EĞİTİM

DR. EBEDALİ, GIDA ZEHİRLENMELERİNE KARŞI UYARDI;

“Suya, sabuna dokunalım”

DR. EBEDALİ, GIDA ZEHİRLENMELERİNE KARŞI UYARDI;
24-04-2018 18:33
Google News

Batman Medical Park Hastanesi İç Hastalıkları (Dâhiliye) Uzmanı Dr. Fadıl Edebali, dikkatleri gıda zehirlenmelerine çekti, “suya sabuna dokunalım” dedi.

Dr. Edebali, gıda zehirlenmesinin, ölümcül olabilen ve özellikle sıcak mevsimlerde yaygın bir hastalık olduğunu belirterek “Bakteri veya toksinlerle bozulmuş yiyecek ve içeceklerle oluşur. Gıdanın şeklinde, görüntü, koku veya tadında değişiklik olmayabilir. Besin zehirlenmelerine yol açan bakteriler, tozda, toprakta, çiğ gıdalarda, sebze ve meyvelerde yaygın bulunur. Güneş ışığı olmayan, nemli ve sıcak ortamlar, bakterilerin üremesi için uygun ortamlardır” dedi.

BELİRTİLERE DİKKAT!

Belirtilerin, 30 dakika ile 1–2 günde kendini gösterebildiğini belirten Edebali “Belirtiler, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishaldir. Yüksek ateş, üşüme, kas ağrısı, halsizlik, sıvı kaybı, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, ağız kuruması ve iştahsızlık görülür” dedi.

EN ÖNEMLİ ŞEY, HİJYEN

İyi pişirilmemiş gıdalara temas veya yenmesiyle meydana gelen gıda zehirlenmelerinde tanının, doktor muayenesinde konulabildiğini belirten Edebali “Tedaviden ziyade korunmak, daha önemli. Evin sıklıkla temizlenmesi yerine kirletilmemesi gibi. Besinlerin temizliğine özen gösterilmeli, iyice yıkanmalı, son kullanım tarihi ve saklama koşullarına dikkat edilmeli, Bakanlık üretim izni kontrol edilmeli. Pastörize edilmemiş çiğ süt ve süt ürünlerden yapılmış gıdalardan uzak durulmalı. Yumurtalar iyice yıkanmalı, kırık yumurtalar tüketilmemeli. Konservelerin alt-üst kapakları şişkin olmamalı. İçme suyuna güvenilmiyorsa kaynatılarak içilmeli. Açıkta satılan gıdalar alınmamalı. Çiğ yenecek sebze-meyveler, pişirilecek taze sebzeler ve kuru meyveler, balık ve yumurta iyice yıkanmalı. Kuru tahıl-baklagiller nemsiz ortamlarda saklanmalı. Yemekler günlük yapılmalı, artan yemekler varsa buzdolabında saklanmalı, en fazla bir kez ısıtılmalı. Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri gibi kolay bozulabilen pişmiş yemekler oda sıcaklığında 1 saatten fazla bekletilmemeli. Kıyma ve sakatatlar, kısa sürede tüketilmeli. Etler hemen tüketilmeyecekse buzlukta 1 hafta, derin dondurucuda 3-4 ay saklanabilir. Tuvalet sonrası el temizliğine çok özen gösterilmeli, mutlaka su ve sabunla yıkanmalı. Yemekten önce ve sonra eller yıkanmalı, çöpler uzun süre evde bekletilmemeli” dedi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
EKONOMİ DÜZELİR Mİ?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
24 Haziran 2024 e-gazete