BATMAN ‘CAZİBE İLLER’ ARASINDA

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Sağlık Fuarı’nda yaptığı konuşmada, 22 Kasım’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Cazibe Merkezleri Programı’nda hangi illerin yer aldığını açıkladı.

BATMAN ‘CAZİBE İLLER’ ARASINDA

ANAHTAR TESLİMİ FABRİKALAR DA PROGRAMA DAHİL

Cazibe Merkezleri Programı, az gelişmiş olduğu tespit edilen bölgelerde yatırımların desteklenmesini amaçlıyor. Program kapsamında Yatırım Teşviklerine ek olarak vergi dışı destekler sağlanacak. Buna anahtar teslim fabrikalar da dahi olacak. Hedef ise üretim ve ihracatı artırmak yoluyla bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak olacak.

23 İLİ KAPSIYOR

Program, 5 ayrı merkezde 23 il belirliyor. Elazığ Merkezinde Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl illerini, Erzurum Merkezinde Erzurum, Erzincan, Gümüşhane ve Bayburt İllerini, Van Merkezinde Van, Hakkâri, Muş ve Bitlis İllerini, Kars Merkezinde Kars, Ardahan ve Iğdır İllerini, Diyarbakır Merkezinde ise Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak İllerini kapsıyor.

PROGRAMA NEREDEN KAYNAK SAĞLANACAK?

Cazibe Merkezleri Programı’nda verilecek destekler Hazine Müsteşarlığı bütçesinden Türkiye Kalkınma Bankası Anonim Şirketine aktarılacak kaynakla karşılanacak. Hazine’de Kalkınma Bankası’na aktarılacak kaynak, Banka’dan da cazibe merkezleri programı kapsamında arsa temini, altyapı işleri ve bina inşaatı ile ilgili işler için Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına, il özel idarelerine, belediyeler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına veya OSB tüzel kişiliklerine aktarılacak.

HER YIL 30 FABRİKANIN KURULMASI HEDEFLENİYOR

OSB’lerdeki boş parseller veya Hazine arazileri üzerine anahtar teslimi fabrikalar yapılacak ve bunlar yatırımcılara kiralanabilecek. Anahtar teslimi fabrika binası yapım desteği, faizsiz yatırım kredisi desteği, faiz indirimli işletme kredisi desteği verilecek. Üretim birimlerini Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki illere taşımak isteyenlere nakdi taşıma desteği verilecek. Bu kapsamda her yıl 30 fabrika inşa edilmesi bekleniyor. Cazibe merkezi olarak ilan edilen illerde çağrı merkezi ve yeri yapımı için atıl vaziyetteki kamu binaları tahsis edilecek ve merkezler için enerji desteği sağlanacak. Çağrı merkezleri ve veri merkezleri, kurulduğu bölgenin teşviklerinden asgari yatırım tutarı şartı olan 500 bin TL aranmaksızın yararlanabilecek. Çağrı merkezlerinde 20 bin kişinin istihdam edilmesi tahmin ediliyor. Bunların yanı sıra sıfır faizli yatırım ve işletme kredileri kullandırılacak ve danışmanlık hizmeti sağlanacak. Özel sektörün yılda ortalama 328 firmada 1,64 milyar lira yatırım yapması ve 43 bin kişilik istihdam yaratması için yılda 536 milyon lira kamu desteği sağlanması öngörülüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ