MASABAŞI ÇALIŞANLAR, RİSK ALTINDA
Boyun fıtıklarının, doğru bir teşhis ve doğru bir tedaviyle korkulu bir rüya olmaktan çıktığını belirten Küçükkaya “Boyun omurları arasındaki disklerde, hareketsiz yaşam, kaslara aşırı yüklenme, bilinçsiz şekilde yapılan spor, uzun süre araba kullanma, vücuda uygun olmayan yatak, sandalye ve masa kullanımı, fıtığa zemin hazırlar. Baş öne eğik olarak masa başında çalışanlar, sekreterler, öğretmenler, uzun süre bilgisayar ve telefon kullananlar, ev işleri, dikiş nakış, temizlik, perde asma, cam silme işiyle uğraşanlar risk altındadır” dedi.
FITIK AĞRISI, KÜREK KEMİĞİ YA DA GÖĞÜSTE DE OLABİLİR
Boyun fıtığı ağrısının, sadece boyunda değil bazen kürek kemiği üzerinde veya göğüs bölgesinde de yoğunlaşabildiğini belirten Dr. Küçükkaya “Sinir kökü sıkışması ile kola ve ele yayılan şiddetli ve yanıcı ağrı, uyuşma, karıncalanma, ileri olgularda da el veya kolda kas güçsüzlüğü görülebilir. Şikâyeti devam eden hastanın, uzmana başvurmasında yarar vardır. Çünkü muayene bulguları, hastalığı saptama ve tedavide önemlidir” dedi.
KISA YÜRÜYÜŞLER VE EGZERSİZLER YAPIN
Çalışmaya sık sık ara verilmesi, masada veya arabada otururken kısa aralar verip ayağa kalkılması, kısa yürüme ve gerinme egzersizleri yapılmasını tavsiye eden Küçükkaya “Çalışma koltuğunuzu ve bilgisayarınızı ayarlayın. Uzun süre baş eğik pozisyonda çalışmayın. Çok sayıda veya kalın yastıkla yatmayın. Televizyon izlerken kanepenin koluna başınızı dayayıp uyuyakalmayın. Telefonun ahizesini omuz ile boynunuzun arasına sıkıştırarak konuşmayın. Germe ve güçlendirme egzersizleri yapın. Ağrılarınız geçse bile egzersizlerinizi düzenli yapın. Boyun ağrısı çekenler, fizik tedavi rehabilitasyon uzmanına başvurmalıdır” dedi.