?>

Mutlu yıllar Batman Havalimanı

Ercan Atay

4 ay önce

2000’li yıllarda Türkiye’de havacılık sektörünün geliştirilmesine yönelik atılan adımlar çerçevesinde yeni terminal binaları, yeni pistler ve yeni havaalanları kurulmaya başlandı.

Bunlardan biri de yeni terminal binaları ve yeni apronu ile hizmete açılan Batman Havalimanıydı.
Batmanlılar olarak elbette bizi çok mutlu eden bu gelişme aynı zamanda bölgemiz için de bir şanstı ve tüm bölgeye kolaylıklar sunuyordu.
Örneğin Siirt’ten gelen yolcular vardı.

Yine Batman Havalimanının yeni açıldığı dönemlerde Diyarbakır Havalimanı, yenileme çalışmaları kapsamında uzunca bir süre kapalı kalacaktı ve Diyarbakır yolcuları kolaylıkla Batman’dan uçabilecekti. Havalimanımız bölgenin turizm, ticaret ve sosyokültürel yapısına büyük katkılar sunmaya başlayacaktı.

29 Ağustos 2010 tarihinde hizmete açılan Batman Havalimanımız 14. açılış yıldönümünü kutluyor. Yıllar ne kadar da çabuk geçiyor!
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de havayolu ulaşımı epey gelişim kat etti.

14 yıllık süre zarfında Batman Havalimanı yaklaşık 6 milyon 300 bin yolcuya, yaklaşık 58 bin ticari uçağa hizmet vermiş.

Yaklaşık 47 bin ton da yük taşınmış.
Havalimanının iç hat yıllık yolcu kapasitesi 1 milyon! 14 yılda yaklaşık 6 milyon 300 bin yolcuya hizmet verilmiş.

Bu sayı 14 yıllık kapasitenin yüzde 45’ine denk gelmektedir. Dış hat yolcu kapasitesi de yıllık 1 milyon! Eğer yıllık toplam 2 milyon yolcu kapasitesine karşın 14 yılda 6 milyon 300 bin yolcuya hizmet verildiyse bu oran daha da düşecek ve yüzde 22.5 olacaktır.

Devletin yaptığı bu kadar yerinde bir yatırım, bu kadar faydalı bir yatırımdan oransal olarak sadece bu kadar az bir randımanla yetinilmemelidir. Havalimanımız Batmanımızı taşımalıdır. Uçuş noktalarımız çeşitlendirilmeli, sefer sayılarımız artırılmalıdır.

***

Bugün Batman Havalimanından İstanbul Havalimanı, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ve Ankara Esenboğa Havalimanına gidiş geliş seferleri düzenlenmektedir.

Batmanımızın talebi İzmir, Antalya ve Trabzon gibi illere de seferler düzenlenmesi yönündedir.

Bunu yıllardır vatandaşlar, turizm acenteleri, iş dünyası, esnaflarımız ve basın olarak dillendiriyoruz.

Gündemde tutmaya çalışıyoruz.

Batmanlı siyasetçilerimiz bu konuda ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını söylüyorlar.
Maalesef sonuç olarak değişen bir şey yok!

***

Geçtiğimiz gün bölge gazetelerine göz atarken Şanlıurfa gazetelerinde Şanlıurfalılar için havayolu ile ilgili müjdeli haberlere ilişti gözüm!
Şanlıurfalılar adına biz de sevindik.

Hayırlı olsun.

Şanlıurfa Milletvekili Cevahir Asuman Yazmacı’nın X hesabından da duyurduğu müjdeler şöyle: “Hava ulaşımında çabalarımız meyvesini veriyor. Sun Express tarafından Şanlıurfa-İzmir hattında 9 Kasım itibariyle haftalık 3 sefer, Şanlıurfa-Antalya hattında da 10 Kasım itibariyle haftalık 2 sefer uçuşlar başlayacak. Ajet ile görüşmelerimiz sonucunda 2025 yaz döneminde Şanlıurfa-Almanya hattında bir planlama yapılması sözünü aldık.” Tweet böyle!
Darısı Batmanımızın da başına...
Batman Havalimanının 2023 yılında iç hatlarda kullanılan yolcu kapasitesi oranı yüzde 54 dolaylarındayken Şanlıurfa Havalimanının iç hatlarda kullanılan yolcu kapasitesi oranı yüzde 80. 2023 yılında Şanlıurfa’da iç hatlarda yolcu sayısı yaklaşık 800 bin olmuş. Sadece kapasite bağlamında bir karşılaştırma yapıyorum. İki  havalimanının da yolcu kapasitesi aynı. İç hatlarda yıllık 1’er milyon yolcu kapasitesi…

Yıllardır dillendirdiğimiz, talep ettiğimiz ve doluluk oranının yüzde 100 olduğu seferler için neden biz sonuç alamıyoruz? Uçmak için sanırım Diyarbakır veya Şanlıurfa’ya uğramamız lazım! Oralarda bilet bulamazsak istikamet Gaziantep! Zaten yol yarılanmışken uçağa binmeye gerek yok; biraz da basarsak menzile varırız! Bu, Batmanlıya reva görülmemelidir.

***

Bilet fiyatları zaten pahalı!

Batman sıcağı bizi yakarken bilet fiyatları da ceplerimizi yakıyor.

Bu pahalılık niye onu da anlamış değilim.

Alper Gezer avcı gibi uzaya da çıkmıyoruz!

Bakınız, Batman nüfusu 700 bin dolaylarına dayandı. 350 bin nüfusa sahip Siirt başta olmak üzere, Diyarbakır’ın Silvan ve Bismil ilçeleri, Mardin’in Midyat ve Dargeçit ilçeleri ile diğer çevre il ve ilçelere de hizmet veren bir havalimanımız var.

Buradaki ulaşım ve hareketlilik tüm bölgeye can suyu olacaktır.
Ayrıca İzmir, Antalya, Muğla, Aydın gibi illerde yaşayan on binlerce Batmanlı var.

Bunlar göz ardı edilmemelidir.

Şimdi gel gelelim Şanlıurfa ile aramızdaki farka!
Şanlıurfa gibi kadim şehirler her zaman şehrin menfaatleri doğrultusunda birlik ve bütünlük çizgisinde hareket eden, güçlü lobilere sahip şehirlerdir.

Maalesef Batman’ın böyle bir lobisi de böyle bir çizgisi de böyle bir ezgisi de yok!

Halk arasında Batman’ın sahibi yok derler ya!

Yazık bu memlekete…

Havalimanımızın Batman’ın hizmetine açılışının 14. yıl dönümünü kutlarken havalimanı çalışanlarını da emekleri için tebrik ediyorum.
Batman Havalimanımıza da bol uçaklı, bol seferli nice mutlu yıllar dilerim.
YAZARIN DİĞER YAZILARI