Balpınar’ın 11 bin dönüm merası nerede?

Batman merkeze bağlı Balpınar Beldesinde devlet tarafından hayvancılık yapılması için tahsis edilen 11 bin dönüm meranın yok denecek kadar azaldığı öğrenildi.

Balpınar’ın 11 bin dönüm merası nerede?

HALKIN KULLANIMINA AÇILMALI

Balpınar Yeni Mahalle Muhtarı Şükrü Bozkurt, gasp ve işgal edilen mera alanlarının tekrar herkesin faydalanacağı şekilde geri alınmasını istedi. Muhtar Bozkurt, Balpınar Beldesi başta olmak üzere Zorköy ve Segırka köyleri üçgeninde daha önce bütün köylüler için bırakılan 11 bin dönüm mera arazisinden sadece bin dönüm civarında kaldığını söyledi.

MERA ARAZİLERİ DEVLETİN VE KÖYLÜLERİN…

Mera arazisinin devletin ve köylülerin ortak malı olduğunu belirten Bozkurt  “2000 yılına kadar her evin onlarca küçük ve büyükbaş havyanı vardı.  En büyük geçim kaynağımız tarım ve hayvancılıktı. Büyüklerimiz meramızın 11 bin dönüm olduğunu söylüyordu. Bölgenin en büyük merasına sahip olduğumuz için Balpınar, Zorköy ve Segırka köylülerinin en büyük geçim kaynağı hayvancılık ve tarımdı. Bereketli meramız vardı. Ancak zamanla meramız birileri tarafından parça parça yasal olmayan yollarla adeta gasp ve işgal edildi. Bu konuyu bölgemizin kanaat ve ru sipileriyle tartıştık ancak sonuca bağlayamadık. Herkesin mera üzerinde hakkı vardır. Bölgedeki tarım ve hayvancılığın merkezi gibiydik. Ne zaman mera arazileri birilerine verilmeye başlandıysa, hayvancılık bitme noktasına geldi” dedi.

TAPU VE KADASTRO GELİP GEREKENİ YAPSIN

Tapu ve Kadastronun önceki tespitlerinin tekrar yapılması gerektiğinin altını çizen Bozkurt  “Tapu kadastro sınırlarımızı ve arazilerimizi belli ettikten sonra olay bitmiştir. Ancak geçen yıllar mera arazilerimizin de kaybolması kabul edilemez. Hafta sonları Balpınar merası adeta panayır gibi oluyordu. Yakın zamana yürüyecek yol bile bulamayacağız. Valimiz Ekrem Canalp, milletvekillerimiz, savcı ve hakimlerimiz, Tapu Kadastro İl Müdürümüz, Belediye Başkanımız İmadeddin Ekmiş’ten çözüm bekliyoruz” dedi.

MERA KÜÇÜLÜNCE GÖÇ BAŞLADI

Meranın küçülmesinin ardından göç dalgasının da başladığını belirten Bozkurt “Bütün aileler çocuklarıyla, eşleriyle mera sayesinde geçimlerini rahatlıkla yapıyorlardı. Mera küçüldükten sonra gençlerimiz metropol kentlere iş bulmak için gittiler.  Arazileri olmayan aileler ise göç etti” dedi. (Bayram Ayhan)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ