YAŞAM

1600 yıllık manastır, turizme kazandırılıyor

Batman'ın Beşiri ilçesindeki 1600 yıllık Mor Kiryakus Manastırı, yürütülen restorasyon çalışmasıyla turizme katkı sunacak.

03-06-2024 22:31
03-06-2024 17:09
BATMAN
Google News

Kıra Dağı Eteklerindeki Ayrancı Köyünde 5. yüzyılda Süryani Hıristiyanlar tarafından 2 bin 500 metrekare alanda 2 katlı inşa edilen manastırda, 3 etap halinde restorasyon yapıldı. Restorasyonun ilk etabında manastırın giriş kapısı, güney cephesinin tamamı, mezar odası ve mezar odasının doğu cephesi ile ikinci kattaki tüm odalar yenilendi. İkinci etabında çevre duvarı yapıldı, kilise ve orta avlu eski haline dönüştürüldü. Üçüncü etabında turizm karşılama alanı, çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışması yapılan manastırdaki restorasyon çalışmasında sona gelindi.

YENİ BİR TURİZM DESTİNASYONU ORTAYA ÇIKACAK

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İhsan Aslanlı, manastırın 5. yüzyılda inşa edildiğini söyledi. Mor kelimesinin Süryanice aziz, Kiryakus'un da o dönemin metropolitinin ismi olduğunu belirten Aslanlı, manastırda restorasyon çalışması yürütülebilmesi amacıyla ilk olarak 2017'de temizlik çalışması yapıldığını anımsattı. Temizlik çalışmasının ardından restorasyon çalışmasının birinci etabının Dicle Kalkınma Ajansı, ikinci etabının İl Özel İdaresi finansmanıyla yapıldığını kaydeden Aslanlı, üçüncü etabının da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirildiğini belirterek “Manastırın restorasyonu ile hemen Batman'ımıza 8 kilometre uzaklıktaki Perpıra Köprüsü ve 30 kilometre uzaklıktaki Malabadi Köprüsü ile yeni bir turizm destinasyonu ortaya çıkacak. Oluşacak yeni rotayla Batman esnafı da turizm gelirlerinden istifade edebilecekTarihi Hasankeyf İlçesinden gelecek turistlerin manastıra rahat ulaşabilmesi için alternatif bir yol çalışmasının da yapıldı. Gerek GAP gerekse Mezopotamya travel turu genellikle Diyarbakır, Mardin, Midyat ve Hasankeyf arasında yapılıyor. Artık tur operatörlerinin, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliğinin oluşturacağı yeni destinasyonun içerisine Mor Kiryakus Manastırı da girmelidir ve gireceğine inanıyoruz. Bu eser turizm dünyasına ve Batman'a yeni bir anlam katacak. Bugünden itibaren Hasankeyf'e gelen bütün turistlerin birinci durağı Mor Kiryakus Manastırı, ikinci durağı Perpıra Köprüsü ve üçüncü durağı da Malabadi Köprüsü olacak” dedi. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?