Cam atıklar ustasının elinde takı ve süs eşyasına dönüşüyor

Kocaeli'de çalışmalarını 6 metrekarelik dükkanında sürdüren Kültür ve Turizm Bakanlığı cam sanatçısı Ahmet Karaahmetoğlu, doğadan topladığı atık camları 1200 derece ısıda işleyerek kolye, küpe, yüzük ve süs eşyaları haline getiriyor.

Cam atıklar ustasının elinde takı ve süs eşyasına dönüşüyor

Kocaeli'de yaşayan Kültür ve Turizm Bakanlığı cam sanatçısı Ahmet Karaahmetoğlu, atık camları süs eşyasına ve takıya dönüştürüyor.

İstanbul'da 9 yaşında tanıştığı cam sanatıyla 45 yıldır geçimini sağlayan 54 yaşındaki Karaahmetoğlu, bir süre öncesine kadar yurt dışından getirttiği camlardan çok sayıda takı ve süs eşyası üretti.

Sonraki yıllarda artan maliyetlerin de etkisiyle çalışmalarını atık camlarla sürdürmeye karar veren Karaahmetoğlu, farklı ebat ve renklerde elde ettiği atık şişe camları işleyerek takı ve süs eşyası yapıyor.

Yıllardır ulusal ve uluslararası birçok festival ve sergiye katılarak Türkiye'yi temsil eden Karaahmetoğlu'nun, doğadan topladığı atık camları Başiskele ilçesinde bir turistik tesisteki 6 metrekarelik dükkanında 1200 derece ısıda işleyerek yaptığı kolye, küpe, yüzük ve süs eşyaları beğeni topluyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2012 yılında "Geleneksel Türk El Sanatı Sanatkarı Belgesi" verilen Karaahmetoğlu, cam sanatını geleceğe taşımak istiyor.

"Ürünleri tek tek elde yapıyoruz"

Ahmet Karaahmetoğlu, AA muhabirine, çocukluğunda tanıştığı cam sanatını 22 yaşında kurduğu atölyesinde devam ettirdiğini söyledi.

İşini severek yaptığını dile getiren Karaahmetoğlu, "Bu sanatı ileriye taşımak için elimizden gelen bütün mücadeleleri veriyoruz." dedi.

Karaahmetoğlu, yurt içi ve yurt dışındaki etkinlik ve fuarlara katılarak cam sanatının tanıtımına katkıda bulunduğunu aktararak, çeşitli kurum ve kuruluşlarda da bu sanatın öğrenilmesi için eğitimler verdiğini kaydetti.

Cam ürünlerin kalıplarla yapıldığının düşünüldüğünü belirten Karaahmetoğlu, "Ancak biz bunları tek tek elde yapıyoruz. Bunları yaparken de bir makine gibi el alışkanlığımızdan dolayı seri üretim yapabiliyoruz. Yapmış olduğumuz bir ürünü binlerce üretebiliyoruz. Bunları ticari anlamda turistik şehirlere gönderiyoruz." diye konuştu.(AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...