?>

Cılkı çıktı!     

Ekrem Işık

1 yıl önce

Bu sene altıncısı düzenlenen Batman Kitap Fuarı bekleneni veremedi. Her şeyin bir sonrasında ilerleme beklenirken bu seneki kitap fuarında gerileme görüldü.
Bir defasında öncekilere göre ulusal yazar sayısında düşme görüldü. Önceki senelere göre nitelikte de düşme görüldü.

Kitap fuarında “Master Şefin” ne işi var? Diyoruz doğal olarak. Sadece köşe yazarlığı yapıp kitabı bulunmayan kişinin ne işi var kitap fuarında?

Kitap fuarında moderatör olanın ne işi var? Demek geliyor insanın içinden. Televizyon programlarında konuşmacı olarak katılan kişinin kitap fuarında ne işi var?

İlk kitap fuarında dönemin Valisi Ahmet Deniz ile kitap fuarı konusunda konuşmuştuk. Kitap fuarının faydaları ve geleneksel olmasının önemi hakkında konuşmuştuk.

Dönemin Valisi gayet olumlu ve makul bir şekilde karşıladı düşüncelerimizi. Bir hayli de umutlanmıştık.
Batman’da yazar yetişecek, okuyan sayısı artacak diye sevindik. Zira Kitap ve Yazar tanıtımı yapan televizyon programları da yaptık.

Biz, çorbada bir tuz kadar da olsa katkımız olsun diye konu ile ilgili köşe yazıları ve televizyon programları yaparken kitap fuarı istenen verimi vermedi.

Öncellikle ismi ve niteliği kitap fuarı olan böyle bir etkinliğe sadece kitap yazarları konuk edilmeli idi. Özellikle de nitelikli ve ünlü yazarlar davet edilmeli idi.

Mesela bir; İskender Pala, Ayşe Kulin, Nazan Bekiroğlu, Orhan Pamuk, Ahmet Ümit gibi yazarlar davet edilemez miydi?

Bu tür ünlü yazarlar davet edilse idi kitap fuarında bir heyecan oluşurdu. Ama ilgisi olmayan ve yazar olmayanlar davet edilince fuar sönük geçti.

Yerel yazarlara ayrılan stantlar her sene yer ve alan genişletilmek yerine daraltılmaktadır. Yerel yazarların stantlarında kimin hangi gün yer alacağı ve diğer sorunlar için sorumlu olan ve organize eden kimse yok.

Dolayısıyla yerel yazarlardan kimi günlerce orada oturmaktadır. Kimi de yer olmadığı için orada oturup kitaplarını imzalayamamaktadır.
Fuarın son günlerine doğru yerel yazarlardan bolca şikâyet duyar olduk. Bir yazar arkadaş; “İki stantta tüm yazarlar bir stantta bir yazar, haksızlık olmuyor mu?” diyerek paylaşım yapmıştı.

Belli ki burada haksızlık yapılmaktaydı. Tek bir standın kime ayrıldığını ve sebebini de bilmiyorum. Ancak yerel yazarlar arasında bir huzursuzluk çıktığı belliydi.

Ayrıca genel bir şikâyet olarak fuarda yer alan kitapların pahalı olduğuydu. Böyle olunca insanlar fuara gelip kitap almak yerine internetten almayı tercih ediyorlar.

Geçen günlerde yolda yürürken karşıdan biri bana gülerek yaklaştı. Beni tanıyan kişi yaklaşık altmış adet kitabının olduğunu söyledi. Kitap konusunda da donanımlı idi ama fuara katılmamıştı.

Böyle yetenekli ve birikimli kişilerin katılmaması da fuarın niteliğini düşüren ayrı bir etkendir diye düşünüyorum. Eleştiri geliştirir eğer düzeltme çabası olursa, yoksa nafile.
YAZARIN DİĞER YAZILARI