“Şu mektepler olmasaydı, ben bu maarifi ne güzel idare ederdim.” diye veciz bir söz vardır. Bir çoğunuz bu sözü duymuş olsa da ara ara kimi hadiselere istinaden hatırlatmakta fayda var.
Yine ne oldu en milli kurumumuz olan Milli Eğitim’de hangi en milli sorun su yüzüne çıktı diye sormadan ben bir soru sormak isterim. Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğünde kaç Şube Müdürü var biliyor musunuz?
Mesela Siirt’te 9 tane Şube Müdürü var. Hadi diyelim Siirt’le kıyaslanmak doğru olmaz dediniz, Mardin’de de 9 tane var. Diyarbakır mı onda da 9, olmadı Malatya’ya bakalım bak şimdi onda 10 taneymiş. Neyse çok da uzatmadan Batman’ı ben yazayım İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzde 9 değil 10 değil hatta 15 değil tam tamına 16 tane Şube Müdürü var.
Bakın hiçbir şeyde olmasa da bu konuda başı çekiyoruz İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü sayısında hepsini geçiyoruz.
Bu ne anlama gelir dersiniz? Eğitime çok önem verdiğimiz anlamına mı yoksa il olarak çok sorunlu bir eğitim profilimiz olduğunun mu? Hiçbiri değil aslında İl Milli Eğitim Kurumunun birilerinin çiftliği olduğunun resmi mi yoksa.
Artık siz ne derseniz bu kısmını size bırakıyorum ben neden nasıl böyle olduğunu biraz irdeleyeyim dedim ve bazı sonuçlara ulaştım. Normalde birçok ilde olduğu gibi 9 Şube Müdürlüğü ve Şube Müdürü olması gerekiyormuş. Peki, biz de niye 16 Şube Müdürümüz var?
Bunun üstüne bir de 9 yeni şube müdürü Batman’a gelince, nur topu gibi 16 şube müdürümüz olmuş. Peki, eğitimde nur topu gibi bir başarı yakaladık mı? Maalesef.
Eğitim başarısında baz alınan sınavlardan biri olan LGS’nin iller sıralamasına göre Batman geçtiğimiz yıl 81 il arasından sıkı sıkıya plakasına sarılmış ve 72. Sırada yer almıştı. İlk Sırayı Muğla ikinci sırayı da Tunceli kapmış. Muğla ve Tunceli’nin Şube Müdürü sayısı mı? Birinde 9 diğerinde 10.
Muhtemelen bu başarı bu iki ilin her birinde müdürlerin saha da olmasını gerektirir ki makam odası sembolik olarak duruyordur. Bizde öyle mi?