Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’nun verilerine göre Türkiye genelinde 57 milyon seçmen, yerel yöneticilerini belirlemek üzere 194 bin 390 sandıkta oy kullanacak. Seçmen, 31 Mart Seçimleri’nde merkez belediye başkanı, ilçe belediye başkanı, belediye meclisi üyeleri ve köy-mahalle muhtarlarını seçmek için oy kullanacak.
BATMAN, 1265 SANDIKTA OY KULLANACAK
Batman, 31 Mart Seçimlerine, Bin 265 sandıkta 354 bin 124 seçmenle katılacak.
İlçe adı Sandık sayısı Seçmen sayısı
Merkez: 802 262 bin 680
Beşiri: 91 17 bin 956
Gercüş: 82 13 bin 458
Hasankeyf: 29 4 bin 538
Kozluk: 155 35 bin 960
Sason: 106 19 bin 53
BATMAN’DA 10 PARTİ VE 1 BAĞIMSIZ ADAY YARIŞACAK
Batman’da 31 Mart Seçimleri için 10 siyasi parti ve 1 bağımsız aday (3 siyasi partinin ortak bağımsız adayı) yarışacak. Belediye Başkanı, Belediye Meclis Üyesi ve İl Genel Meclis Üyeliği için oy kullanacak olan seçmen, Muhtar Adayları için de oy verecek.
10 ADIMDA OY KULLANMA REHBERİ
1- Oy verme saatlerine dikkat edin: Batman’ın da aralarında bulunduğu Doğu İllerinde oy verme işlemi 07.00–16.00, batı illerinde ise 08.00–17.00 saatleri arasında gerçekleşecek.
2- Oy verme saati bitse bile sırada bekleyin: Oy verme saati bitmesine rağmen oy vermek için sandık başında bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra oy kullanabilecek.
3- Nerede oy kullanacağınızı öğrenin: Vatandaşlar, ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Seçmen kağıdını almayanlar, YSK’nin internet sitesi, e-Devlet sistemi veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından bu bilgileri öğrenebilecek.
4- T.C. kimlik numarası olan belgenizi unutmayın: Seçmen, TC kimlik numarası, kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi gibi resmi nitelikteki belgeleri göstererek oy kullanabilecek.
5- Seçmen bilgi kâğıdı olmasa bile oy kullanın: Seçmen, yanına seçmen kağıdını almadan da oy kullanabilir. Nerede oy kullanacağını bilen seçmenler, yanında resmi belgesi olması halinde oy verebilecek.
6 – Cep telefonuyla kabine girmeyin: Cep telefonu veya fotoğraf makinesi ile kabine giren seçmenler, sandık başkanı tarafından uyarılır.
7 – Oy pusulasını kontrol edin: Oy pusulasına, “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında, herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulursa oy geçersiz sayılacak. Yanlış oy kullanan seçmenlere, yeni pusulası verilmeyecek.
8 – Pusulaları tek zarfa koyun: Büyükşehir olmayan illerde “il genel meclisi üyeliği”, “belediye başkanı”, “belediye meclis üyeliği” ve “muhtarlık ve ihtiyar heyeti” için oy verilecek. Köylerde “il genel meclisi üyeliği” ile “muhtarlık ve ihtiyar meclisi” için oy atılacak. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak.
9 – Oy Kabini’nde fazla durmayın: Kabinde uzun süre durması halinde seçmen, sandık başkanı tarafından uyarılacak.
10 – Oy kullandıktan sonra imza atın: Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesini imzalayacak.