“Anayasa Mahkemesinin ihlal tespit oranı yüzde 98.2”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, TBMM Genel Kurulunda Türkiye’nin hukuk alanında yaşadığı ciddi gerilemeye ve vatandaşların adalete olan inancın azalmasına dikkat çekti.

“Anayasa Mahkemesinin ihlal tespit oranı yüzde 98.2”

 Uluslararası adalet endeksinde Türkiye’nin 139 ülke arasında 117’nci sırada olduğunu söyleyen Ekmen, Anayasa Mahkemesinin incelemeye değer bulduğu dosyaların yüzde 98,2'sinde bir hak ihlalinin tespit edildiğinin altını çizerek, “Bazı anketlere göre vatandaşın yüzde 98’i avukatların giremediği, hâkim ve savcıların ayrı kapılardan girdiği, akla ziyan güvenlik tedbirlerinin uygulandığı o büyük adalet saraylarında hakkını bulduğunu, hakkına kavuştuğunu düşünmüyor” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Türkiye Adalet Akademisi hakkındaki kanun teklifi ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda konuştu.

 ADALET ALANINDA 139 ÜLKE ARASINDA 117’NCİYİZ!

Ekmen, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un uluslararası endekslerin bir eleştiri konusu yapılmasına karşı çıktığını hatırlatarak, "Adalet Bakanı Tunç, ‘Biz o endeksleri tanımıyoruz’ diyor. Bu, şuna benziyor: Faiz 8'den 50'ye çıkıncaya kadar Sayın Cumhurbaşkanının bundan haberi yoktu ama 50'den 47,5'a düşünce hemen faizi nasıl düşürdüğünü anlatmaya başladı. Ekonomi Bakanımız uluslararası kuruluşların verdiği puanlarla övünüyor, ‘Şu kuruluş yatırım iyileştirme notunu bu yaptı. Bu kuruluş güven ortamının arttığını teyit etti’ diyor. O zaman niçin adalet alanındaki endeksleri kabul etmiyoruz? Adalet alanında bizi 139 ülke arasında 117'nci gösteren, güveni yüzde 21'e teyit eden araştırmaları bir kenara bırakıyorum! Size yerli ve milli endekslerden örnek vereceğim” dedi.

VATANDAŞLARIN YÜZDE 98’İ HAKLARINA KAVUŞTUĞUNU DÜŞÜNMÜYOR!

Anayasa Mahkemesinin verileri üzerinden örnekler veren Ekmen, şöyle devam etti:  “O çok sevdiğimiz ifadeyle; ‘yerli ve millî’ birkaç endeksi paylaşmak istiyorum. Anayasa Mahkemesinin incelemeye değer bulduğu dosyalarının yüzde 98,2'sinde bir hak ihlalini tespit ettiğini görüyoruz, yüzde 98! Bu kabul edilebilirlik incelemesini geçen 75 bin dosya üzerinden yapılan yıllara sâri bir istatistik. Ama dosyasını Anayasa Mahkemesine götüremeyen veya ön incelemede kabul alamayan geri kalan milyonlarca dosya sahibi diyor ki ‘Eğer mevzuat izin verseydi, benim dosyamı da Anayasa Mahkemesi inceleseydi, vallahi ben de bu yüzde 98'in içerisinde mağduriyeti tescil edilmiş vatandaşlardan birisi olurdum.’ Yüzde 30'lara düşen adalete güven, adalet kurumlarına ilişkin güveni, karikatürize bir şekilde, geçen hafta bir araştırma kuruluşu yüzde 1,4 oranında tespit etti. İnanmak istemedim ama şimdi bu konuşmayı hazırlarken baktım, yüzde 1,4 güven ile Anayasa Mahkemesinin incelemeye değer bulduğunda ihlal kararı verdiği 98,2 örtüşüyor.  Demek ki doğru, demek ki vatandaşın yüzde 98,2'si avukatların giremediği, hâkim ve savcıların ayrı kapılardan girdiği, akla ziyan güvenlik tedbirlerinin uygulandığı o adalet saraylarında mahkemelerde hakkını bulduğunu, hakkına kavuştuğunu düşünmüyor.”

HUKUK MEZUNLARI İNFAZ KORUMA MEMURLUĞU SINAVINA GİRİYOR!

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın ilk defa bu yıl yapıldığını hatırlatan Ekmen, sınavlarda başarı oranının yüzde 42’lerde olduğunu dile getirerek, “Tamamı AK Parti döneminde açılmış fakültelerden mezun çocuklar! Her üniversiteye bir de hukuk fakültesi verildi. Niçin? Dört duvar, bir diplomayla fakülteyi açacak, bugünkü parayla yıllık 500-600 bin liraya üniversiteyi finanse edecek. hukuk fakültelerine bu kadar ihtiyaç var mı? Bu çocuklar mezun olduğunda ne yapacak? Çocuklar artık infaz koruma memurluğu sınavlarına giriyor; bunun hesabını kitabını güden olmadı. Sonuç; yüzde 58 net başarısızlık. Hani, 2010 referandumunda övünç duyulan yüzde 58 vardı ya, burada da utanç duyulan bir yüzde 58 var. Yüzde 58 net başarısızlık neyin ürünü? Seksen yıllık ‘Ce-Ha-Pe‘  zihniyetinin, 95 yıllık parlamenter sistemin mi ürünü, yoksa AK Parti'nin özene bezene tahrip ettiği, özene bezene pimini çekip patlattığı hukuk eğitim sisteminin mi bir ürünü? Türk yargı sisteminin bir parçası olan AİHM parametresine hiç girmeyeyim, orada da yüzde 37'lik bir Türkiye'nin başvuru şampiyonluğu var” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...