Nostalji

Batman'dan Mardin yönüne ulaşım

Batman'dan Mardin yönüne ulaşım

Batman'dan Mardin yönüne ulaşım
16-06-2024 12:54
24-06-2024 12:51
Google News

İzinsiz iktibas edilemez.

1960 yılında tamamlanan Hasankayf Karayolu Köprüsü, Batman’dan Mardin yönüne ulaşımı büyük ölçüde kolaylaştırmıştı. 1

960 yılında Şehmus Şahin’in Dodge Power Wagon marka burunlu kamyonunun modifiye edilmiş hali olan yarı otobüs yarı kamyon aracı, Batman ile Midyat arasında yük ve yolcu taşımacılığına başladı.

Bu dönemde Batman ile Midyat arasında düzgün bir karayolu bulunmuyordu.

Araç sürücüleri ve çalışanları, yoldaki kaya ve taş parçalarını araçların önünden kaldırarak oluşan çukurları dolduruyorlardı.

Yağışlı günlerde ise araçlar çamura saplanmasın diye ellerinde sürekli takoz olarak kullanacakları bir ağaç parçasıyla otobüsün kapısı yarı açık şekilde yaya olarak aracı takip edip ilerlemeye çalışıyorlardı.

Daha sonra, Batman’dan Midyat -Mardin yönüne doğru taşımacılığa Vasfi Ak bir İnternational marka otobüs alarak dahil oldu.

Vasfi Ak, iyi bir oto elektrik ustası olması nedeniyle Nato’ya ait Batman Havaalanı’nda kadrolu işe alındı ve otobüs hissesini Abdulkadir Yeşilmen’e devretti.

Batman’daki ilk Midyat Garajı, Yusuf Çiçek’in (Şujine) birinci cadde üzerinde bulunan evinin bahçesindeydi. Buradan Midyat yönüne yolcu taşımacılığı yapılırdı.

Batman'dan Midyat'a gidecek bir yolcu için iki buçuk lira alınırdı.

Batman Midyat terminal durağının işleteni ve simsarı, Şujıne lakaplı Yusuf Çiçek ve kardeşi Nuri Çiçekti. Yusuf Çiçek (Şujine), kısa boylu ve kiloluydu. Arada bir, sesinin yettiği kadarıyla "Haydi Yallah Yaboo Hasankeyf, Gercüş, Midyat, Merdine üstü açık makine Şoför mahalli 2,5 lira arka açık kasa 1 lira" diye bağırırdı.

Güçlü bir ses tonuna sahip olmadığı için çağrı yaparken sesi, ortam seslerinin arasında kaybolurdu.

Not: Fotoğraf temsilidir.

Hazırlayan: Ekrem Günaydın 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
EKONOMİ DÜZELİR Mİ?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Haziran 2024 e-gazete