GENÇLER DE ENTÜBE OLUYOR
Kent Konseyi ve BATSO Başkanı Kadir Demir’in Başkanlığında gerçekleşen toplantıda Batman İl Halk Sağlığı Müdürü İbrahim Kara, koronavirüs vakaları ve aşılama oranına ilişkin bilgi verirken “İlk doz aşı oranı yüzde 67. Sağlık Bakanlığının haftalık rakamlarına göre, her 100 kişide görülen vaka oranımız binde 63. hastanelerimizde yerimiz var. Yoğun bakımda yer bekleyen hastalarımız yok. Ancak çok genç yaşta olup yoğun bakımda ve entübe olan hastalarımız var. Aşı oranımızı hızlıca arttırmamız gerekiyor. Aşı İnisiyatifi destekleriyle aşı oranımız ciddi arttı. Şehrin birçok yerinde aşı çadırları var. Bütün birimlerimizde. Aile sağlığı merkezleri, hastanelerimizde ve özel hastanelerde randevusuz aşı yapılabiliyor. Otobüsler veya uçaklarda artık PCR testi ya da aşı kaydı olması gerekiyor. Yığılma olmaması için pcr testlerinin alınması veya aşı yapılmasını tavsiye ediyoruz” dedi.
OKULLARDA HİÇBİR EKSİĞİMİZ YOK
Batman İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, okullarda sıvı sabun, dezenfektan ve maske eksiği olmadığına dikkat çekerken “Ben yıllardır eğitim öğretimin ilk haftalarını görüyorum. Ancak ilk kez öğrencilerimizi bu kadar heyecanlı görüyorum. İlk haftalarda çocukları zorla okula getirirken, bu defa çocuklar sınıflarına eksiksiz geldi. Herkes çok heyecanlı, kararlı ve istekli. Bini sürdürmemiz lazım. Biz okullarımızı açmadan önce yoğun çaba içine girdik. Şu anda sadece Batman değil, 81 ilde sıkıntımız yok. Kendi hijyen setlerimizi kendimiz üretiyoruz. Maskemizi, sabunumuzu, dezenfektanımızı kendimiz üretiyoruz. Hiçbir eksiğimiz yok. Aslında özel ve resmi 6 bin 800 dersliğimiz var. Yakın zamanda bu rakam 7 bin olacak. Çünkü inşaatı devam eden okullarımız var. Normalde biz özel okullara dezenfektan malzemesi vermiyoruz. Ama biz 7 bin derslik üzerinden bütün planlamamızı yaptık. Her dersliğe 5 litre sıvı sabun veriyoruz. Hangi okulda kaç derslik varsa o kadar dezenfektan, sabun ve maske bırakıyoruz. TYP çalışanlarımız yakın zamanda okullarda temizlik görevlisi olarak işe başlayacak” dedi.
ANIZ YANGINLARI İÇİN TETİKTEYİZ
Batman Tarım ve İl Müdürü Mehmet Gün “Gercüş'te Kırkat gölüne balıklandırma için gittik. Daha önce de Batman barajına sazan balığı bırakmıştık. Kırkat Gölünü de unutmadık. Resmiyette 13 bin görünürken, 40 bin yavru balık bıraktık. Bu yıl amatör balıkçılık yapmak isteyenler bir iki ay gidip balık tutabilirler. 2017 yılında bir çalıştay yapılmıştı. Bu sene de yine valilik talimatları yayınladı. Kamu kurularımız olsun, köylülerimize bu talimatlar verildi. Özellikle anız konusunda ilgili kuruluşlar Milli eğitim olsun, Çevre ve Şehircilik, Sağlık Müdürlüğü olsun veya Diyanet Başkanlığımız olsun, Diyanetin camilerde yapacağı duyurular ile de bildireceğiz. Özellikle bu hasat döneminde dane kaybını önlemek için ekipler kuruyoruz. Amaç dane kaybını önlemek ve anızın yakılmaması konusunda çiftçilere eğitim veriyoruz. Bu yıl anız konusunda hiç bir şey ile karşılaşamadık. Ne bir cezai hüküm oldu ne de bir yakım oldu. Bu konuda da şuan çok iyi bir durumdayız” dedi.
İLUH DERESİ İÇİN GELECEK SEZON KAZMA VURACAĞIZ
Batman Belediyesi Kentsel Dönüşüm Birimi Müdürü Cengiz Canpolat “Yapacağımız 1. Etap çalışmamızı rezerv alan ilan ettik. Burada yaklaşık olarak 62 adet konut var. Akyürek, Hürriyet ve Karşıyaka bölgelerini kapsıyor. Buralardaki konutların hak sahipliği ve gayrimenkul değerini yapmak için ihalesine önümüzdeki hafta başlayacağız inşallah. Hak sahipliği ve gayrimenkul değerleri ortaya çıkardıktan sonra biz bakanlığa gönderiyoruz, bakanlık bunu temizlemek için bize açıkçası söz verdi. Biz temizledikten sonra İluh Deresinin iki tarafına bulvar şeklinde 25 metrelik yollar yapacağız boylu boyunca. İnşallah önümüzdeki sezon kazmayı vuracağız. Şuanda zaten buranın uygulama projesi yapılıyor, proje bittikten sonra bunun yapım ihalesi olacak ve ondan sonra başlayacağız” dedi.
HASTANE ÇEVRESİYLE İLGİLİ ŞİKAYETLER ELE ALINDI
BATSO Başkanı A. Kadir Demir, gündem dışı konularda “Elimize ulaşan dilekçeler var. Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde minibüs duraklarının olmadığı, kadınların özellikle sorun yaşadığı bildiriliyor. Ayrıca hastane önünde gerekli yönlendirme ve yön levhaları bulunmamaktadır. Bu dilekçeleri Batman Belediyesi’ne ulaştıracağız” dedi.
MOBİLYACILAR YENİ BİR SİTE İSTİYOR
Batman Kent Konseyi toplantısında konuşan Tüm Muhtarlar Derneği Başkanı Mahsum Padir “Marangoz ve mobilyacı esnafımız adına konuşuyorum. Bundan 22 yıl önce bir kooperatif kuruldu. Bizler Marangozlar Sanayisinin kurulması için mücadele veriyoruz. Şu anda kaynakçılar ile birlikte kullanılan ortak bir sitemiz var. Şu anda 200 civarında mobilyacı ve marangoz esnafımız var. Birçok esnafımız da mahalle aralarında küçük dükkânlarda çalışıyorlar. Mevcut sitedeki işyerleri 90 m2’lik bir büyüklükte. Büyük işler yapılamıyor buralarda. Bizlerin talebi 250 dönümlük bir arazi talebimiz var. Biz araziyi ücretsiz istemiyoruz. Bizlere destek olacaklarını düşünüyoruz. Burada kurulan 300 – 400 m2’lik işyerleri ile üretime daha çok katkıda bulunuruz. Bu konuda bileşenlerin desteklerini bekliyoruz” dedi.
SANAYİCİLER, KÖPRÜLÜ KAVŞAK İSTEDİ
Batman OSB Yönetim Kurulu Başkanvekili Hıfzullah Özoğul “Batman Organize Sanayi Bölgesi karma bir bölgedir. Burada 10 bin personel çalışıyor. 125 fabrika faaliyet göstermekte. Yeni tahsis edilen 72 parsel alanda yeni fabrikalar kurulacak. Buraya ulaşımı sağlayan Batman – Siirt karayolunun birçok noktasında ışıklandırma yok. Milletvekili Ziver Özdemir bakanlık yetkililerinin köprülü kavşağa onay verdiğini belirtmişti. Bu kavşağın projesinin daha çizim aşamasında olduğunu, ihalesinin yapılmadığını öğrendik. Bu konuda diğer paydaşların bizlere destek vermesini istiyoruz. Ayrıca Danalı Köyü tarafında mevcut OSB için bir kapı daha yapılacak. 2. Organize Sanayi bölgesi için 6050 dönüm arazi ayrılmış durumda. Bu alanın yanına küçük entegre sanayi siteleri yapılabilir” dedi.