DSİ GENEL MÜDÜRÜ’NDEN İDDİALI SÖZLER

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından 2003 yılında hizmete alınan Batman Barajı ile ekonomiye toplam 4 milyar 259 milyon liralık fayda sağlandığını açıkladı.

DSİ GENEL MÜDÜRÜ’NDEN İDDİALI SÖZLER

 

Yıldız, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Diyarbakır-Batman İlleri sınırını teşkil eden Batman Çayı üzerinde dar bir vadide inşa edilen Batman Barajı ve HES, işletmeye alındığı günden itibaren ürettiği enerji ve tarımsal sulama ile ülke ekonomisine önemli ölçüde katkıda bulunduğunu belirtirken “Genişliği tepede 530 m olan bir vadide inşa edilen Batman Barajı'nın yapımı tamamen yerli iş gücü ve makineler ile tamamlandı. Batman Barajı ve HES 198 megavat kurulu güce 483 milyon kilovat saat yıllık enerji üretme ve tamamlandığında 408 bin 740 dekarlık sulama suyu ihtiyacı karşılama kapasitesine sahip. Toplam 1 milyar 250 milyon metreküp biriktirme hacmi olan ve 2003 yılının Eylül ayında enerji üretimine başlanan Batman Barajında, bugüne kadar 6 milyar 070 milyon 441 bin kilovat saat elektrik enerjisi üretildi. Bu üretim de ülke ekonomisine 3 milyar 259 milyon lira enerji geliri ve Batman-Silvan Sağ Sahil Regülatör Sulaması ile birlikte 2007 yılından itibaren aşamalı olarak sulamaya açılan toplam 346 bin 110 dekara sağladığı tarımsal sulama ile 1 milyar lira olmak üzere toplam 4 milyar 259 milyon lira katkı sağlandı” dedi.
“18 YILDA CİDDİ PROJELERE İMZA ATTIK”
Yıldız, DSİ'nin son 18 yılda ciddi projelere imza attığını belirterek “Batman Barajı'nda elektrik üretmeye 2003 yılında başladık. Batman Çayı üzerine inşa edilen Batman Barajı’nın Kurulu gücü 198 megavat. Her yıl barajdan üretilen 483 milyon kilovat saat enerji yaklaşık 26 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Kurulduğu günden bu yana ise 6 milyar 070 milyon 441 bin kilovat saat elektrik üretilmiş olup, bunun da ekonomiye katkısı 3,25 milyar liradır. Ayrıca barajdan Batman-Silvan Sağ Sahil Regülâtör Sulaması ile birlikte 2007 yılından itibaren aşamalı olarak açılan tarımsal sulama alanı 346 bin 110 dekara ulaşmış olup bu güne kadar yapılan tarımsal sulama gelirinin ekonomiye katkısı 1 milyar liradır. Yani yaklaşık 18 yılda ekonomiye 4,25 milyar liralık katkı sağladık. Ayrıca Batman Barajı Türkiye'nin yöre turizmine ve baraj ile Batman ili arasında çay yatağı boyunca yaklaşık 40 bin dekar tarım alanının taşkından korunmasını sağlamaktadır” dedi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...