Nostalji

Abdullah Aydın (Mola Abdullah Babniri)

1980 yılı sonrası Batman Bahçelievler Cami imamlığı görevinde bulunmuş, uzun yıllar bu camide görevde kalmıştır. Hitabeti güçlü, sözleri yüreklere işleyen, sevilen, sayılan ve saygı gören ender din âlimlerindendir.

Abdullah Aydın (Mola Abdullah Babniri)
19-07-2024 15:30
19-07-2024 15:32
BATMAN
Google News

İzinsiz iktibas edilemez.


Cuma hutbelerinde kaleme aldığı güncel dini konuları hiçbir siyasi parti, cemaat, oluşum ve döneminin kudretli generallerinin baskı ve tesiri altında kalmadan, inancı gereği hutbeyi dinlemeye gelen kalabalık kitlelere anlatmıştır. Onun anlatılarından herkes kendine bir ders çıkarırdı.

Abdullah Aydın (Mola Abdullah BABNİRİ), 1939 yılında Batman'ın Gercüş İlçesine bağlı Babnir Köyünde dünyaya gelmiş, Şark bölgesinde ilmi ve siyasetî yönleriyle tanınan Babnirli Mele (Mola) Yusuf'un ilk evladıdır.

Babası, İslam inancının meziyetlerini yaşantısında uygulamıştır.

Buna rağmen Mola Abdullah Aydın, zekât minneti altında olan Melelerin (Cami, medrese hocası) düşük değerlerini gördüğü için ‘veren el alan elden üstündür’ anlayışıyla mele olmak istememiştir. Ancak gördüğü rüyanın etkisiyle dedesi Seyyid Aziz, rüyasında kendisine okuması için nasihatte bulunmuştur.

Bu uyarı sonrasında dini ve ilmi eğitim almaya başlamıştır.

Eğitiminin başlangıcı, Keferzo'da Seyda Mele Ahmet Cımılinli'nin yanında gerçekleşmiştir. İlim aldığı diğer hocaları şunlardır: Seyda Mele İsmail Ayınkaflı, Seyda Mele Muhammed Arapkendi, Seyda Mele Yasin Fetlili, Seyda Mele Muhammet Kaziyeli, Seyda Mele Abdulvehap Hırbı Haccili, Seyda Mele Muhammed Dirişli, Seyda Ş. Afif Hamidi ve Seyda Ş. Arif Hamidi. (İcazetini Seyda Ş. Arif Hamidi'den almıştır.)

Hizmetleri ve Eserleri: Vaaz, hutbe, tedrisat, telif, gazete ve dergilere makale yazma, cami ve televizyonlarda vaaz verme gibi hizmetlerde bulunmuştur.

Yayınlanmış eserleri şunlardır:

1. Çağlar Boyu İslâm Fıkhı (2 cilt, basılmıştır)

2. Mezhepler ve Sistemler (1 cilt, basılmıştır)

Kaleme aldığı ve henüz basılmayan çalışmaları ise şunlardır:

1. Fethü’l-Celil Tercümesi

2. Şeyh ve Müteşeyyih

3. Denge

4. Divanem (Arapça, Türkçe ve Kürtçe’den müteşekkildir)

5. Arapça Fıkıh (2 cilt)

 10 yıl önce çözüm süreci için  Babnirli Mola Abdullah Aydın, gazete köşesindeki makalesinde özetle şunları dile getirmişti:

“Millet uyandı, bu iş çözülür. Her iki tarafta da gaddar insanlar var.

Öyle gaddarlar ki şahsi menfaatleri için bu işin devamını istiyorlar. Kandan nemalanıyorlar. Onun için bunlara itibar etmemek lazım. Yazarların, bilhassa STK’ların ciddiyeti lazım.

Bunu kağıt üzerinde değil, uzaktan kumanda ile değil, icraat mahiyetinde işin içinde olmaları, ciddi olmalarını şart görüyorum. Şahsi araştırmalarım gösteriyor ki bir ümit var.

Bahsettiğim o tehlikeden, fitne icat etmeye çalışanlardan da korkuluyor.  İnşallah ben bu sefer ümitvarım. Bu millet uyanmıştır. Bu mesele neticelenecektir. Bunu bekliyoruz. 30 senede ne canlar gitti, bunun için dökülen para ortada. Kanla netice çıkmayacağını herkes anladı”

85 yaşında olan Abdullah Aydın, Batman’da yaşıyor.

Uzun yıllar Batman’da faaliyet gösteren çeşitli yerel gazetelerde hurafelerden arındırılmış dini konularda makaleler kaleme almıştır. Yaşantısı ve kişilik özellikleri ile topluma örnek olan Abdullah Aydın’a sağlıklı bir ömür diliyoruz.


Hazırlayan: Ekrem Günaydın 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET TÜMÜ
ERKEN SEÇİM OLSUN MU?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
7 Eylül 2024 e-gazete