GÜNDEM

“CEJNA EZİ” SAVAŞIN GÖLGESİNDE KUTLANDI…

“CEJNA EZİ” SAVAŞIN GÖLGESİNDE KUTLANDI…

“CEJNA EZİ” SAVAŞIN GÖLGESİNDE KUTLANDI…
19-12-2014 19:48
Google News

IŞİD saldırıları nedeniyle göç ederek Batman'a gelen binlerce Ezidi, her yıl Aralık ayında kutladıkları “Cejna Ezi” Bayramına bu yıl buruk girdi.

Irak’ın Sincar bölgesini terk ederek Batman’a göç etmek zorunda kalan binlerce Ezidi, Belediye tarafından Beşiri’nin Uğurca Köyüne yaptırılan çadır kentlerde, halk evlerinde ve tesislerde yaşam mücadelesi veriyor. Esentepe Konuk Evinde kutsal bayramları olan “Cejna Ezi” Bayramını buruk karşılayan Ezidiler, bayramı savaşın gölgesinde geçirdi. Her yıl Aralık ayının ikinci Cuma günü kutlanan Cejna Ezi Bayramında oruç tutup ibadet ettiklerini söyleyen Nuran Ezidi “Her yıl Aralık ayının ikinci Cuma günü kutlanan kutsal bayramımız için üç gün boyunca oruç tuttuk. Bu gün orucumuzu açtık. Ancak bayramı bayram gibi yaşayamadık. Orucumuzu Sincar'da yaşanan vahşet nedeniyle gözyaşları arasında geçirdik” dedi.

IŞİD, BAYRAMIMIZI DA ALDI

Oruç sonrası bayram gününde Laleş’te olmaları gerektiğini kaydeden Nuran Ezidi “Bu gün bizim için çok ağır bir gündür. Kimse bize sahip çıkmadı, sürüsüz çoban haline geldik. Evimizde olsaydı bayram dolayısıyla şerbet yapıyor olacaktık. Ancak burada bayramda gözyaşları döküyoruz. IŞİD canımız ve malımızla beraber kutsal olan bayramımızı da elimizden aldı” dedi.

BAYRAMI ŞENGAL’DE GEÇİRMEYİ UMUT EDİYORUZ

Bir sonraki bayramı kendi topraklarında kutlamayı umut ettiklerini kaydeden Ezidi İbrahim İlyas da “Burada kendi aramızda küçük de olsa bir bayram yapmaya çalıştık. Şengal’de olsaydık bayramı bayram gibi kutlardık. Şimdi ise bayram demeye bile dilimiz varmıyor. Hangi eşimize dostumuza bayramın kutlu olsun deyince gözyaşları döküyor. Bu acıların bir an önce bitmesi için IŞİD denilen terörün bitmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
EKONOMİ DÜZELİR Mİ?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
27 Haziran e-gazete