?>

TOPLUMUN TEMEL YAPI TAŞI: AİLE

Ekrem Işık

9 yıl önce

Hafta sonu toplumun temel yapı taşı olan aileyi ele aldık.
Böyle olunca da İlimizi kurum bazlı temsil eden “Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü” nün faaliyetlerini mercek altına aldık.
Cumartesi buluşmalarımızın konuğu Aile ve Sosyal Politikalar Batman İl Müdürü Veysel Direk idi. Veysel Direk 2014 Mart ayından beri İl Müdürlüğü görevini yürütmektedir. Öğretmen kökenli olan Veysel Direk kuruma hâkim ve işini severek yapan bir İl Müdürü.
Veysel Direk aslında faaliyetleri toplum tarafından ve bizce de tam anlamı ile bilinmeyen Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nü tanıttı.
Amiyane tabir ile “Kurum” ne yapar diye sorduk?
İl Müdürü Kurumun 81 il teşkilatında 6 ana hizmet biriminin olduğunu ancak kendilerinin bunu 5+1 diye tarif ettiğini yani 5 ana hizmetin yanında bir de Sosyal yardımların da ilave +1 olarak tanımlandığını ifade etti.
Kadın, Çocuk, Engelli, Aile ve Toplum, Şehit ve Gazi birimleri 5 ana hizmet dalını oluştururken +1 diye tarif edilen Sosyal yardımlar ise altıncı hizmeti oluşturmaktadır.
Taşra teşkilatları yapısı böyle oluşurken Sosyal yardımlar Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığının bütçesinin yüzde seksen yedisini oluşturmaktadır.

Sosyal yardımlar, vakıflar aracılığı ile yürütülmekte ve kurum, vakıfların üyesi olduğu için sosyal yardımlar konusunda sorumluluğu bulunmaktadır.

Daha önce Aile’den Sorumlu Devlet Bakanlığı ve Kadın’dan Sorumlu Devlet Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan işler ve ayrıca Valilikler uhdesinde bulunan Şehit ve Gazi Birimleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı uhdesine alındı.
Bakanlık oluşumu sonrasında 81 İl’de teşkilatlanan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İl Müdürlükleri ile hizmetlerini taşrada yürütmeye başladı.
İlçe bazında Sosyal hizmet Merkezleri nüfus miktarı kriteri ile oluşturulmaktadır.
İlimiz için Kozluk ve Sason ilçelerinde kurulması planlanan ve GAP İdaresi vasıtası ile programa alınacak Merkezlerin kurulması sonrası söz konusu ilçelerde de hizmet verilecektir. Ancak ilk planda Kozluk İlçesinde arsa problemi giderildikten sonra Hizmet Merkezi kurulacaktır.
Evde bakım hizmetinin maksimum 15 gün içerisinde verilmesi prosedürlerini tamamladıklarını ve şu an 5385 kişiye evde bakım hizmetini verdiklerini ifade eden İl Müdürü akabinde; Sosyal hizmet Merkezi, Kadın Konuk evleri, Çocuk Bakım Evleri, Engelsiz Yaşam Hizmetleri,13–18 kız ilk müdahale merkezlerinden bahsetti.
Kadın Konuk Evi dışında diğer birim binalarının kendilerine ait olduğunu yapısı gereği Kadın Konuk Evlerinin sabit adresi olmadığını ve 40 kişilik kapasiteye sahip olan Konuk Evinde şu ana kadar bir anda maksimum 9 kişi kaldığını söyleyen İl Müdürü bu anlamda Konuk Evinin yeterli olduğunu da sözlerine ekledi.
Çocuk hizmetlerinde 12 adet kreş bulunduğunu ve 420 çocuk için hizmet verildiğini kapsama dâhil olanların sosyo-ekonomik açıdan ihtiyaç sahibi kişilerin çocukları olduğunu ifade eden İl Müdürünün kapsamlı röportajını gazetemizin röportaj sayfasından okuyabilirsiniz.
YAZARIN DİĞER YAZILARI