TPAO‘dan hakkımız olanı istiyoruz

Recep Kavuş

2 gün önce

70 yıl önce Batman’da petrolün bulunması ile TPAO kuruldu ve bu günlere geldi.

Batman’da bulunan petrol sayesinde  TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) şu an dünyanın en büyük ve en çok kazanan şirketlerden biri konumunda.

Batman Bölge Müdürlüğüne bağlı sahalarda yıllık 10 milyon varilin üzerinde petrol üretimi gerçekleşiyor.

Batman’ın dört bir yanından petrol fışkırıyor.

Raman’da başlayan petrol üretimi, Garzan, Dodan, Kozluk ve Bismil istikametinden devam ediyor, Erganiy’e kadar adım başı kulelerde durmadan varil varil petrol üretiliyor.

Bu petrolden elde edilen kazanç ise Ankara Vergi Dairesinde kaydı bulunan TPAO’nun hanesine yazılıyor.

Anlayacağınız, burada üretilen petrolden elde edilen gelir ve verilen vergiler de Ankara’da gerçekleşmiş gibi gösteriliyor.

Yılsonu vergi ve gelir sıralamasına bakıldığında sanırsın ki Batman’da enerji kaynaklarından yıllık hiçbir kazanç ve gelir elde edilmemiş.

TPAO’nun yönetim sistemindeki değişikliklerle de Batman’daki TPAO Bölge Müdürlüğü küçüldükçe küçülüyor.

Personel ve hizmet malzeme alımı TPİC üzerinden yapılıyor.

TPİC özel şirket kanununa bağlı olduğundan personel, malzeme ve hizmet alım kriterilerini kendisi belirliyor.

Personel alımı ve ihaleler, Ankara’da TPİC Genel Müdürlüğü’nce yapıyor.

Batmanlının ise personel alımları ve ihalelerden çoğu kez haberi bile olmuyor.

Anlayacağınız, petrol üretiminin işçiliği bile Batman’a düşmüyor.

Batmanlı esnafa da doğru dürüst bir faydası katkısı kalmadı.

Petrolden payımıza düşen, hava ve doğanın kirlenmesinden başka bir şey değil.

TPAO Genel Müdürlüğünün son icraatı ise sporseverliğiyle bilinen, kapısı herkese açık olan, görevinde son derece başarılı Batmanlı müdürü, memleketine çok görmesi oldu.

TPAO Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığına atanan Ahmet Bey, ‘kendi ekibimle çalışmak istiyorum’ diyerek Batman Bölge Müdürü Mustafa Demir’i Ankara’ya çekti.

Mustafa Demir her ne kadar görevde yükselme ile Ankara’ya çekilmiş gibi görünse de bana göre bu işin içinde başka hesaplar var.

Bakın Mustafa Demir’in görev yeri değiştikten sonra TPAO, Petrolspor ile olan tüm ilişkilerini askıya aldı, 1200 çocuk ve gencin faydalandığı  Petrolspor altyapısına olan destek kesildi.

Bu gidişle sitenin kapısı da Batmanlılara kapatılsa hiç şaşmam.

Batmana ürettiği petrolden pay vermeyen, üstelik şehrimizdeki yer altı zenginlikleri sayesinde servetine servet katan TPAO’ya birilerinin dur demesi gerekir.

Sen bu şehirde senede 10 milyon varilin  üzerinde petrol elde edeceksin ve Batmana hiçbir katkı ve desteğin olmayacak, üstelik Petrolspor gibi bu şehrin değeri bir takımı ve ile altyapıdaki sporcuları ortada bırakacaksın, bunu yemezler, yememek de lazım.

TPAO Genel Müdürlüğüne başta Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ak Parti Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun ‘biz bu haksız uygulamayı kabul etmiyoruz’ diyerek itirazda bulunması gerekir.

Batmanlıyım diyen herkesin, Batmanın hak ve hukukunu savunması gerekir.

Şayet petrolden elde edilen gelirin %1’i bile Batmana hizmet olarak aktarılsaydı Batman şimdi ihya olmuştu.

Bunun aksine TPAO’nun Batmana olan katkıları azalıyor, hatta yok oluyor.

En son icraat ise Batman Petrolspor’a olan desteğin ve sponsorluğun askıya alınması, 1200 sporcu ve kursiyeri olan altyapının ortada bırakılması oldu.

Senede 10 milyon varilin üzerinde petrolün elde edildiği Batmana bu yapılanlar büyük haksızlıktır.

Batmanlılar TPAO da çalışmak için iş isterken,

Batman esnafı bizden alım yapılsın derken,

Batman Petrolspor  Yönetimi sponsorluk desteği talep ederken,

Bizler, Batmanın sosyal ve sportif yaşamı açısından büyük önemi olan Petrolspor altyapı takımını sahiplenin derken,

Buradan kazanç elde ettiğiniz için sadaka değil, Batmanın ve Batmanlının hakkını istiyoruz.

Nasıl siz petrol üretiminden yıllık milyon dolarlarca para kazanıyorsanız, Batmanlıların da bundan kazanç elde etmesi gerekir.

Bağlı bulunduğunuz Enerji Bakanlığı Soma’da, Zonguldak’ta kömür çıkarırken oranın özel idarelerine ve belediyelerine nasıl pay veriyorsa, sizin de çıkardığınız her varil petrolden Batmana pay vermeniz gerekir.

Eğer bu şehirde faaliyet gösterecekseniz ama’sız, fakat’sız, şehrin sosyal, sportif ve ekonomik yaşamına katkı sunmak zorundasınız.

TPAO’nun Batman Petrolspor altyapısına desteğin çekilmesi ile ilgili yaptığı açıklamadan ve  gösterdiği duyarlılıktan dolayı DEVA Partisi Milletvekili Emin Ekmen’e de teşekkür ediyoruz.

Aynı duyarlılığı iktidar partisindeki Batmanlı bakanlar, milletvekilleri, belediye yönetimi, meslek odaları, sendika ve STK’lar’dan da bekliyoruz.

TPAO’nun Batmana yönelik desteğinin ve katkılarının gittikçe azalmasına ve yok olmasına karşı, itirazların yükselerek ‘artık bu haksızlığı kabul etmiyoruz’ denilmesi gerekir.

TPAO’nun elde ettiği kazançlardan dolayı Batmana ve Batmanlıya sağlayacağı katkı ve destek bir lütuf değil haktır, hakkımızı olanı istiyoruz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI