Hasadı yapılan arsada bitki atıklarını iş gücüyle toplamak yerine yakarak ortadan kaldırmayı tercih eden duyarsız çiftçiler, kenti duman altı yapıyor. Batman’ı büsbütün etkisi altına alan anız yangınları, toprağın verimini düşürüp ekolojik dengeyi bozarken, kentte yaşayan vatandaşta da nefes alıp vermekte güçlük yaşatıyor. Bebekler, yaşlılar ve astım hastaları, anız yangınlarından dolayı zor günler geçiriyor. Sokağa çıkıp vatandaşa “anız yangınları konusunda ne yapılmalı” sorusunu yönelttik. Vatandaştan gelen cevaplar şöyle:
“OTLARI DEĞİL, GELECEĞİMİZİ YAKIYORSUNUZ”
Anız yangınlarına karşı defalarca basın açıklaması yapan Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş, çiftçinin duyarsızlığından yakınarak “Bu sorun yıllardır devam ediyor. Temelinde ise bilinçsizlik, kurumlar arası diyalog eksikliği ve yeteri kadar yaptırım yapılmaması yatıyor. Biz çevreciler olarak yıllardır anız yangınlarının önüne geçmek için çabalıyoruz. Anız yangınlarının bu sene tekrarlanmaması için bütün ilgili kurumlarla görüştük, imamlar, kanat önderleri, muhtarlar, çiftçiler ve meslek odalarından duyarlılık istedik. Çiftçilere yalvardık. Allah’ı, doğayı çevreyi seviyorsanız anız yakmayın, dedik. Ancak bütün öneri ve taleplerimiz ne yazık ki havada kaldı. Anız yakanlar hem Allah katında hem de dünyada büyük bir suç işliyor. Çevre felaketine neden oluyorlar. Kendilerine sesleniyoruz, yazıktır, günahtır. Yaktığınız kuru otlar ve ekin saplar değil geleceğimizdir” şeklinde konuştu.
“KINAMAK YETMİYOR”
Mazlumder Başkanı Hasan Argunağa ise konuya ilişkin “Son günlerde kenti etkisi altına alan anız yangınlarından kaynaklı dumanlar, halk sağlığını ciddi şekilde tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Anızların ateşe verilmesi, doğaya, çevreye, ekolojiye olumsuz etkiler yapmaktadır. Hayvanları diri diri yakan zihniyeti kınamak yetmiyor ne yazık ki. Valilik makamı daha ciddi tedbirler almalı, tüm basın, STK’lar, ilgili kurum ve kuruluşlar ile toplantı yapılmalıdır” dedi.
“HASTALARIMIZ VAR”
Konuya ilişkin görüş bildiren Sinan Irmak isimli öğrenci ise “Anız yangınları insanlara ve doğaya ciddi zararlar veriyor. Özellikle yaşlı ve çocuklar, nefes almakta zorlanıyor. Hasta insanlarımız var. Onlar için üzülüyoruz. Anız yakanların çocukları ya da yaşlıları yok mu? Kendi menfaatleri için başkalarının canlarına zarar verme hakları yoktur” dedi.
“DEVLET, MAKİNE DESTEĞİ VERMELİ”
Yetkili kurumlara seslenen Süleyman Huşrak isimli esnaf “Devletin acilen bir önlem alması gerekiyor. Devlet, çiftçiye makineler vererek hasat işlemlerinde destek çıkmalı. Böylelikle çiftçinin anız yakması önlenmeli. Çünkü çiftçi, kocaman arsayı biçemem mazeretiyle anız yakıyor. Bu mazeretin önü kesilmelidir” diyor.
“CİDDİ YAPTIRIMLAR UYGULANMALI”
Batman’da emlakçılık yapan Cuma Erkan da, anız yangınlarından şikâyetçi. Erkan, açıklamasında “Bence ciddi bir ceza uygulanırsa anız yangınları ortadan kalkar. Kimsenin bize ve doğaya zarar vermeye hakkı yok. Ne gece uyuyabiliyoruz, ne de gündüz nefes alabiliyoruz. Sadece insanlara zarar verilmiyor orada bulunan canlılar da, hayvanlar da zarar görüyor. Ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır” şeklinde konuştu.
“İNANÇLI BİRİ, ANIZ YAKMAZ”
Turgut Özal Bulvarı’nda bulunan Diyarbakır Kadayıfçı’nın Sahibi Erşan Kurt “Anız yakmak bütün canlıların hayatına kast etmek demektir. Bir canlıyı öldürmek, bütün canlıyı öldürmek demektir. İnsanlar bunu yaparken kendi vicdanlarını da yok ediyor. İmanlı biri, İslam dinini benimseyen biri, bu katliama ortak olmaz. İnsanlarımız bilinçli olmaya davet ediyoruz”
VEKİL ADAYI DA ANIZ YANGINLARINDAN ŞİKÂYETÇİ
CHP Batman Milletvekili Adayı Mansur Obut, anız yangınlarına tepki göstererek “Anız yakılması ile oluşan duman ve kül, rüzgâr tarafından çanak noktada yer alan Batman’ın üzerini şemsiye gibi kaplıyor, doğayı ve çevreyi kirletiyor ve insanlara solunumda ciddi rahatsızlık veriyor. Anız yakılmasının önüne geçilmesi için, ilgili kurumlar daha çok çaba harcamalı ve anızın yakılmaması için çiftçiye daha fazla kolaylıklar sağlanmalıdır” dedi.
SAĞLIKÇILAR UYARDI
Sağlık ve Çevrecilik Derneği (Sağ-Çev) konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Çiftçilerimiz iyi bir eğitimden geçirilmeli, bu amaçla uzman heyetler kurulmalı ve bu heyetler gerekirse birebir çiftçileri gezmelidir. Belirli aralıklarla da çiftçilere yönelik seminer ve toplantılar yapılmalı ve bütün çiftçilerin katılımı sağlanmalıdır. Sadece basın açıklamaları yapmak ile anız yangınlarının önünün alınacağını düşünmüyoruz” ifadelerine yer verdi.
SAĞLIK-DER DE ANIZ YANGINLARINI KINADI
Sağlık Der yönetimi ise anız yangınlarına ilişkin yaptığı açıklamada “Tarımda makineleşmenin hızlandığı bir dönemde anız yakma yöntemiyle arazileri temizlemeye çalışmak hem insan sağlığını hem de ekolojik dengeyi bozmaktadır. Bu yanlış uygulamanın terk edilmesi için gerek resmi gerekse de sivil toplum kuruluşlarının üzerine düşeni yapmaları gerekiyor” dedi. (Yusuf Kavak)