BARAJ, TAM KAPASİTE ENERJİ ÜRETİMİNE BAŞLADI

Türkiye’nin en büyük 4'üncü hidroelektrik santrali olan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı, tam kapasite ile enerji üretimine başladı.

BARAJ, TAM KAPASİTE ENERJİ ÜRETİMİNE BAŞLADI

 

6. TRİBÜN DEVREYE ALINDI
24 milyon metreküp dolgu hacmi ile Atatürk Barajı'ndan sonra Türkiye’nin ikinci büyük barajı olan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı’nda 6'ıncı türbini de devreye alındı. Barajın ilk tribünü 19 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans yöntemiyle katıldığı programda devreye alınmıştı. Geçen 7 ay zarfında 6'ncı tribünün de devreye alınmasıyla baraj tam kapasite ile enerji üretimine başladı.

TÜRKİYE’NİN VİZYON PROJELERİNDEN BİRİ
DSİ Ilısu Projesi 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, Türkiye'nin vizyon projelerinden olan Ilısu Projesi Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı'nın ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde olup 135 metre yüksekliğe ve 10,6 milyar metreküp göl hacmine sahip olduğunu söyledi.
Barajın GAP'ın iki ayağından birini oluşturan kilit proje konumunda olduğunu vurgulayan Kösalı, toplam 6 üniteden oluşan barajın yılda üreteceği 4 milyar 120 milyon kwh enerji ile Türkiye ekonomisine yılda 2,8 milyar lira katkı sağlayacağını aktardı.

TAM KAPASİTE ÇALIŞMAYA BAŞLADI
Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı'nın enerji üretiminde Türkiye'nin 4'üncü büyük barajı olduğunu anımsatan Kösalı “Barajda inşaat çalışmaları 2008 yılında başladı, 19 Mayıs 2020 tarihinde 1'inci türbin devreye alınarak ilk enerji üretimine başlandı. 23 Aralık 2020 tarihi itibarıyla 6'ncı ve son türbin de devreye alınarak baraj tam kapasite işletmeye alındı. Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı, 7 aylık süreçte 2 milyar kw saat enerji üretilerek milli ekonomiye 1,4 milyar lira katkı sağladı. Kültürel faaliyetler ve anıt eser taşıma ve restorasyon çalışmaları ile bölgenin kültürel, ekonomik ve sosyal alanda gelişmesinde ciddi katkı sağlamıştır” dedi. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...