Deva Partili Esen’den çarpıcı açıklama; “Fon mu kurmak istiyorsunuz, banka mı?”

Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi’ni değerlendiren Deva Partili Milletvekili Elif Esen, seçimden önce Aile ve Genç Bankası vaat edilmesine rağmen projenin fon olarak açıklanmasını ve şeffaflıktan uzak oluşunu eleştirdi. Esen “Daha kanun teklifini sunanlar ve bir Bakan arasında yeterince iletişim sağlanamıyorken beş Bakanlığın eşgüdümüyle yönetilecek bir fon, nasıl doğru yönetilecek?” diye sordu.

Deva Partili Esen’den çarpıcı açıklama; “Fon mu kurmak istiyorsunuz, banka mı?”

BİRBİRLERİNDEN HABERİ YOK

TBMM Genel Kurulu’nda söz alan DEVA Partisi İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Elif Esen, Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi ile ilgili görüşlerini açıkladı. Kanun teklifinin maddelerini tek tek yorumlayan Esen, Aile ve Gençlik Fonu’nun kurulmasına gerek olmadığını savunurken “Kanun teklifinin 1. maddesinin gerekçesinde yer alan aile birliğinin oluşması ve sağlam temeller üzerinde kurulması ile aile yapısının desteklenmesi, gençlere geleceklerini güçlü temeller üzerinde inşa etmelerinde yardımcı olunması, gençlerin girişimlerine destek verilip sosyal risklere karşı korunmaları amacıyla fon kurulması ifadesinden, yoksul ve genç kesimin aile kurabilmesinin ve iş girişimlerinde bulunabilmesinin amaçlandığı anlaşılıyor. Bu güzel bir adım. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir’ birkaç gün önce banka şeklinde söz etmesine rağmen, proje fon olarak açıklandı. Bu konuyu AKP’nin seçim vaatleri arasında defalarca duyduk, merakla da takip ettik. Ancak hatırlarsanız Aile ve Gençlik Bankası kuracağız denildi.  Biz komisyonda önümüze geldiğinde fon mu banka mı diye tartışırken bile Sayın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın banka projemizi hayata geçiriyoruz haberi yazılı ve görsel medyada dolaşmaya devam ediyordu. Birbirlerinden haberleri yok” dedi.

FON MU KURMAK İSTİYORSUNUZ, BANKA MI?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Esen “Fon mu kurmak istiyorsunuz banka mı? Fon yönetimine verilmiş herhangi bir çerçeve, sınırlama, koşul yok. Bu fon yönetimi ne isterse yapar, nereye isterse harcar anlamına mı geliyor? Yani gençlere, ailelere harcanacak fonlar ihtiyaç halinde ihalelerin verildiği birkaç inşaat şirketine de kayabilir mi? Tam da bu sebeple çok önemli bir konu da; şeffaflık, hesap verebilirlik ve denetim. Fona aktarım ve fonun harcanmasına dair denetim nasıl sağlanacak? Hem de arada bu kadar aracı varken… Sayıştay raporlarının durumu ortadayken… Ülkemizin fon geçmişi bu kadar sabıkalıyken… Bu fondan kaç genç faydalanabilecek? Gençlere sağlanacak kredilendirme işlemi de yine devlet bankaları, hatta tüm bankacılık sistemi aracılığı ile yapılabilirdi. İfade ettiğim gibi zaten bütçeye gelen imkanları kullanarak bu program ve projeleri tüm bankacılık sistemini kullanarak finanse etmek mümkünken kulağı tersten gösterecek şekilde bütçedeki kaynakları bir fona aktarıp onun üzerinden yapmak doğru mu? Gençlere verilecek bu fon aslında bir hibe de değil kredi. Geri ödenecek. Peki evlenecek gençler iş sahibi olamamışsa nasıl geriye ödeyecekler. Ülkenin icra takibi olan milyonlarına yenileri mi eklenecek? Bu fon, varlık fonunda başımıza geldiği gibi gelecek nesillerimizi borç altında bırakmak riskinden nasıl koruyacak? Vatandaşın önemli ölçüde çıkarlarını ilgilendiren böyle devasa bir kamu operasyonunda atılacak adımların şeffaf ve hesap verebilir olmasını bekliyoruz” dedi. (Haber Merkezi)

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...