?>

KORONA MAĞDURLARI

Ekrem Işık

4 yıl önce

Korona virüsü vaka sayısı İlimizde giderek artmaktadır. Öyle ki, işyerimizde, mahallemizde, komşumuzda ve akrabamızda Covid virüsü gözükmüştür.
Çember daraldıkça daralmaktadır. Vaka sayısı artıkça ölüm sayısı da buna bağlı olarak artmaktadır. Korona, önü alınamaz duruma mı gelmiştir?

Toplum olarak tedbirleri önemsemediğimiz müddetçe daha da ilerleyecektir. Peki, yetkililer ve ilgililer ne yapmaktadır?

Öyle bir durum ki, hasta olan normal bir hasta konumunda değil ve hastaların yakınları, akrabaları dahi hastadan uzaklaşmak zorunda kalmaktadırlar.
Korona hastaları ve yakınları ile zaman zaman görüşüyoruz. Şikâyetlerini bizlere iletip yardımcı olmamızı istiyorlar.

Bizim yardımcı olmamız köşe yazılarımızda kendilerine ses olabileceksek mağduriyetlerini ve şikâyetlerini dile getirme şeklinde olacaktır.

Genel bir şikâyet olarak şunu zikredeyim. Hastalar ve hasta yakınları hastanede kendilerine yer olmadığını ve evlerine dönmek zorunda kaldıklarını bildirmektedirler.
Geçen gün bir arkadaşın annesi Korona virüsü kaynaklı hastanede yatmış ve vefat etmiş idi. Arkadaşım hastaneye başvurduklarında yer olmadığını ve bir süre başlarının çaresine baktıklarını söyledi.
Sonra hastanede yer açıldığını ve annesini yatırdığını bir süre entübe olarak kaldığını ifade etti. Başka bir arkadaşın kardeşi de Korona olmuş ve hastanede yer olmadığından evine göndermişlerdi.

Hastanede yer olmaması şüphesiz büyük bir sorun. Zira hastaların hastanede yatmayıp evde kalmalarının ve evde tedavi olmalarının çözüm olmayacağını düşünüyorum.

Özel, Devlet, Yurt vs her türlü imkânın seferber edilip tedavi yapılabilecek ortamların sağlanması gerekir.
Zira eğer bu hastalar yeterince tedavi görmezseler ki, evde görememektedirler. Bulaşma sayısı giderek artacak ve entübe sayısı da sürekli artacaktır.
Entübe hasta sayısı artınca da hastane ortamı dışında tedavi görme imkânı olmayacağı için ölüm sayısı artacaktır.
Bundan dolayı hastalara “Evinize gidin, hastanede yatanlar çıkınca çağırırız” gibi bir söylem hastayı belki bu süre içinde entübe durumuna getirecektir.
Onun yerine hastane ortamlarını artırmak gerekir. Şu anda vaka sayısı orantısız duruma gelmiştir. Bu durum kontrol edilemez duruma gelmeden çözüm bulmak gerekir.
Hastalar ve hasta yakınları mağduriyetlerini bizlere iletmektedirler. Şikâyetlerini sık sık duymaktayız.
Yetkililer de hasta ve hasta yakınlarına ulaşmalı ve şikâyetlerini dinlemelidirler. Psikolojilerini iyi anlamalı ve destek sunmalıdırlar.
Topluma virüs yayılmış durumda ve bu durumdan çıkabilmenin yolları aranmalıdır. Hastalar kendi hallerine terk edilmemelidir.
Bazı hastalardan da;”Evde izole olup kendi imkânlarımızla tedavi olmaya çalışıyoruz, ihtiyaçlarımız olunca VEFA destek grubu’na ulaşmaya çalışıyoruz ancak ulaşamıyoruz.” şikâyetleri gelmektedir.
Bu tür durumlar yüzünden enfekte olanlar dışarı çıkmakta ve kendi ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kalmaktadır.
Doğal olarak kendi ihtiyaçları için dışarı çıkmak zorunda kalan hastalar, topluma virüs bulaştırma durumunda kalmaktadırlar.
Hastalar ve hasta yakınları ile sürekli bir iletişim; olası riskleri, vaka sayısını ve memnuniyetsizliği azaltacaktır.
Maalesef Sağlık Bakanın da açıkladığı üzere İlimiz en fazla vaka sayısına sahip İller arasına girmiş bulunmaktadır.
Süreci iyi yönetirsek İlimizde vaka sayısı azalır. Aksi durumda vaka ve ölüm sayısı gün geçtikçe artacaktır.

Hepinize sağlıklı ve mutlu günler diliyorum…

YAZARIN DİĞER YAZILARI