?>

ŞEKER HASTALARININ ÇİLESİ

MEHMET EKMEN

9 yıl önce

Dünyamızda milyonları aşkın şeker hastaları mevcuttur.
Haliyle ülkemizde de yine sayıları milyonları geçen şeker hastaları vardır, Tip 1,Tip 2. Hastalık damarları, böbrekleri, gözleri, diş ve diş etlerini yüksek oranda olumsuz olarak etkilemektedir.
TED-KUR Tedavi Kurumları İşletme yönetmenliğine göre hazırlanan ve şeker hastalarını oldukça olumsuz etkileyen önemli bir konuya değinmek istiyorum.
Diyabet hastaları yani şeker hastaları, büyük bir oranda dişleri çürüdüğü için altlı üstlü damak yaptırmak zorunda kalıyor.
Büyük acılar ve çileler pahasına ancak zamanla yine hastalıktan kaynaklanan diş etlerinin çekilmesi sonucu yapılan damaklarda ihtiyaca cevap vermemektedir.
Diş etleri çekildiği için implant kaçınılmaz hale geliyor. 1 adet implant 1000–1500$ değerindedir.
Bunu da SGK ödememektedir yani karşılamamaktadır. Sindirim ağızda başlar. Sağlıklı çiğnemeyle başlar. Dişleri olmayan hastalar nasıl sindirim yapabilir?
Sağlık Güvencesi yani SGK’da implantı karşılamıyor. Her ne kadar adı Sağlık Güvencesi olsa da… Durum böyle olunca yani sağlıksız bir sindirim sistemi söz konusu ise hastalıklar zinciri başlıyor.
Sindirim sistemi, mide deforme oluyor. Bu durum şeker hastalarının psikolojisini yerle bir ediyor. Psikiyatrik vakıa haline geliyorlar.
İmplant ücretini karşılamayan SGK mide, sindirim sisteminin tahribatları ile tedavilerini, ameliyatlarını büyük harcamalar pahasına ödüyor.
Bu konumda olan hastaların en az 10-12 adet implant ücretini karşılasa hem hastalar ömür boyu rahat edecekler hem de SGK diğer safhalara geçmiş hastalar için büyük harcamalar yapmak zorunda kalmayacak.
Zira implant çene kemiğine platin vidalarla yerleştirilen ve hastanın öz dişleri gibi görev yapan sağlıklı bir tedavi yöntemidir.
Hasta, yaptırılacak 10–12 adet implant, altlı üstlü ve aralarına da köprü konularak, rahatlıkla sindirim yapılabilir hale gelir ve ömür boyu sindirim şikâyeti çekmez.
Böylece sağlıksız bir sindirimden ötürü hastalıklar zinciri de oluşmamış olur. Yani koruyucu hekimlik otomatikman devreye girmiş olur.
Tıpta “koruyucu hekimlik” diye bir kavram vardır. Kişi hastalanıp tedavi edileceğine mevcut sağlığı koruyup olayı hastalık evresine getirmemek daha sağlıklı olmaz mı?
Sayın Müezzinoğlu siz de bir doktorsunuz. Hipokrat yemininizi hatırlayın ve bu önemli konuya lütfen değinin.
Asgari ücretlilerle komik maaşlarla diyabet hastaları implant yaptıramazlar.
SGK kurumu (sosyal güvenlik kurumu) adına yakışır hale getiriniz.
İktidarın sağlık bakanısınız. Bunu size hatırlatmak bendenize düşmez.
Ancak sistemdeki çelişkileri ve düzeltilebilir sorunları size ve ilgili tüm diğer meslektaşlarınıza yazmak bana ve meslektaşlarıma düşer. Yani demek istiyorum ki müsaade edin de bu şeker hastaları da bir lokma ekmeği rahatlıkla çiğneyebilsinler bir zahmet.

 

Bir Müddet Siyasi Yazmaktan Uzak Kalacağım belirtmeliyimki şu sıralar doğruları yazanların hakkında yasal işlem yapılıyor mevcut iktidar tarafından ucuz bir yem olmak istemiyorum zamanı gelince okura ve gazetemize yakışır bir edayla aslanlar gibi yazmaya devam edeceğim ancak an bu an değil 1 Kasım Seçimlerinden sonra.
Daima sağlıklı olmanız dileklerimle hoşçakalın siz saygın SONSÖZ okurlarımız.

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI