BEŞİRİ KAYMAKAMI İLE SORU-CEVAP

Soru-Cevap röportaj serimiz için güzel ilçemiz Beşiri’deydik.

BEŞİRİ KAYMAKAMI İLE SORU-CEVAP

Akrep ve yelkovanları sabit kalmış olan Saat Kulesinden sol yapıp,

Beşiri Kaymakamı Mahmut Şener’in kapısını çaldı.

Çok mütevazı, ilgili bir kaymakam.

1 yıldır ilçede görev yapıyor.

İlçeyi, köyleri, epey bir tanımış,

pandemi kısıtlamalarına rağmen yapılacak çalışmalar için yol haritasını belirlemiş.

Yapmak istediklerini anlattı tek tek.

Gazete sayfalarımıza taşıdık.

Kaymakam Beyle röportajımızdan sonra,

İlçeyi adım adım yürüdük.

Çarşı merkezini gezdik,

Esnafın işyerine uğradık,

Kahvehanede oturup çaylarını içtik,

Sorduk,

“Nasıl gidiyor hayat?”

Bir sitemler duyduk ki ne siz sorun ne ben söyleyeyim.

Seçim zamanı kapı kapı gezip oy isteyen siyasetçiler,

Neden şimdi yanımızda yoklar?” diyenler mi, desiniz,

“Bu seçimde çok şey değişecek çok” diye ince mesaj verenler mi dersiniz?

Mahmut Şener Kimdir?

“Beşiri Kaymakamı Mahmut Şener, İstanbul doğumlu olup,Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun olmuştur. Mülki İdare Amirliği mesleğine Konya Kaymakam Adayı olarak başlayan Şener, Kırşehir – Boztepe ve Yozgat – Akdağmadeni İlçelerinde Kaymakam Vekili olarak görev yapmıştır. Kaymakamlık Kursunu başarıyla tamamladıktan sonra 2016–2018 yılları arasında Düzce-Çilimli İlçesinde görev yapan Şener, 2018–2020 yılları arasında Kilis İli Polateli’nde Kaymakam olarak görev yapmıştır. Şener, Elazığ Valiliği’nde Vali Yardımcılığı görevinden getirildikten sonra 13 Eylül 2020 tarihinde Batman’ın Beşiri İlçesi Kaymakamlığı’na görevlendirilmiş olup, evli olup 2 çocuk babasıdır.

-Beşiri’de neler yapıyorsunuz?

“Beşiri merkez ve köylerde yaşayan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını tespit edip, gidermeye çalışıyoruz. İlçemizi sosyal, kültürel, sportif her alanda geliştirmek için çabalıyoruz.”

“İLÇEYİ DOĞALGAZA KAVUŞTURUYORUZ”

-Vatandaşın en çok hangi konuda talepleri oluyor?

“İlçede daha çok doğalgaz talebi var. Kış yaklaştığı için vatandaşlar soruyor, kömür mü vereceksiniz yoksa doğalgaz mı gelecek diye? Doğalgaz konusunda çalışmalara başlandı, 5 km’lik hat döşemesi bu yıl bitecek. İlçemizde bir depolama alanı yapılacak olup gaz bu alandan verilecek. Depolama alanının tahsis süreci de devam etmektedir. 2022 yılının sonunda da ilçenin tamamının alt yapısının bitirilmesini umuyoruz. Bizler de gelecek yıl itibariyle tüm okul, pansiyon ve kurumlarımızın doğalgaza dönüşüm işlemleri için çalışmalar yürüteceğiz.

Geçen yıl ilçemizde 2 bin ton kömür dağıttık, bunun yarısına yakını ilçe merkezindeki vatandaşlarımıza verilmişti.Doğalgazın gelmesi durumunda kömür kullanımı azalacağı için hava ve çevre kirliliği de azalmış olacak. Bu da ilçemiz açısından büyük bir avantaj.”

-Okullardaki son durum nedir?

“Okullarda temizlikçi ihtiyaçları vardı. Toplum Yararına Programlar kapsamında 10 kişi bize verildi, bu kişilerin sigorta girişleri yapıldı ve işbaşı yaptılar. Gerekli planlamalar yapıldı, herhangi bir sıkıntı olmayacak. Okullarımızın yakacak ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Bunlar için de personel planlaması da yapılacak. Hijyen çok önemli,pandemi kurallarına uyarak ve okullarımızı temiz tutarak tedbirlerimizi üst seviye de alıyoruz. Bazı okullarımız da birkaç pozitif vaka oldu ama geneli kapsayacak bir durum söz konusu değil. Gerekli tedbirleri de aldık”

-Taşımalı eğitim verilen derslik/okul sayısı kaç?

“19 okulumuzda taşımalı eğitim veriliyor. Bu konuda da kolluk birimlerimiz okul servislerini denetleyerek, şoförlere gerekli uyarıları yapmaktadırlar.”

İLÇEDE HİZMET BİNALARININ ÇOĞU, YENİLENİYOR

-İlçede devam eden yatırımlar var mı?

“Yunus Emre İlkokulu binası depreme dayanıklı olmadığı için önceki senelerde yıkılmış. Bu yılın yatırım programında yer alıyor. İhale ilanı yapıldı ve kendi yerinde yeni bir bina yapılarak bu eğitim tesisini ilçemize kazandıracağız.

İlçe Özel İdare Müdürlüğü ve şantiyesinin de ihalesi yapıldı. Şu anda firma yapımına başlamış bulunuyor. Bunun yanı sıra ihtiyacımız olan İlçe Emniyet Hizmet Binası için yer tespiti yapıldı, yatırım programına alınması için çalışmalar devam ediyor. Köklü ilçelerden olan Beşiri ilçemizin Hükümet Konağı Binası’na da ihtiyacı vardır. Mevcut binamız 1945 yılında yapılmış ve ihtiyacı karşılamıyor. Bunun için de çalışmalarımız sürüyor. Bu yatırımların planlanması ve yapılması uzun süreli oluyor. Bizler görev süresi dolayısıyla yeni bir hizmet binasının bitmiş halini göremeyebiliriz ama ilçemize kazandırmak için çalışıyoruz. Ayrıca İlçemize günümüzün standartlarını taşıyan yeni bir kütüphane kazandırmak istiyoruz. Proje çalışması, tahsis işlemeleri ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Biz hem kültür merkezi hem de kütüphanenin iç içe olduğu bir çalışma yapmak istiyoruz.  Daha az maliyetle daha çok iş çıkarmak derdindeyiz. Adliye lojmanlarımızı da yıkarak bu alanın çevresindeki parselleri de birleştirip kültür merkezi, kütüphane ve gençlik merkezinin bir arada olacağı bir bina yapmak istiyoruz. Diğer kurumların da görüşünü alarak çalışmamızı olgunluğa eriştireceğiz.Gençlik Merkezi çok önemli, gençlere alan oluşturmak istiyoruz. Niyetimiz bu yönde. İhtiyaç tespiti yaparak eksiklikleri tamamlamaya çalışıyoruz.”

-Beşiri Cezaevi hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

“İlçemizde Açık Cezaevi, Kapalı Cezaevi, T Tipi Kapalı Cezaevi olmak üzere 3 cezaevi bulunuyor. Büyük bir kampüs şeklinde. Yaklaşık 3 bin mahkûm kapasitesi bulunmakla birlikte bin civarında personel çalışıyor. Gelecek yıllarda İlçe merkezinin yarısı kadar bir nüfusa sahip olacağı gözüküyor.Cezaevlerinde kalan mahkumları neğitim görmesi noktasında da desteklerimiz oluyor. Kendilerinin farklı alanlarda kurs talepleri de mevcut. Öncelikli olarak hijyen eğitimimiz olacak. Diğer eğitimler için de Halk Eğitim Merkezimiz üzerinden planlamalarımız devam ediyor.”

-İlçede spor çalışmaları nasıl peki?

“Gençlik ve Spor Müdürlüğü bünyesinde yer alan spor alanlarımız etkin bir şekilde vatandaşlarımızın kullanımında.Müdürlük bünyesinde sentetik çim sahamız, kapalı spor salonumuz, halı sahamız, yarım basketbol sahamız da mevcut.Bu alanların yanı sıra Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokolle birlikte bazı okullarımızın boş alanlarını da gençlerimizin kullanımına sunarak farklı alanlarda gençlerimizi sporla buluşturuyoruz. Beşiri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde judo salonu yaptık ve minderlerimizi tedarik ettik. Bu konuda Judo Federasyonundan da başka destekler isteyeceğiz. Farklı spor dallarında sporcularımızın sayısını artırmaya yönelik çalışıyoruz. Okçuluk ile ilgili de kurs açmayı düşünüyoruz. Bu konu da antrenör arayışı içerisindeyiz. Diğer branşlarda da antrenörlerimiz var. Bir tek Gençlik Merkezimiz eksik. Onun da yatırıma alınması hususunda çalışmalarımız sürüyor. Tüm bunların yanında ilçemizin bir futbol ve bir voleybol takımı var. Beşirispor ve Beşiri Anka Gençlik olarak.İlçemizin takımlarına da elimizden geldiğince destek olacağız.”

-İlçeyi bekleyen başka ne tür projeler var?

“Gençlik ve Spor Bakanlığının desteklediği Kitap Kahve projemiz var. Özellikle gençlerimiz için oluşturacağımız alanlarda kitap okumalarından tutun farklı aktiviteleri yapmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinesinde 7’den 70’e Kitap Okuma Halkaları projemize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu proje kapsamında yapılan kitap tahlillerine bizler de katılarak öğrencilerimizle bir araya gelmiş oluyoruz.Köylerde bulunan taziye evlerinin bir bölümünü kütüphaneye çevirmeyi düşünüyoruz. Köydeki muhtar, imam ve öğretmenlerimizi bu mekanlarda vatandaşlarımızla bir araya gelmelerini planlıyoruz çünkü diyalog içinde güzel bir çalışma olacağını düşünüyorum.”

“HER ALANA DOKUNAN ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”

“Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde verilen kurslarımızı arttıracağız. Dikiş-nakış, okuma yazma, minyatür işleme, filografi, bez bebek yapımı, aşçılık gibi kurslar düşünüyoruz. Bazı kurslarımız da İşkur kapsamında açıldı ve kursiyerlerimiz eğitimlerine başladı. Bu kurslar sayesinde kursiyerlerimiz hem öğreniyor hem de kazanıyor.

-Tarım alanında çalışmalarınız var mı?

“İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile 5 proje için çalışma yapıyoruz şu anda. GAP İdaresine sunduktan sonra öncelik sırasında göre bu projeleri hayata geçirmeyi düşünüyoruz.Pazar ihtiyacı olan ve iklime uygun ürünleri daha çok üretmeye çalışacağız.”

-İlçe merkezinde çalışmalarınız sürüyor. Peki, köyler ne durumda?

“KÖYDES kapsamında 9,5 km asfalt yapım işimiz vardı. Bunun 6 km’lik kısmı tamamlandı. Kalan kısmı da 10 gün içerisinde bitecektir. Kanalizasyon, parke taşı, içme suyu çalışmalarımız da devam ediyor. Ilısu Barajı dolayısıyla su altında kalan köylerimizin yerine yapılan yeni yerleşim yerlerimiz var. İl Özel İdaresi ile birlikte buradaki altyapı ve üst yapı çalışmaları da devam ediyor. Ezidi vatandaşlarımız için büyük öneme sahip ve Sayın Valimizin destekleriyle de Şeyh Evinde ziyaret yolu açıldı. Ezidi vatandaşlarımız için önemli olan bu yere ulaşım sağlanmaktadır.”

“KÖY OKULARINDA ZEKA OYUNLARI ATÖLYELERİ KURMAK İSTİYORUZ”

“Okulları ziyaret ederken hem eğitim hem de fiziki olarak eksikliklerini tespit ediyor, sonrasında bunları gidermeye çalışıyorum. Her çocuğumuzun güzel ortamlarda eğitim almasını amaçlıyoruz. Ayrıca köy okullarına zekâ oyunları atölyesi açmak gibi bir planlamamız var. Bu alanda öğretmenlerimiz var hatta bazı okullarda atölyelerimizde mevcut. En kısa zamanda bu atölyelerin sayısını arttırarak öğrencilerimizin istifadesine sunacağız. Bunun yanı sıra robotik kodlama atölyeleri açmayı da düşünüyoruz. Çocuklarımızın farklı alanlarda kendilerini geliştirmelerini  istiyoruz”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ