GÜNDEM

Batman’da ayçiçeği hasadı başladı

Batman’da bu yıl ilk kez ekimi gerçekleştirilen yağlık ayçiçeği hasadı düzenlenen törenle başladı.

09-08-2024 15:53
09-08-2024 15:54
BATMAN
Google News

DENEME EKİMİNDEN SONRA 1680 DÖNÜMDE ÜRÜN EKİLDİ

Batman’da geçtiğimiz yıl deneme ekimi yapılan ve verim alınmasıyla birlikte bu yıl toplam 1680 dönüm alanda ekimi yapılan yağlık ayçiçeği hasadı için Beşiri’nin Asmadere Köyünde tören düzenlendi. Törende konuşan Batman Valisi Ekrem Canalp, 2022 yılında ayçiçeği çalıştayı düzenlediklerini ve çalıştay neticesinde Batman’da ayçiçeği ekilebileceği sonucuna vardıklarını söyledi. Geçtiğimiz yıl küçük bir alanda 6 çeşit ayçiçeği ekimi gerçekleştirdiklerini ve 2 tohum çeşidinden yüksek verim aldıklarını anlatan Vali Canalp “Dolayısıyla bu yıl yoğun bir şekilde bu iki tohum üzerinden ekimlerimizi yaptık. Geçen yıl çok daha az dönümde sembolik olarak ekim yapabiliyorduk ama bu sene birincil ekim ve ikincil ekimde toplam 1680 dönümlük alanda ayçiçeği ekimi yapıldı” dedi.

“TEK ÜRÜNDEN VAZGEÇİN”

Gelecek yıllarda hem birinci üründe hem ikinci üründe ayçiçeği ekim alanının artmasını beklediğini aktaran Vali Canalp “Sadece tek ürün almaktan vazgeçiniz. İçinde yaşamış olduğumuz bu coğrafya çok bereketli bir coğrafyadır. En az iki ürünü rahatlıkla kaldırabilecek bir coğrafyadır. Bu coğrafyanın nimetlerinden yeterince faydalanmıyoruz, faydalanmalıyız. Eğer siz tek ürün aldığınız zaman toplam geliriniz 100 liraysa çift ürün aldığınız zaman 150 liraya kadar gelir elde etmeniz mümkündür. Hububat ürünleriyle beraber ayçiçeğini de ekeceğiz. Önce arpayı, buğdayı ekeceğiz. Hasattan sonra ikinci ürün olarak ayçiçeğini ekeceğiz. İkinci ürün ayçiçeği ektiğimiz zaman üç ay sonra da bunun hasadını yapacağız”dedi.

Törende İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın ile Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş de konuşma yaptı. Konuşmaların ardından ayçiçeği hasadı gerçekleştirildi. (Ramazan Demir)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET TÜMÜ
ERKEN SEÇİM OLSUN MU?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
17 Eylül 2024 e-gazete