GÜNDEM

BOZUK AKÜLER, GEÇİM KAYNAĞI OLDU

İlkokul mezunu mucit, bozuk aküleri çalıştırıyor

BOZUK AKÜLER, GEÇİM KAYNAĞI OLDU
04-02-2019 16:21
Google News

Batman'da ilkokul mezunu Muhammed Karataş, bitki ve temizlik ürünlerinden elde ettiği karışımla, ömrünü yitirmiş aküleri yeniden çalıştırmayı başardı.

Kozluk İlçesi’ne bağlı Gümüşörgü Köyü’nde doğan Karataş, ilkokulu okuduktan sonra aile bütçesine katkı sunmak için çobanlık yapmaya başladı. Bir süre sonra işsiz kalan Karataş, 1999'da geldiği Batman'da hamallık yaptı, inşaatlarda çalıştı. Üç ay önce evde bozulan ışıldağını, para sıkıntısı yaşadığı için tamir ettiremeyen Karataş, ışıldağı kendi imkanı ile tamir etmeye çalıştı.

Elektrik ve elektroniğe merakı olan Karataş, ağaç yapraklarını kaynattı, içine çamaşır suyunun da olduğu bazı temizlik ürünleri de koyarak karışım elde etti. Elde ettiği sıvıyı şırınga yardımıyla ışıldağın aküsüne boşaltan Karataş, ışıldağı çalıştırmayı başardı. Daha sonra kentteki hurdacıları dolaşan Karataş, ömrünü yitirmiş bozuk aküleri 1–2 liraya satın almaya başladı. Karataş, evde hazırladığı karışımlarla yeniden çalıştırdığı aküleri 10 liraya satmaya başladı. Karataş, sattığı akülerle hem ailesini geçindiriyor hem de 2 çocuğunu okutuyor. 30 yaşındaki Muhammed Karataş, köyden göç ettikten sonra bir türlü işlerinin rast gitmediğini söyledi.

HURDACILARI GEZEREK AKÜLERİ SATIN ALIYOR

Hurdacıları dolaşarak aküleri satın aldığını aktaran Karataş, “2 liraya aldığım aküler, karışımla birlikte bana maliyeti 3 liraya geliyor. Bunları 10 liraya satıp ailemi geçindiriyorum. Şuan da işlerim çok güzel” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET TÜMÜ
ERKEN SEÇİM OLSUN MU?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
21 Eylül 2024 e-gazete