Batman Sonsöz Gazetesi Sahibi Ercan Atay ve Hatice Türkan olmak üzere, muhabir ve yazarları da bu etkinliği tertiplenmeye başladığım ilk günden son ana kadar hep destek oldu.

Meslektaşım Nizamettin İzgi, Batman dışında olmasına rağmen kitabın basılmasından bu yana tanıtım ve duyuru konusunda en az benim kadar çok çalıştı.

Batman Basın Konseyi Başkanı Nedim Aslan ve dernek yönetimi, Batman Medya Gazetesi, Batman Olay Gazetesi, Batman Demokrat Gazetesi Nimet Dal ve yerel basından arkadaşlar, Batman Esnaf Odaları Birliği Başkanı Salih Kaplan, Batman Muhtarlar Derneği Eski Başkanı Masum Padir, Batmanlı yazarlar ve daha adını saymadığım çok sayıda insan, standı ziyaret etti.

Yaklaşık 200 kitap imzaladım.

Batman ve Hasankeyfli dostlara çok teşekkür ediyorum.

Bir teşekkür de kitap okumaya teşvik etmek ve üniversite öğrencilerine kitap desteğinde bulunmak için 100 kitap Alan Çınar’a Barınc’e Yazarı Kemal Tarhan’a…

Tabi, Hasankeyf’te Görkemli Hatıralar Programını sunduktan sonra ayağının tozu ile bizi ziyaret eden, hem kendine hem ekibine imzalı kitabımızı alan Serhan Asker de bizi onurlandırdı.

Hasankeyf’in geçmişi ve geleceği açısından, önemli bir etkinlikti.

Ancak bu anlamlı günde aramızda olması gereken birçok kişi de yoktu.

Hasankeyf mücadelesi esnasında da sadece şov yaparak savunur gibi yapanlar ortalıkta yoktu.

Sözde, ekoloji, çevre ve kültürel mirası savunanlar, sözde barajlara karşı olanların hiç birini göremedik.

Son derece önemli bir konunun ele alındığı (sırf ben yazarı olduğum için söylemiyorum) Hasankeyf Perileri kitabını yazmak bir cesaretti ve son derece önemli bir emeğin ürünüydü.

Bu emeği yok saymak, görmezden gelmek, sahiplenmemek ama öte yandan ‘değerleri savunuyorum, ekolojiyi, kültürel mirası koruyorum’ demek samimiyetsizliktir. 

 

Kim olursa olsun ve konusu ne olursa olsun, Batman’da birinin kitabı yayınlanıyorsa, sanat alanında, spor alanında, eğitim alanında, iş alanında bir başarıya imza atıyorsa, onu sahiplenmek ve destek olmak gerekir.

Bu bilinçte olup yazarının, sanatçısının, sporcusunun, iş insanın yanında olanlar var ama çoğunluk ise kişiye göre ilgi gösteriyor.

Eğer o kişi bir yakınları ise ahbaplarıysa, kendi kurdukları dar grupta yer alıyorsa, siyasi olarak kendilerine yakınsa ilgi ve alaka gösteriyorlar; ama değilse ne yaparsan yap oralı olmuyorlar.

Sitemim özellikle de siyasilere, etkili ve yetkililere…

Yoksa siz kitap sevmiyor musunuz?

Kitap sevmediğiniz için yazanı da sevmiyor musunuz?

Bu yüzden Hasankeyf Perileri kitabını bu kategoriye mi aldınız?

Bana ilgi gösterin ve destek olun diye söylemiyorum.

Bunun için de kaygılanmıyorum.

Sadece, bu şehre değer katan ve değerlerine sahip çıkanlara görülen bu revayı doğru bulmuyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI