?>

Sınavda başarılı olmanın püf noktaları: Sınav taktikleri

Kudbettin Çelik

7 ay önce

Geleceğimin aydınlık yüzleri, yarınlarımızın kahramanı sevgili gençler; hayatta başarılı olmak için çalışmanın yanında yüksek bir motivasyona, heyecana, tutkuya ve sınav taktiklerine, stratejilerine ihtiyaç vardır.
Kişi ne kadar başarılı olursa olsun, ne kadar çalışırsa çalışsın eğer sınavı yönetebilme becerilerinden yoksunsa, sınav kaygısıyla baş edemiyorsa, sınav taktiklerini bilmiyorsa muhtemelen yüksek puan alma şansı azalacaktır.
Emeğiniz, çabalarınız, bunca yorgunluğunuz heba olmasın diye bu yazımda sizi başarıya götürecek birkaç sınav taktiğini anlatacağım:
-Öncelikle yapmanız gereken en mühim nokta zihninizdeki olumsuz düşünceleri bırakmanızdır. ‘Yapamayacağım, sınava girince her şeyi unutuyorum gibi oluyor, galiba bu sonu zor gelecek, ya yapmazsam aileme, öğretmenlerime ne diyeceğim, ya bütün emeklerim zayi olursa, sınav günü hastalanırsam, sınav gireceğim okulun etrafında çok gürültülü olursa, ya hiç alışık olmadığım soru tarzından gelirse hep, ya zamanı yetiştirmezsem gibi endişe ve kaygıları zihninizden söküp atın ve tamamen pozitif düşünün. Çünkü insan hangi duygu ve düşünceler üzerine yoğunlaşırsa hayat onları ona armağan eder. Eğitimde "Kendini gerçekleştiren kehanet" (Pygmalion etkisi) olarak da adlandırılan bu olgu bu; kişi, kendisinin veya başkalarının ona ilişkin beklentilerine denk düşen davranışlar sergiler. O yüzden kendi hakkınızda ve sınana dair beklentilerinizi ne kadar yüksek, olumlu, pozitif tutarsanız, sınavda o kadar başarılı olma ihtimaliniz yüksektir.
-Sınava başlamadan önce küçük birkaç egzersizle bedeninizi rahatlatın. Bu sınav boyunca yorgunluğunuzu giderecektir.
-Sınava en iyi bildiğiniz dersten başlayın ve bunu şimdiden denemelerde yapmaya başlayın ki alışkanlığınız oluşsun.
-Soruları çözdükten sonra optiğe geçirin. En fazla üç dört soru yaptıktan sonra geçirebilirsiniz daha fazlası soruları yaptığınız halde optiğe geçirmediğiniz için tüm emeğiniz boşa gitmiş olacaktır.
-Şıkları birbirine yakın dağıtınız. (7-10) çünkü eğer bir şıkta fazla yığılma varsa diyelim ki 8 tane A şıkkı veya 10 tane B şıkkı çıktı mutlaka bir yerde yanlışlık yapmışsınız tekrardan emin olmadığınız soruyu dönüp çözünüz.
-Eğer iki şık arasında kalırsanız ilk aklınıza geleni işaretlemek daha doğrudur. Ama fazla seçenek arasında kalırsanız boş bırakmak her zaman daha iyi seçenektir.
-Bunaldığını hissettiğin anda birkaç saniye derin nefes alın veya bir yudum su içiniz.
-Sorularda olumsuz cümlelere dikkat ediniz. (Ulaşılamaz, değildir, olamaz, yoktur vb.) Beyin otomatik olarak olumluya odaklandığı için bu sizi yanıltacaktır. Mutlaka ama mutlaka olumsuz ifadelerin altını çizin ve soruyu anladıktan sonra seçeneklere geçiniz.
-Sınavda çok kolay sorular gelecektir. Bunun için bu kadar mı olur diye şaşırmayın direkt doğru bildiğiniz şıkkı işaretleyiniz.
-Sınavda karşılaştığınız zor sorularla kesinlikle cebelleşmeyin çünkü sonunda onlar kazanacaktır. Bunun için ‘Turlama tekniğini veyahut diğer adıyla Antep fıstığı’ tekniğini kullanınız. Önce kolay sorulardan sonra normal sorular daha sonra zor soruları çözelim. Bu hem moralinizi yükseltecek hem de zor sorulara zaman kaldığı için doğru yapma şansınızı yükseltecektir.
-Sınava başlamadan ‘Siyah Nokta tekniğini’ deneyiniz. Bu taktiği sınavda derece yapmış bir öğrenciden ödünç alıyorum. Kitapçığın ilk boş sayfasına gözbebeği büyüklüğünde bir siyah nokta yapın ve otuz saniye gözünüzü kırpmadan bakmaya çalışın. Bu sizin sınava odaklanmanızı sağlar.
-Eleme tekniği: bu teknikte doğruya odaklanmak yerine yanlışları elemeyi önerilir.  Çünkü zorlandığın sorularda yanlışları eleyip doğru cevaba yönelmek daha az vakit alabilir.
Sınav sonucunuz ne olursa olsun bizim için çok kıymetli ve değerlisiniz.
Unutmayın ki; aileniz ve öğretmenleriniz olarak hepinizi çok seviyoruz.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI