Dicle Elektrik’ten aydınlatmaya çözüm

Dicle Elektrik, EPDK Ar-Ge Komisyonu tarafından onaylanan “Makaralı Aydınlatma Direği” projesini hayata geçirdi.

Dicle Elektrik’ten aydınlatmaya çözüm

Tasarruf sağlayan proje hakkında konuşan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, aydınlatma direklerinin yaygınlaşmasıyla elektrik sektöründe sıkça kullanılan sepetli kamyonetlerin kullanımının azalacağını, böylece her 100 kilometrede yüzde 30’a varan bir karbon ayak izi azalması sağlanabileceğini ifade etti.

Hizmet bölgesinde bulunan 6 ilde çevre odaklı sürdürülebilir çalışmalara imza atan Dicle Elektrik, devrim niteliğinde kabul edilebilecek bir projesini daha tamamladı. Dicle Elektrik Ar-Ge Merkezi mühendislerinin fikrinden doğan ve 18 aylık titiz bir çalışmanın ardından hayata geçirilen çevre ve çalışan dostu “Makaralı Aydınlatma Direği” projesi başarıyla tamamlandı.

HEM İŞ GÜVENLİĞİNE HEM DE ÇEVRE KORUMASINA KATKI

Makaralı Aydınlatma Direği projesinin, hem teknik hem de tasarım açısından aydınlatma sistemlerini iyileştirmek amacı taşıdığını belirten Dicle Elektrik Ar-Ge Direktörü Dr. Mustafa Çelikpençe, projenin detayları hakkında açıklamalarda bulundu. Dr. Çelikpençe, “Projemizle birlikte iş kazalarını azaltmak, zaman ve maliyet optimizasyonu sağlamak, personel iş yükünü hafifletmek ve aydınlatma sistemlerindeki sorunları hızlıca çözerek kullanıcı memnuniyetini artırmak hedefleniyor. Yeni aydınlatma direklerimizden Diyarbakır Genel Müdürlük binamız önünde iki adet prototipi de sergiliyoruz. Bu yeni tasarım direkler, mevcut direklerin üzerine eklenen yeni bir konsol ile birlikte hareketli armatür mekanizmalarıyla donatıldı.” diye konuştu.

“KAMERA, GSM, HOPARLÖR GİBİ DONANIMLAR İÇİN DE KULLANILABİLECEK”

Projeye ilişkin açıklamalarını sürdüren Dr. Çelikpençe, “Aydınlatma direğine ait makara sistemi, elle ve matkapla çalıştırılabilir özellikte tasarlandı. Armatür mekanizması, farklı boyutlardaki armatürlere uyum sağlayacak şekilde ayarlanabilir donanımsal özelliklere sahip. Enerji kesintisi ise jak sistemiyle kolaylıkla sağlanabiliyor. Makara sistemi içinde yer alan raşet kilit, herhangi bir sorunda armatürün kontrolsüz inişini engelliyor. Fren sistemine sahip çift konsollu makaralı aydınlatma direkleri ise, makara sistemi ve çelik halat yardımıyla konsolların armatür ile birlikte aşağı inmesi sağlıyor. Aydınlatmanın yanı sıra farklı amaçlar doğrultusunda; kamera, GSM, hoparlör gibi ekipmanlarla da entegre edilebilecek esneklikte tasarlanan direkler; hırsızlık benzeri olaylara maruz kalarak zarar görmesini engellemek için vandal kilit sistemi ile koruma altına alındı. Projemizin ayrıca müşterek direkler üzerinde de uygulanabilmesi söz konusu; bu husustaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” ifadelerinde bulundu.

“KARBON AYAK İZİ YÜZDE 30’A VARAN ORANDA AZALACAK”

EPDK Ar-Ge Komisyonu tarafından onaylanan proje hakkında açıklamalarda bulunan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, projenin yaygınlaşması ile elektrik sektöründe sıkça kullanılan sepetli kamyonetlerin kullanımının azalacağını, böylece her 100 kilometrede yüzde 30’a varan bir karbon ayak izi azalması beklendiğini ifade etti. Arvas, Dicle Elektrik olarak elektrik dağıtım sektöründe sürdürülebilir ve yenilikçi çözümlerle kamuoyunun huzuruna çıkmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “Ar-Ge çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Ar-Ge Merkezi açma izni alan ilk elektrik dağıtım şirketi olduk. Patent portföyümüzü genişletiyor olmaktan memnuniyet duymakla birlikte bu projenin çalışan güvenliğine yönelik olması ayrıca gurur verici. Bu kritik aşamanın ardından patent süreçlerine de başladık. Projenin tüm süreçlerinde emeği geçen Dicle Ar-Ge Merkezi çalışma arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.” diye konuştu.

MAKARALI AYDINLATMA DİREĞİ PROJE SÜREÇLERİ

Projeye detaylı literatür taramalarıyla başlanıldı. Bu aşamada tasarımın benzersiz ve yenilikçi olması için gerekli bilgiler toplandı. Ardından Dicle Elektrik bünyesinde oluşturulan ekipler, tasarımlar üzerine görüşmeler yaparak risk analizleri gerçekleştirdi. Tasarımların tamamlanmasının ardından yapılan statik analizlerle direklerin uygunluğu test edildi ve onaylandı. İmalat süreci Ar-Ge mühendislerinin dikkatli gözetimi altında ilerledi. Üretilen prototipler fabrika ortamında test edildi ve gerekli görülen kısımları için revizyonlar gerçekleştirildi. Prototip direklerin montajı, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlük binası önünde gerçekleştirildi ve başarılı bir şekilde tamamlandı. Montajların ardından direklerin tanıtımı yapılarak projenin nihai sonuçları raporlandı. (Bülten)

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ