?>

HÜDA PAR NE YAPACAK?

Ekrem Işık

1 yıl önce

Hüda Par dört milletvekili ile meclise girdi. Hüda Par üzerinden çok spekülasyon yapıldı. İkinci tur görüşmelerinden önce CHP sözcüsü Özgür Özel, Hüda Par’ın mecliste yemin metnine karşı olduğunu ve yemin metnini okumak istemediğini dile getirdi.
Hüda Par, Özgür Özel’in bu söyleminin yalan olduğunu ve kendilerinin yeminle ilgili bir sorunları olmadığını söylediler. Ayrıca Meclise kavga etmek için gitmediklerini ifade ettiler.
Hüda Par’ın seçim boyunca yaptıkları konuşmalardan öyle anlaşılıyor ki, meclis içinde gayet uyumlu bir hareket tarzı sergileyecekler.
O kadar ki Hüda Par’ı terörist olarak niteleyenler, Hizbullah ile bağlantılı görenler ve göstermek isteyenler çok da karlı çıkmayacaklar.
Seçim boyunca Hüda Par’ı manipüle etmek isteyenlerde bu çabalarından bir sonuç elde edemediler. Hüda Par kendi aleyhlerinde kamuoyu oluşmasına müsaade etmedi.
Hüda Par meclise girmeyi kendilerini tanıtmak ve oluşturulmak istenen algıyı yıkmak için bir fırsat olarak görüyor.
Hüda Par meclise girerek sistemle uyumlu olduğunu ve sistemi bozmak veya tahrip etmek gibi bir niyetlerinin olmadığını da göstermek istiyor.
Hüda Par’ın seçim boyunca gerek medyada, gerekse mitinglerde yaptıkları konuşmadan toplumsal uyumu oluşturmak istedikleri anlaşılıyor.
Herkesin kendi düşüncesini şiddete başvurmadan dile getirmek gerektiği konusunda çeşitli demeçleri oldu. Buna Anayasa metni de dâhildir.
Gerek Anayasa içeriğinde gerekse düşüncelerde dayatma olmaması gerektiğini ve tabuların artık serbestçe tartışılabilmesini savunmaktadır.
Dolayısıyla şiddete hayır ancak konuşmaya evet. Böylelikle toplumun yönetileceği kanunları serbestçe tartışıp konuşma hakkına sahip olduğunu savunuyor.
Hüda Par toplumsal sözleşme kapsamında herkesin düşüncesinde hür olduğunu ve etnik yapı itibariyle herkesin asli unsur olarak kabul edilmesi gerektiğini de belirtmektedir.
Etnik unsur anlamında kimsenin birincil veya ikincil olarak değerlendirilmemesi gerektiğini dil, kültür ve diğer etnik aidiyetin önem düzeylerinin aynileşmesi gerektiğini de ifade etmektedir.
Hüda Par kadınları çalıştırmama gibi bir niyetlerinin olmadığını eğer kadın çalışacaksa ekonomik mecburiyetten dolayı değil istediği için çalışmalıdır diyor.
Hüda Par “Devletin dini adalettir” sözünü ilke edinmiş gibi gözüküyor. Adalet, toplumsal barış, ailenin korunması, anayasal anlamda etnik üstünlüğün veya ayrımcılığın olmaması, şiddet içermediği müddetçe herkesin fikrini serbestçe söyleyebilmesi Hüda Par’ın temel söylemleri.
YAZARIN DİĞER YAZILARI