Son günlerde Korona virüsü vaka sayıları arttı. Yoğun bakım hasta sayısı ve entübe hasta sayısı da artış gösterdi.
İlimizde birçok mahallede karantina uygulamaları oldu. Bazı vakalar için apartman karantina altına alınırken bazıları için evde dinlenme önerildi.
Geçen gün bir arkadaşın işyerinde çalışan elemanda belirtiler görülünce test yapıldığını ve testin pozitif çıktığını öğrendim.
Söz konusu personel için korona virüs testi yapıldığı halde beraber yaşadığı ailesi (anne, baba) için test yapılmadığını öğrenince garipsedim.
Beraber yaşanılan kişiler için neden test yapılmaz? Ya da kendi haline bırakılıp sadece “Dinlenin, bir gelişme olursa bizi arayın” denilir?
Arkadaşın işyerinde çalışan elemanda korona virüs tespit edilince arkadaşa da test yapılacağını zannettim oysa test yapılmadı.
Onun yerine arkadaşa “Eve git dinlen ve bir gelişme olursa bizi ara” denildi. Şimdi arkadaş evde ayrı bir odaya çekilmiş durumdadır.
Acaba böyle riskli kişiler için test yapılmamasının nedeni nedir? Vaka sayısının arttığını göstermemek için mi test yapılmaz?
Diğer taraftan “Yeni Normal” ile açılan birçok işyeri risk taşıyıp vaka sayısının artmasına neden olan etkenlerdendir.
Örneğin kahveler ve Cafeler bunların önde gelenlerindendir. Kahvelerdeki insanlar iç içe geçmiş şekilde oturmaktadırlar.
Kahveler ve Cafeler bulaşmayı sağlayan en riskli mekânlar haline gelmiş yerlerdir. Maske takılmadığı gibi mesafe kuralına da uyulmamaktadır.
Diğer taraftan kamu ve özel işyerlerinde de maske takma kuralı hiçe sayılmaktadır. Aynı şekilde mesafe kuralı da gözetilmemektedir.
Ekonomik sebeplerden dolayı; turizm, eğlence, sosyal mekân ve daha birçok alandaki sektörlerin açılmasına karar verildi.
Ancak korona virüsünün bulaşma riski taşıyan birçok sektör için kontrol mekanizması yeterince işletilmedi.
Bunlardan biride spor mekânları, spor tesisleri ve havuzlardır. Örneğin havuzların klor seviyesi, şezlonglar, su sirkülâsyonunun olup olmadığı, dolaplar, duşluklar vs kontrol edilmemektedir.
Yine kondisyon merkezlerinde insan sirkülâsyonları çok olmaktadır. Spor aletlerine gün içinde çok fazla ve farklı kişiler tarafından temas olmaktadır.
Çok farklı kişilerin temas ettiği aletlerin; temizlenip temizlenmediği, eldiven takılıp takılmadığı kontrol edilmemektedir.
Bu tür salonların klimalarının çalıştırılmaması bir çözüm olmayıp vakum sistemiyle çalışan havalandırma ve klimaların çalıştırılması gerekmektedir.
Ulaşım için de aynı şeyleri söyleyebiliriz. Belediyenin ara sıra şehir içi ulaşımı kontrol etmesi yeterli olmuyor maalesef.
Çünkü şehir içi minibüs ve otobüsler haddinden fazla yolcu taşımakta ve bu da virüsün bulaşma riskini arttırmaktadır.
Koltuklardan birinin boş bırakılması için gerekli mekanizma kurulmalı veya koltuklar risk geçene kadar söktürülmelidir.
Bu arada minibüs ve otobüs içinde arada yolcu taşınmamalıdır. Bunu sağlamak Belediye zabıtası ve trafik polisleri sorumluluğunda olmalıdır.
1 Temmuz itibari ile Düğün salonlarının açılması ile risk büyüyecektir. Düğün yapanların, düğüne gidenlerin oyun oynaması, masalarda oturma düzenleri vs kontrol edilmemesi durumunda aykırılıklar baş gösterecektir.
Sosyal mesafe kuralı hiçe sayılarak düğünler yapılacağı ve aynı şekilde maske takma kuralına riayet edilmeyeceği için çok ciddi oranda vaka artışı olacaktır.
Sağlığımız tehlike altında çünkü bulaşma riski gösteren mekânlar yeterince kontrol edilmemekte ve denetimler olmamaktadır.