Nostalji

Batman’a emeği geçmiş bir isim; Hüsnü Feridun Albayoğlu…

Hüsnü Feridun Albayoğlu, 29 Ekim 1923 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nden mezun oldu. 1943 yılında askerlik hizmetini yerine getirmek üzere asker ocağına katıldı.

Batman’a emeği geçmiş bir isim; Hüsnü Feridun Albayoğlu…
24-06-2024 17:00
24-06-2024 12:28
BATMAN
Google News

Terhis olduktan sonra arkadaşı ve tertibi Bülent Öndeşgil ile birlikte 1948 yılında Batman'a geldi. O zamanlar Batman, nahiye statüsünde küçük bir kasabaydı. Bülent Öndeşgil, TCDDY Batman Tren İstasyonu Müdürü olarak atanmıştı. İstasyonda bir süre çalıştıktan sonra 1953 yılında TPAO Batman Rafinerisi'nin inşasına başlandı ve 1955 yılında rafineri üretime geçti. Rafinerinin açılmasıyla iş olanakları genişledi. Hüsnü Feridun Albayoğlu, TCDDY Batman Tren İstasyonu görevinden ayrılarak TPAO Batman Bölge Müdürlüğü Rafineri’sne geçti. 1960 yılına kadar İdari işler Amiri ve Sosyal İşler Şefliği görevlerini başarıyla yürüttü. Bu süreçte Batman'ın çeşitli altyapı projelerinin gerçekleştirilmesinde önemli rol oynadı. Batman Ulu Cami'nin inşaa edilmesi, TPAO Batman sosyal tesislerindeki yüzme havuzları, tenis kortlarının yapımı ve buz fabrikasının yapımının yanı sıra TPAO Site yerleşkesine binlerce fidan dikimine öncülük etti. Albayoğlu ve mesai arkadaşları, Batman'ın gelişiminde önemli katkılarda bulundular ve kentin Doğu'nun Paris'i olarak anılmasını sağladı. Bu dönemde TPAO, Amerika'da eğitim almış birçok petrol mühendisinin yanı sıra yurdun çeşitli yerlerinden gelen eğitimli insanları istihdam ettiği için Batman'da yeni bir kültür ve medeniyet anlayışı gelişti.

HALUK YARGICI, GAZETESİNDE ALBAYOĞLU’NA AÇIK MEKTUP YAYINLADI

Eğitimci, gazeteci  ve matbaa sahibi Haluk Yargıcı, Batman Ulu Cami yapımında gazetesinden Feridun Albayoğlu’na çağrıda bulunmuştu.

Haluk Yargıcı, Batman’ın ilk yerel gazetesi olan Raman Postası Gazetesinin  Yıl 1, 04/12/1959 Cuma tarih ve 32. sayılı günlük gazetesinde Yeni Cami başlıklı manşetinde Feridun Albayoğlu’na  şu şekilde dilekçe ile istekte bulunmuştu “Sayın Feridun Albayoğlu (Cami Yaptırma Derneği Başkanı), derneğinizin uzun ve yorucu çalışmalarından sonra vücuda getirdiği Yeni Cami tebrik ve takdire şayan bir eserdir. Evet Batman’ın çok mühim bir davasına el atıp haletiniz. Batman’a bir eser kazandırdınız. Bugünlerde caminin ufak tefek noksanlıklarını ikmal yolunda gayretler sarf ettiğinizi görüyoruz. Önümüzdeki inşaat sezonunda da bütün kubbeleri söküp betonarmeye tahvül edeceğinizi haber aldık. Buna sevindik. Şu var ki : Bütün bunlar olduktan sonra dahi Yeni Cami noksandır, yarımdır. Zira bu güzel cami minaresizdir. Müslümanlığın sembolü olan Minarenin camide boy saldığını görmek,  en büyük arzumuzdur. Teşebbüse geçişinizin müjdesini bekleriz. Saygılar

EŞİ DE FEANSIZ LİSESİ MEZUNUYDU

Hüsnü Feridun Albayoğlu’nun eşi Şarika Albayoğlu ise İstanbul doğumlu olup Saint Benoît Fransız Lisesi mezunuydu ve TPAO camiasında saygı gören bir hanımefendi olarak hayır işlerinde aktif rol almıştı. Rafineri işçi ve memur alımları Feridun Bey'in sorumluluğundaydı. Batman ve çevresinde TPAO denildiğinde ilk akla gelen isimlerin başında anılır oldu. Bayramlarda TCDDY İstasyonun arkasında oturduğu TPAO taş yapılı lojmanında onunla bayramlaşmak isteyen Batmanlılar uzun kuyruklar oluştururdu. Zamanının eşkiyası olarak bilinen ve aranan Osmanı Gevriye dahi Feridun Albayoğlu’nun elini öpmeye gelir, ona köylülerini işe aldığı için şükranlarını bildirirdi. 1955-1960 yılları arası Batman Demokrat Parti İlçe Başkanlığı görevini de yürüttü. 1960 yılında gerçekleşen ihtilal sonrasında Diyarbakır'da şüpheli olarak gözaltına alındı ancak bir hafta sonra serbest bırakıldı. Bu olaydan sonra Batman'dan uzaklaşma kararı aldı. İstanbul – Üsküdar’a yerleşti.  6 Şubat 1993 tarihinde İstanbul'da vefat ettiğinde, birçok Batmanlı cenazesinde onu anmak için bir araya geldi. Eski Batmanlılar, Hüsnü Feridun Albayoğlu'nu yakinen tanır ve saygı duyulan kişi olarak hatırlar.

İnsanlığa hizmet etmiş Feridun Albayoğlu’na  Allah rahmet dileriz, mekanı cennet olsun.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
EKONOMİ DÜZELİR Mİ?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Haziran 2024  e-gazete