BÖLGE’DE İYİ BİR KBB EKİBİ VAR…

BÖLGE’DE İYİ BİR KBB EKİBİ VAR…

BÖLGE’DE İYİ BİR KBB EKİBİ VAR…


Selamlar, sevgili okur…
Batman’da hava sıcaklığı, dolar piyasası gibi kah yükseliyor, kah dibe vuruyor… Yalancı güneşlere aldanıp yaz geldi sanıyoruz, sonra da şifayı kapıyoruz…
Elimizde peçeteyle geziyoruz. Yetmiyor, nane limonlar, bol limonlu çorbalar içerek gribi hafifletmeye çalışıyoruz, lahana gibi kat kat giyinip soğuktan korunmaya çalışıyoruz…
Eeeee durum buyken, sevgili yazarınızın buna kayıtsız kalması beklenilemezdi değil mi?
Sıkı sıkı giyinip, bol limonlu çayımı içtikten sonra Batman Bölge Devlet Hastanesi’ne giderek Kulak Burun Boğaz Uzmanı Harun Küçük’ün kapısını çaldım…
Gripten nasıl korunuruz, vücut direncimizi yüksek tutmak için neler yapmalıyız?
Sadece bunlar mı, değil elbette…
Vertigo, geniz eti rahatsızlıkları, bademcik hastalıkları…
Sayın Küçük’le tüm bu rahatsızlıkları ve tedavilerine ilişkin püf noktalarını biiir biiiir konuşuyoruz…
Ve ne yapıyoruz, tüm bu bilgileri siz okurlarımız için en ince detayına kadar yazıp sayfamıza taşıyoruz…
Hekimimiz Harun Küçük’ün önerilerine kulak veriniz diyor, siz okurlarımıza sağlık, sıhhat dolu bir hafta diliyorum…


HARUN KÜÇÜK KİMDİR?


Malatyalıyım. Tıp Fakültesini Malatya’da okudum. 5 yıl Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nde uzmanlık yaptım. Uzmanlık bittikten sonra 2012 yılında Batman Bölge Devlet Hastanesi’ne atandım. 3 yıldır buradaki görevime devam ediyorum.

TÜRKAN: KULAK BURUN BOĞAZ (KBB) BRANŞINI SEÇMENİZDEKİ NEDEN NEDİR?


KÜÇÜK: Okulda bir hocamın teşvikiyle bu bölüme ilgi duymaya başladım. Hocamdan etkilenip bu branşı tercih ettim.

TÜRKAN: NEDEN BATMAN BÖLGE DEVLET HASTANESİ?


KÜÇÜK: Tayinim buraya çıktığı için Batman’a geldim. Ancak buradaki çalışma ortamını zamanla çok sevdim. Şu anda Batman’da ve Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde çalışmaktan memnunum. 

TÜRKAN: MESLEĞİNİZİN ZOR YANLARI NELER?


KÜÇÜK: Her şeyden önce insanla uğraşıyorsun. İnsanın canıyla uğraşıyorsun. Ağrısını gidermeye çalışıyorsun. Ve müdahale sırasında hastanın canı ağrıyabiliyor. Zaman zaman iletişim kurmada zorluk yaşabiliyoruz. Özellikle Samsun’dan ilk geldiğim zamanlarda Kürtçeyi de bilmeme nedeniyle hastalarımı anlamakta zorluk çekiyordum. Yanımda çalışan sağlıkçı arkadaşlardan yardım alıyordum. Ama şimdi hasta Kürtçe konuştuğunda onu anlayabiliyorum, sıkıntısının ne olduğunu çözebiliyorum. Sadece ona karşılık vermekte ve tedavi yönetimini anlatmakta zaman zaman güçlük çekip sağlıkçı arkadaşlarımızdan yardım istiyorum. Onun dışında çok da ciddi problemler yaşamıyoruz.


TÜRKAN: GÜNDE KAÇ HASTAYA BAKIYORSUNUZ?


KÜÇÜK: Ortalama 110 hastaya bakıyorum. Yaz-kış ortalama hasta sayımız bu. Mesela geçen yıl toplatma 15 bin hastaya baktım.


TÜRKAN: BATMAN’DA EN FAZLA RASTLADIĞINIZ HASTALIK HANGİSİ?
KÜÇÜK: Alerjik reaksiyonlardan kaynaklanan rahatsızlıklarla çok sık karşılaşıyoruz. Bu da Batman’ın havasın kaynaklanıyor. Toz çok fazla. Bunun dışında kronik orta kulak iltihabı ile karşılaşıyoruz. Burun kıkırdağı eğriliği, kronik bademcik ve geniz eti hastalıkları ile de sıkça karşılaşıyoruz.


TÜRKAN: BU HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE HANGİ YÖNTEMLERİ KULLANIYORSUNUZ?
KÜÇÜK: Alerjik reaksiyonlarda ilaçla dediğimiz medikal tedavi uyguluyoruz. Ama orta kulak iltihabında ilaçla tedavi sonrası gerekirse cerrahi tedavi uyguluyoruz. Burun eğriliklerinde cerrahi tedavi dediğimiz ameliyatla tedavi uyguluyoruz. Bademcik ve geniz eti hastalıklarının büyük bir kısmında medikal ve cerrahi tedavi uyguluyoruz.


TÜRKAN: KBB’DE BÜTÜN TEDAVİ VE AMELİYATLARI BU HASTANEDE YAPMAK MÜMKÜN MÜ?
KÜÇÜK: Her türlü kulak cerrahisini yapabiliyoruz. Her türlü burun ameliyatı, tümör ameliyatlarını yapabiliyoruz. Ekip olarak birçok üniversite hastanesine yakınız. Ama hastaların geniş algısı, batıdaki hastanelerden yana. Burada kanser cerrahisini bile yapabilecekken en son dün, bir hastamız burada ameliyat olmak yerine İstanbul-Ankara’da ameliyat olmayı tercih ettiğini söyledi. Bu da Batman’a ve Devlet Hastanesi’ne karşı ilginin ve güvenin azlığından kaynaklanıyor. Zor hastalıklarda hastalar İstanbul, Ankara’yı tercih ediyor. Tabi burada yapamadığımız ameliyatlar da oluyor. Mesela ışın tedavisi alması gereken kanserli hastaları sevk edebiliyoruz. 


TÜRKAN: KIŞ AYLARINDAYIZ VE SOĞUK ALGINLIKLARIYLA SIKÇA KARŞILAŞIYORUZ. OKURLARIMIZA BU KONUDA NE ÖNERİRSİNİZ?
KÜÇÜK: Öncelikle bilinçsiz antibiyotik kullanımından mutlaka uzak durulması gerekiyor. Baş ağrılarında ya da her türlü rahatsızlıkta antibiyotiğe başvuruluyor. Soğuk algınlığında hastanın ateşini normal yollarla dindirmek, vücut direncini yüksek tutmak için bol sıvı gıda tüketmesi ve istirahat etmesi önemlidir. Hastalık öncesinde de dengeli beslenme, vücut direncini yüksek tutmak önemlidir.


TÜRKAN: BADEMCİK NEDİR? HANGİ DURUMLARDA ALINIR?
KÜÇÜK: Bademcik, boğazda lenfoit dediğimiz dokulardan biridir. Çocukluk çağında bağışıklık sisteminin gelişmesinde rol oynuyor. Erişkin çağında bu rolünü kaybediyor. Yılda 7–10 arası atak yaşayan hastalarda, ağzı açık uyuma ve horlama olan çocuklarda, erişkinlerde horlama türlerinin bazılarında, bazen de bademcik tümörlerinde bademciği almak durumunda kalıyoruz. Çocuklar, bademcikleri alındığında bunu hızlı bir şekilde atlatıyor. İyileşme süresi hızlı ilerliyor. Ama bazen yetişkinlerde bademcik alındıktan sonra farenjit rahatsızlıkları nüksedebiliyor. Bu yüzden erişkin hasta bu riski göze alırsa bademciği alıyoruz.


TÜRKAN: GENİZ ETİ AMELİYATI NEDEN YAPILIR?
KÜÇÜK: Bademciğe benzer bir rahatsızlıktır. Geniz ameliyatı genelde çocuklarda burun tıkanıklığında, tekrarlayan sinizüt ataklarında yapılıyor. Genelde 2–8 yaş arası çocuklarda yapılıyor.


TÜRKAN: VERTİGO NEDİR? BU KONUDA HANGİ TEDAVİ YÖNTEMİNİ UYGULUYORSUNUZ?
KÜÇÜK: Vertigo aslında bir hastalık değil semptomdur. Baş dönmesi demektir. Baş dönmesiyle gelen bir hastada baş dönmesinin kaynağını ararız. Baş dönmesi, kansızlıktan, tiroit hormon bozukluğundan, kalp ya da damar problemlerinden, beyin problemlerinden, psikolojik rahatsızlıklardan kaynaklanabiliyor. Biz bunlarda hangisi neden olabilir diye araştırma yapıyoruz. Bulabildiğimiz sebeplere yönelik tedavi yapıyoruz.  İlaç ya da ameliyat tedavisi uyguluyoruz. Mesela orta kulakla ilgili olan baş dönmelerinin bir kısmında ameliyat gerekebiliyor.


TÜRKAN: BURUN İÇİNDE OLUŞAN YARALAR NEYDEN KAYNAKLANIYOR? TEDAVİSİ İÇİN NE YAPILMALI?
KÜÇÜK: Batman’ın havası çok kuru ve tozlu. Burun içindeki yaraların büyük bir kısmı bundan kaynaklanıyor. Burun kuruluğunu gidermek için burnu nemlendirmek gerekiyor. Nasıl ki el çatlamalarında, vücut kuruluğunda nemlendirmek gerekiyorsa, burun için de öyledir. Burnu nemli tutmak için de bol bol yıkamak, eczanelerde satılan okyanus suları kullanmak, tuzlu suyla yıkamak önerilebilir.  


TÜRKAN: MESLEĞİNİZLE İLGİLİ AKLINIZDA KALAN UNUTAMADIĞINIZ BİR ANINIZ VAR MI?
KÜÇÜK: Çok fazla var. Mesela bir kadın, çocuğuyla birlikte polikliniğe geldi. Çocuğun hasta demişler, çocuğunu alıp gelmiş ama yanlış çocuğunu getirmiş. Sağlam çocuğunu getirmiş. Burada farkına vardı, o çocuğu götürüp, hasta çocuğunu getirmişti…
Bir de geçen gün, kapıda bir hastanın sesini duydum. Polikliniklerde çocuk ve yaşlı hastalara öncelik tanınır. Ama kapıda bir kadın “ben dulum bana öncelik tanıyın” deyip duruyordu. Bayağı bir gülmüştüm…


TÜRKAN: SON OLARAK NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
KÜÇÜK: Son olarak Batmanlı vatandaşlara seslenmek istiyorum. Batman Bölge Devlet Hastanesinde çok iyi bir KBB ekibi var. KBB alanındaki hastalıkların yüzde 80-90’ının tedavisini burada yapabiliyoruz. Hastalıklarınızın çaresini batıdaki illerde aramayın. Çünkü orda yapılan tedavilerin aynısını biz de burada yapıyoruz. Hastaların bize güvenmesini istiyoruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...