?>

KADİR GECESİ

Fatih Yokuş

7 yıl önce

 

Kadir Gecesi Ramazan ayının gecelerinde gizlenmiş bin aydan daha hayırlı bir gecedir. 
Adını Kur'an da ki surede alan bu gece, belki de Yüce Allah'ın biz kullarına ramazanın bir ikramıdır.
10 Haziranı 11’e yani Pazarı  Pazartesi’ye  bağlayan  gece Kadir Gecesi olma ihtimali çok yüksektir.
Peygamberimizleyhi ve sellem Ebu Hüreyre  (ra)den rivayet edilen bir hadiste: "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek, Kadir gecesini ibadet ile geçirirse günahları bağışlanır." (Buhari ve Müslim)
Ne güzel bir müjde, kaçırılmayacak bir fırsat, belki bir daha bulunmayacak bir imkan. Ne de olsa ölümlü bir dünyada yaşıyoruz, ecel gizli ve her an kapımızı çalıp "Dünya imtihanı bitti" denilebilir.
Allah Kur'anda Kadir suresi 1-5 ayetleri: "Şüphesiz, biz onu (kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner." (diy. meal)
Yüce Allah biz kullarını af etmek ve rızası ile cennette koymak için fırsatlar sunmakta, hata ve günahlarımızın affı içinde bize imkânlar vermektedir. Bu imkân ve fırsatın en önemli gecelerinin başında ise Kadir gecesi gelmektedir.
Ramazan ayında gizli olan bu gece Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem ibn. Ömer'den (ra) rivayet edilen bir hadiste: Sahabelerden bazı kimseler, rüyalarında Kadir gecesinin ramazanın son yedi gecesi içinde olduğunu görünce Resulullah sallallhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Rüyanızın son yedi gece üzerinde birleştiğini görüyorum. Buna göre kadir gecesini aramak isteyen, onu ramazanın son yedi gecesinde arasınlar." (Buhari ve Müslim. riy. sal. 1190)
Alimlerin hadislerden de yararlanarak Kadir gecesinin ramazan ayının son on gecesi içinde olduğu tekli gecelerden olma ihtimalinin daha fazla ihtimali olduğu ve en kuvvetli ihtimalin yirmi yedinci gecesi olduğunu belirtmişlerdir.
Onun içindir ki ramazanın yirmi yedincisi gecesi oldum mu bir başka heyecan ve aşkla Kadir gecesi niyetiyle Müslümanlar  camiler doldurulur ve bu geceyi ihya edilmeye çalışılır.
Bu gece özel bir ibadet biçimi olmamakla beraber yapmamız gerekenleri şöyle değerlendirebiliriz.
Bu geceyi Camide İtikafa girilmeli. İtikaf için cami ve niyet yeterlidir. Niyeti "İtikafa girmeye niyet ettim" yeterli.
İtikaf'i Cuma namazı kılınan camide yapmamız daha efdaldır.
Hz. Aişe'den (ra) rivayet edilmiştir: "Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem ramazanın son on gününde itikafa girerdi ve; "Siz Kadir gecesini ramazan ayının son on gününde arayınız" buyurdu. (buhari ve Müslim. riayz. sal. 1191)
Kılmamış olduğu kaza namazlarını kılmalı, dua ve istiğfar etmeli.
Hz. Aişe den (ra) şöyle rivayet edilmiştir: Resulullah sallallahu aleyhi ve selleme "Bir gecenin kadir gecesi olduğunu bilirsem o gece nasıl dua edeyim?" diye sordum. O sallallahu aleyhi ve sellem de şöyle buyurdu: "Allah'ım Sen affedicisin, affı seversin, beni de affet,de." (tirmizi)
Anne-Babanız, yakın ve uzak akrabamız, yakın ve uzak komşularımızın duasını almaya çalışalım.
Fakirleri, yetimleri, kimsesizleri, aile efradı mızı, yanımızda çalışanların gönül rızasını alalım. İmkanlarımız dahilinde ihtiyaç sahiplerine yardım edelim.
En az yetmiş defa tövbe (aslında her gün yapmamız gerekir.) ve istiğfar edelim.
Kendimize, yakınlarımızı, sevdiklerimize, komşularımıza, ülkemize ve tüm İslam aleminin selameti için dua edelim.
Bu geceyi dolu dolu yani dua, istiğfar, Kur'an okuma, Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem bolca salavat, tövbe, zikir ve tefekkür ile geçirmeye çalışalım.
Bu Kadir gecesi belki de son kadir gecemiz olabilir. seneye ömrümüz yetmeyebilir. Fırsatı iyi değerlendirelim. Allah'ın gazabından onun rahmetine sığınalım.

DUA VE SELAMLARLA

YAZARIN DİĞER YAZILARI