Kitap, insana yol gösteren ve insanın ufkunu açan bir faktördür. Okumak, okyanuslarda yol almaktır.
Okyanuslarda yol alan kişiye rotasını gösteren bir pusuladır, okumak. Okumak, doğruyu yapabilme iradesine sahip kılar.
Milletler okumakla refaha kavuşmuşlar ve medeniyet kurmuşlardır. Medeniyet dediğimizde aklımıza Endülüs Medeniyeti gelir.
Kitabın önemini bize anlatan çok düşünce ve söz var. Ancak bunlardan biri ibret verici olarak tarihe geçmiştir.
Nobel Ödüllü Fizikçi Pierre Curie diyor ki; “Müslüman Endülüs’ten bize 30 kitap kaldı, atomu parçalayabildik. Şayet yakılan bir milyon kitabın yarısı kalsaydı çoktan uzayda galaksiler arasında geziyor olacaktık.”
Bugün artık her konuda kitap var ve bu kitaplara ulaşmak çok kolay. Her tarafta kitap kırtasiye bulunmaktadır.
İnternet sitelerinde istediğiniz kadar kitap alışveriş siteleri var. İstediğiniz kadar kitap satın alabilirsiniz.
Ekonomik durumu olmayanlar veya kitap fiyatlarının artışından şikâyet edenler için de bedava kitap imkânı vardır.
Bunun için de Kütüphaneler kurulmuştur. Modern binalara ve teçhizata sahip kütüphaneler her türlü konfora sahip.
Teknolojinin tüm imkânları kullanılarak kütüphaneler donatılmış durumdadır. Çalışma salonlarında son sistem bilgisayarlar kullanılmaktadır.
Geçen gün, “Batman Şenay Aybüke Yalçın Halk Kütüphanesini” gezme imkanım oldu. Daha önce gezmem konusunda davet edilmiştim.
Kütüphane Müdiresi Derya Alapala kütüphaneyi gezdirmek üzere bir arkadaşı görevlendirdi. Bana Kütüphaneyi gezdiren arkadaş genç, dinamik ve alanında yetkin biri idi.
İşini severek yapan arkadaşların iş verimi şüphesiz daha yüksektir. Bu yüzden Kütüphanede bu tür arkadaşları görmek memnun etti beni.
Yönetimde yer alan hemen hemen tüm arkadaşları Derya Hanımın odasında ve kendi odalarında görme imkânım oldu.
Çalışan arkadaşların Kütüphaneye kayıt yaptırma isteklerini ve Kütüphaneye, kitaba olan sevgilerini gözlerinden okudum.
Kütüphanelerin hafta sonu da açık olması hususunda ilgililere ricada bulunmuş ve köşe yazımda da bu isteği tekrarlamıştım.
Nitekim öğrenciler hafta içi okulda olduklarından hafta sonu Kütüphanenin açık olmasını ve faydalanmak istediklerini belirtmiştiler.
Kütüphanenin Müdiresi Derya Hanım Kütüphaneyi hafta sonu açık tutmaya başladıklarını ve sadece Pazar günü kitap alma durumunun olmadığını ifade etti.
Hafta içi de akşam saat 10.00’a kadar kütüphaneyi açık tuttuklarını zikretti. Yakın zamanda her öğrenci Pazar dâhil her zaman (gece saatleri hariç) Kütüphane imkânlarından faydalansın diye umuyorum.
Kütüphanede 260 civarında süreli dergi aboneliği bulunmaktadır. Çocuk ve yetişkin cep sineması sayesinde dileyen Okul yönetimi öğrencilerine randevu alarak Kütüphanedeki filmleri izlettirebilir.
Kütüphanede bulunan binlerce kitabı okuma şansınız bulunmaktadır. Aynı anda en fazla üç kitabı 15 günlük süre için okuma imkânını elde edebilirsiniz.
Engeliller için ayrı bir salon oluşturulmuş. Altı nokta alfabesi ile yazılmış birçok eser bulunmaktadır. Kasetler ve CD’ler özel olarak hazırlanmış.
Aynı zamanda istenen metnin fotoğraflarının çekilip okunduğu yeni bir makine kazandırılmış. Bu arada “Engeliler erişebilirlik belgesi” de yeni alınmış.
Bu belgeyi elde etmek için uygun olmayan Engelli rampasının nasıl düzeltildiğini de Derya Hanım bize anlattı.