BATMAN’DA YAŞAYANLAR, KALP HASTALIĞINA MEYİLLİ…

Bu hafta Sağlık Sayfamızda, Özel Batman Dünya Hastanesinde görevli Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Rafet Tok’u ağırladık.

BATMAN’DA YAŞAYANLAR, KALP HASTALIĞINA MEYİLLİ…

DOKTORUMUZU TANIYALIM

Batman doğumlu Rafet Tok, ortaokul eğitimini Batman Lisesinde, üniversite eğitimini ise 1995’te Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı. 2007 yılında Fırat Üniversitesi kalp damar cerrahisi ihtisasını alan Sayın Tok, Özel Batman Dünya Hastanesinde hasta kabul etmektedir.

KALP VE DAMAR CERRAHİSİ UZMANLIĞNIN ALANI NEDİR?

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanlarının, damar hastalıkları, damar cerrahisi, damar anjiyosu ve girişimsel anjiyo yöntemi ile damar tıkanıklarının açılması ve by pass ameliyatları gibi birçok hastalıkla ilgilendiğini öğreniyoruz Sayın Tok’tan.

KALP DÜŞMANI: SİGARA

Kalp sağlığında en önemli şeylerden biri, sigaradan uzak durmak. Bu yüzden kalp sağlığı konuşulunca sohbetin başköşesine oturur sigara. Doktorumuz Sayın Rafet Tok da kalp sağlığı için sigaradan uzak durulması gerektiğini önemle belirterek “Kalbin birçok düşmanı vardır ama en büyük düşmanı sigaradır. Ayrıca stres, alkol, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, hareketsizlik, kötü beslenme, genetik ve yüksek kolesterol de kalbe zarar veren durumlardır” diyor.

KALP KRİZİ NEDEN OLUŞUR?

Kalp krizinin nasıl geliştiğine ilişkin bilgi veriyor doktorumuz. Sayın Tok, kalp krizini meydana getiren durumları “Kalp krizi (miyokard enfarktüsü) kalbi besleyen ana damarlarından (koroner damar) bir ya da daha fazlasının tıkanmasıyla, kalp kasının bir bölümünün o bölgeye yetersiz kan akışından dolayı ölmesi (kalıcı hasara uğraması) sonucu meydana gelir” ifadeleriyle açıklıyor.

BİLGİNİZ YOK İSE KRİZ GEÇİREN HASTAYA MÜDAHALE ETMEYİN

Kalp krizinin altında sigara, diyabet hastalığı, yüksek tansiyon kolesterol yüksekliği ve ailesel (genetik) nedenlerin yattığını belirten Sayın Tok “Kriz anında sağlık deneyiminiz yoksa kalp krizi geçiren kişiye müdahale etmeyin. Başka hastalara veya kendinize ait kalp ilaçlarını vermeyin. Hemen ambulans yardımı isteyerek hastayı en yakın, tam donanımlı bir hastaneye ulaştırın. Kalp krizi geçiren kişiyi uygun bir yere yatırın. Ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırarak kalbe daha çok kan akışının olmasını sağlamaya çalışın. Vücudunu sıkan kıyafetleri gevşetin, kravatı var ise çözün” diyor.

“KALP HASTALIĞI, ÇOK ÖNCEDEN ÖNLENEBİLİR”

Kalp hastalığında erken teşhisin önemine dikkat çeken Dr. Tok “Önceden yapılan kalp muayenesi, hastadan alınan hikaye, kalp ultrasonu (eko),efor testi ve kalbe spesifik kan testleri (troponin, ck, ckmb) ile kalp hastalıkları çok önceden teşhis edilip önlenebilir” diyor.

“STENT, ÖLÜMCÜL KALP KRİZİNİ ÖNLER”

Kalp krizi sonrasında kardiyoloji tarafından takılan stendin, ölümcül olabilecek kalp krizini önlediğini belirtiyor Sayın Tok. Stent sonrası hastanın verilen ilaçları içmesi, rutin kontrollerini zamanında yaptırması, yürüyüş yapması ve dengeli beslenmesi gerektiğine dikkat çeken doktorumuz, kalp ameliyatlarında ortalama başarının ise yüzde 98’lerde olduğunu belirtiyor.

BATMANLILARDA KALP SORUNU VAR...

Batman’da kalp hastalıklarının yoğun görüldüğünü belirten Dr. TokBatman da maalesef yoğun kalp hastalığı mevcut. Sigaranın çok erken yaşta içilmeye başlanması, kötü beslenme alışkanlıkları, hava kirliliği, kalp sağlığı kontrolünün yapılmaması ve en önemlisi önleyici eğitim verilmemesi, Batman’da önemli kalp sorununu beraberinde getiriyor” dedi.

OLUMSUZ DURUMLARI ORTADAN KALDIRIN”

Doktorumuz, okurlarımıza son olarak “Bulunduğumuz şehirde hava kirliliği had safhada, anız yakılması, yoğun toz bulutları, konum olarak hava sirkülâsyonunun olmaması gibi nedenlerden dolayı çok dikkatli olmak gerekiyor. Bu olumsuzlukların yanında sigara, stres, olumsuz beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik de sağlık sorunlarını tetikliyor. Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmamız, kalp sağlığımız açısından büyük önem taşıyor” uyarısını yapıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ