TBMM’de bütçe görüşmelerinin yüksek bir tansiyonda yapıldığı bu süreçte Batman’ın ismi, başarılara doymayan üniversitemizle gündeme geldi. Batman Üniversitesinin bir yıllık bütçesi maşallah beklediğimizin de üstündeymiş.
2021 yılı bütçesinde üniversitenin talebi olan 155.751.000 TL rakamı, olduğu gibi kabul edildi. Maşallah, maşallah az buz da bir bütçe değildir. Siirt Üniversitesinin ise 177.000.000 lira. Gerçi onların Tıp Fakültesi var.
Onlar bizden daha başarılı ve iyi çalışıyorlar her bakımdan. Zaten bizden az bütçe ayrılsaydı kesinlikle siyasileri kabul etmezdi. Allah var, bu bütçeyi hak ediyorlar da.
Bakın bu uzaktan eğitim döneminde bile onların oluşturduğu program tıkır tıkır işlerken Batman Üniversitesi bu dönemde bile sınıfta kaldı. Öğrenciler veryansın ediyor, sezon başından bu yana doğru dürüst ne ders işleyebiliyorlar ne de sınav olabiliyorlar.
400 bin nüfusa doğumdan mezara kadar her türlü hizmeti eden, şehirde altyapı ve üstyapı ile ilgili yatırımlar yapan ve üstelik 2 bin’in üzerinde kişiye istihdam alanı oluşturan Batman Belediyesinin bile 2020 yılı bütçesi 80 milyon. Üniversitenin ise tam tamına neredeyse iki katı ama görünürde şehre ne bir başarı ne de katma değer kazandırıyor.
Üniversite yönetiminin başı sıkıştıkça da kutsallara ve milli değerlere sarılıyor. Üniversite bütçesi TBMM’de kabul edildikten sonra sosyal medyada onlarca eleştiri yapıldı.
Bu üniversite, bizim şehrimizin en önemli kurumudur. Başarısı hepimizi sevindirip gururlandırması lazım. Ama ne yazık ki yıllardır ortada bizi sevindirecek ve gururlandıracak bir başarı yok.
Akademik konular hariç, sık sık ilginç uygulama ve polemik yaratacak adımları ile gündem oluşturabiliyorlar. Oysa bizim kendilerinden beklentimiz bu değil. Başarı istiyoruz.
Kentin tüm dinamikleri ile işbirliği geliştirmelerini, şehrin imar planına, gelişimine ve üretimine yön vermelerini istiyoruz. Sosyal medyada tanıştığım ve iyi niyetine inandığım Mehmet Necip Aydın, Batman Üniversitesinden beklentilerini iyi özetlemiş: “Bütçe hayırlı olsun... Önemli olan bütçe değil önemli olan memlekete katkısı nedir. Tarım şehri olan Batmanda bu alan ile ilgili bir tezi var mıdır? Dicle nehrinin kenarında olan bir üniversite, seracılık ve tarım alanında bir proje yaptı mı? İkinci olay Batman bir PETROL şehridir. Kimya konusunda mini bir rafineri ile ilgili bir tezi var mıdır? Batman denen üniversitenin mini bir rafineri kurabilir mi? Ben rektör ve meclisini hiç tanımıyorum. Sayın rektörümüz den ricamız bugün Erdoğan gibi güçlü bir devlet başkanımız var, siz projemi sundunuz da mı kabul edilmedi? Ulaşım konusunda resmi anlamda metro talebiniz oldu mu?” … Sosyal medyada benzer birçok soru ve eleştiri var. 155 milyonluk bütçe, az buz değil elbette. Bu bütçenin önemli bir kısmı elbette eğitim gibi önemli bir hizmete harcanıyor.
Ancak Batman Belediyesinin Üniversitenin yarı parası ile şehre kattıklarını göz önünde bulundurduğumuzda, bu paralarla çok önemli hizmetlerin verilebileceği geliyor akıllara, ister istemez. Geçen senenin bütçesi de sanırım 130 Milyon lira civarındaydı ve geçen eğitim döneminde de bu sene de pandemi dolayısı ile doğru dürüst bir eğitim de verilmedi. Peki, bu paralarla ne yapılıyor?
2020 yılı bitti bitiyor. Mesela geçen seneki bütçe nerelere harcandı, bunu şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklayabilirler.