GÜNDEM

Batman, seracılıkta gelişiyor

Batman'da 13 yılda oluşturulan 543 serada yıllık ortalama 20 bin ton sebze üretiliyor. Devlet desteğiyle 13 yılda 550 dönüm alanda kurulan seralarda yetiştirilen sebzeler bölge illerine gönderiliyor.

28-09-2024 16:28
28-09-2024 16:29
Google News

DEVLET DESTEĞİYLE 543 SERA KURULDU

Batman'da 2011 yılından bu yana devlet desteğiyle yürütülen çalışmalarla 550 dönüm alanda 543 sera kuruldu. Seralarda üretilen başta salatalık olmak üzere domates, karnabahar, lahana, maydanoz, marul ve dereotu gibi ürünler Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerindeki illere gönderiliyor.

Kentte seracılığı daha da geliştirmek ve üretimi artırmak amacıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması için çalışma başlatıldı. Merkeze bağlı Kocalar Köyü’nde kurulması planlanan OSB için fizibilite çalışması yürütülüyor.

ÇİFTÇİLERİN BU YIL 65 MİLYON LİRA GELİR ELDE ETMESİ BEKLENİYOR

Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, Batman'ın, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sıcak bir ili olduğunu belirterek, kentin 1 milyon dönüme yakın tarımsal üretim alanının bulunduğunu söyledi.

Kentte 550 dönümlük alanda seracılık faaliyeti yürütüldüğünü belirten Aydın, 2011 yılında başlayan çalışmalarla 543 sera kurulduğunu kaydetti. Son yıllarda lojistik ve taşıma maliyetlerinin arttığını, bunun da uzak illere taşınan sebzeye ek maliyet getirdiğini aktaran Aydın “Ürünün Mersin'den, Antalya'dan buraya gelmesi ürün fiyatına ek maliyet getiriyor. Biz de istiyoruz ki Batman kendi ihtiyacını karşılasın. Hatta komşu illerin de ihtiyacını karşılasın. Seralarda yıllık ortalama 20 bin ton sebze üretiliyor. Ayrıca, çiftçilerin bu yıl 65 milyon lira gelir elde etmesi bekleniyor. Seraların bir kısmı İl Özel İdaresi, bir kısmı da GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından destekleniyor. Müdürlük olarak da seracılara destek veriyoruz. Seralarda daha çok salatalık, ardından domates, marul, havuç, karnabahar gibi sebzeler üretiliyor. Yerel ve küçük ölçekli seralardan ziyade Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB kurmayı planlıyoruz. Şu anda bununla ilgili fizibilite çalışması yürütüyoruz. Hedefimiz Batman'ı sera kent yapmak. 1000 dönümlük yer tahsisi yaptık. OSB'de her bir sera en az 5 dönüm olacak. OSB'de her bir sera en az 5 dönüm olacak. Seralar naylon tünel şeklinde değil, daha otomasyonlu olup soğutma ve ısıtma sistemi olacak. Nem miktarı ayarlanabilir olacak. Şu anda biz burada domatesi üretemiyoruz. Çünkü domatesin belli bir sıcaklığa ihtiyacı var. Sera kent olduğu zaman 12 ay boyunca istediğimiz ürünü üretebileceğiz. OSB'de çiftçilere 5 dönüm kurulu alan, 5 dönüm de gezinme alanı olmak üzere 10 dönümlük bir alan verilecek. 1000 dönümlük bir alanda yaklaşık 100 sera alanı çıkacak. Bu da en az 300 kişinin istihdamı anlamına geliyor. 100 aileye de geçim kaynağı demektir. Kentin refahı gelişecek” dedi.

1 DÖNÜMDE BAŞLADIĞI SERACILIĞI 6 DÖNÜME YAYDI

Merkeze bağlı Balpınar beldesinde seracılık yapan Veysi Türkeli, baba mesleği olan çiftçiliği sürdürdüğünü, 2013 yılında devlet desteğiyle 1 dönümlük alanda seracılığa başladığını anlattı.

Seracılık yaptığı alanı genişlettiğini, şu anda 6 dönümlük alanda seracılık yaptığını ifade eden Türkeli, geçimlerini seracılıktan sağladıklarını dile getirdi. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET TÜMÜ
ERKEN SEÇİM OLSUN MU?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Eylül 2024 e-gazete