GÜNDEM

Çiftçi destekleri açıklandı

2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar, 29 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Çiftçi destekleri açıklandı
03-09-2024 00:15
02-09-2024 23:00
Google News

HER KATEGORİ İÇİN DESTEK KATSAYISI BELİRLENDİ

Tarımsal destekler ilk defa üretim döneminden önce açıklandı. Destekler daha sade ve etkin hale getirildi. Üreticiler için gelecek yılların öngörülebilir olması için destek kararı ilk defa 3 yıllık olarak hazırlanırken, birim destek katsayı değeri ve destekleme tutarı her yıl yeniden belirlendi. Bitkisel üretimin desteklenmesi programı ile çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri verilecek. Temel desteklere göre, üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı. Her kategori için destek katsayısı belirlendi.

DEKAR BAŞINA 244 TL…

2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekara 244 TL olarak belirlendi. Temel, planlı üretim ve üretimi geliştirme destekleme tutarı, destek katsayı değeri ile destek katsayısının çarpımı sonucu elde edilecek. Temel destek ile tüm ürünler için mazot maliyetinin %50’si ve gübre maliyetinin %25’i karşılanacak.  2. kategoride yer alan arpa, buğday üreten çiftçilere dekar başına 317,2 TL, 3. kategoride yer alan ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye, çay üreten çiftçilere dekar başına 366 TL, 4. kategoride yer alan pamuk ve çeltik üreten çiftçilere ise dekar başına 549 TL temel destek ödenecek. (Tarım Müdürlüğü Basın Bülteni)

PLANLI ÜRETİM DESTEĞİ DE BELLİ OLDU

Planlı üretim desteği ile arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri planlama kapsamına alındı. Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacak. Planlı üretim kapsamında üretim yapan üreticilere temel desteğe ilave destek verilecek. Bu üreticilerin mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin yüzde 50’si karşılanacak. Yeraltı sularının yetersiz seviyede olduğu havzalarda yer alan sulu tarım arazilerinde ilgili üretim yılında arpa, buğday, aspir, fiğ, mercimek, nohut, yem bezelyesi, ayçiçeği (yağlık) üreten çiftçilere yeraltı su kısıtı desteği ödenecek. Yeraltı su kısıtının bulunduğu yerlerde planlı üretime uygun üretim yapan üreticilerimizin mazot ve gübre maliyetinin yüzde 100’ü karşılanacak.

ÜRETİMİ GELİŞTİRME DESTEĞİ İLE VERİM VE KALİTENİN ARTTIRILMASI HEDEFLENİYOR

Üretimi geliştirme desteği ile verim ve kaliteyi arttırmak için sertifikalı tohum kullanım desteği, sertifikalı/standart fidan kullanım desteği, organik tarım desteği, iyi tarım uygulamaları desteği, katı organik-organomineral gübre desteğine devam edilecek.

Karar kapsamındaki diğer desteklere göre, biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği, 2025 yılında örtü altı paket destek tutarı 2.550 TL’den yüzde 50 artırılarak 3.825 TL’ye, açıkta paket destek tutarı dekara 870 TL’den 1.305 TL’ye çıkarıldı. Lisanlı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteğine göre, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 75’i olarak ödenecek. Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği ile ÇMVA sistemine dâhil olan işletmeler yüzde 50 oranında arttırılarak 1.500 TL’ye çıkartıldı. Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği ise 104 arttırılarak 294.000 TL ye çıkarıldı. (Tarım Müdürlüğü Basın Bülteni)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ANKET TÜMÜ
ERKEN SEÇİM OLSUN MU?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
14 Eylül 2024 e-gazete