Sason ilçesi dağ köylerinde yaşayan vatandaşlar, dağlarda yetişen bitkileri en iyi bir şekilde değerlendirerek bir birinden lezzetli yemekler yapıyor.
İlkbahar sonunda Bıtım Sabunu ve Bıtım Kahvesinin yapıldığı Bıtım (Menengiç) bitki ve yapraklarını toplayan köylüler, bunları Bıtım pancarı, Yumurtalı Bıtım yemeği ve Bıtım turşusu yaparak değerlendiriyor.
Çayırlı Köyü Kilis mezrasından Rabia Uçar, Bıtım bitkisinden bıtım sabunu, Bıtım sakızı ve Bıtım kahvesinin yanı sıra üç çeşit de yemek yaptıklarını belirterek “Bıtımı un ve yumurtayla kızartarak yapılan yumurtalı Bıtım yemeği, biz buna Bıtımlı cağ yemeği de diyoruz. İkincisi Bıtımın haşlanmasıyla yapılan Bıtım pancarı, üçüncüsü de Bıtımda yapılan Bıtım turşusu… Bıtım turşusu ve Bıtımlı yumurta yemeklerini genelde kış ayları için yapıyoruz, çünkü bir yıl boyunca tazeliğini koruyor. Bıtım pancarını ise taze olarak tüketiyoruz, bazen de dondurucuya koyarak kış aylarına saklıyoruz” dedi.
Bıtım’ın çok faydalı olduğunu ifade eden köylülerden Emrah Uçar ise “Bölgemizde yetişen Bıtım’ın çok faydaları olduğuna inanıyoruz. Dağlık bölgelerde yetişen bu ağaçtan bizlerde istifade etmeye çalışıyoruz. Bıtım sabunu, Bıtım kahvesi ve Bıtım sakızının yanı sıra Bıtımdan üç çeşit de yemek yapıyoruz. Bu yemekler hem çok lezzetli oluyor, hem de aile geçimine büyük bir katkı sağlıyor” dedi.
Uçar Bıtımın sağlığa birçok faydasının yanı sıra iltihap giderici ve mide rahatsızlıklarını giderici bir özelliği olduğunu da kaydetti.