YAŞAM

Batmanlı Çiftçi, domuz nöbetinde

Batman'ın Gercüş İlçesinde çiftçiler tarlalarındaki mahsulü yaban domuzlarından korumak için geceleri nöbet tutuyor.

05-08-2024 14:09
05-08-2024 14:11
BATMAN
Google News

İlçenin Yüceköy ile Kırkat Köylerinde çiftçiler yıl boyu büyük emeklerle ürettiği arpa, buğday, üzüm, domates, salatalık, kavun ve karpuzla geçimini sağlıyor. Ürünlerin tarlada olgunlaştığı günlerde çiftçinin gece mesaisi başlıyor. Tarladaki mahsulü, domuz sürülerine karşı korumak isteyen çiftçi, vardiyalı nöbet tutuyor. Ekili arazilerin çevresine tel örgü çeken çiftçi, gece saatlerinde ağaçların üzerine çıkarak çevreyi kontrol ederken, traktörle de tarlaların çevresinde tur atıyor. Çevreye ışık tutan ve gürültü çıkararak tarlalarının güvenliğini sağlamaya çalışan çiftçiler, arazilerin yanına kurduğu gözetleme alanlarında nöbet tutuyor. Çiftçiler için temmuz ayında başlayan nöbet günleri, eylül ayı ortalarına kadar devam ediyor.

DOMUZLAR TÜM BAHÇELERE ZARAR VERİYOR

Kırkat Köyü Muhtarı Abdulhalık Çelik, yaklaşık bir yıldır domuz sürüleriyle mücadele ettiklerini söyledi. Gündüz tarlada beklediklerini gece ise tarlaların etrafını dolaştıklarını ve nöbet tuttuklarını ifade eden Çelik, ekinlerini belirten Çelik "Arazimizin etrafını telle kapatmamıza rağmen sabah bakıyoruz ki domuzlar telin altından girmiş ve üzümleri hem yemiş hem zarar vermiş. Domuzlar tüm bahçelere zarar veriyor. Gündüz arazide olduğumuz için domuzlar gelmiyor, gece saatlerinde arazi sakin olduğu için o zaman geliyorlar" dedi.

GÜNDÜZ SAZLIK ALANLARDA GİZLENİYOR, GECE ORTAYA ÇIKIYORLAR

Yüceköy Köyü Muhtarı Hüseyin Yılmaz "Vatandaşlar kendi imkanlarıyla önlem almaya çalışıyor ancak yetersiz kalıyor. Domuz sürüleri gündüz sazlık alanlarda gizleniyor, gece ortaya çıkıyorlar, bağ ve bahçelere zarar veriyorlar. Vatandaşlar gece bağ ve bahçelerinde nöbet tutuyor, ilkel yöntemlerle mücadele ediyor. Geceleri ışık yakarak, müzik çalarak domuzları bağ ve bahçelerinden uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Traktörlerle tur atarak domuzların bağ ve bahçelerine girmelerini engelliyorlar. Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğüne müracaat ettik. Ekipler köylerde hasar tespit çalışması yaptı. Bu sorunun çözülmesini temenni ediyoruz" dedi. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET TÜMÜ
ERKEN SEÇİM OLSUN MU?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
17 Eylül 2024 e-gazete