Batman’ın zengin tarihi geçmişi ve kültürünün aydınlatılması ile mevcut potansiyelin tespiti ve geliştirilmesi amacıyla hazırlanan eserde Batman Üniversitesi Öğretim Elemanlarına ait 15 çalışma bulunurken, 21 öğretim elemanı kitaba katkı sundu.
KİTABIN İÇERİĞİNDE NELER VAR?
Dün Bugün Yarın Batman kitabında Batman’ın kadim yemek kültürü, Batman çocuk hikâyeleri, Batman Ezidilerinin müzik kültürü, Batman’ın Cittaslow/Astroturizm potansiyeli, Batman yerel kültürünün milli sinemaya etkileri, yarım yüzyıl öncesine ait öğrenci profilleri, İslam fethinden Osmanlı tarihine kadar yöre tarihi, Osmanlı dönemi Batman ve çevresinde sosyal ve ekonomik hayat, 18. yüzyılın ikinci yarısında Hasankeyf’te toplumsal hayat, eser ve belgelerde Batman adının izleri, Melik Halil El-Eyyûbî El-Haskifî’nin şiirleri, Batman’da neolitik döneme ait höyüklerde ölü gömme geleneği, Batman yöresinde iz bırakan Şubria Krallığı hakkındaki Assur ve Urartu yazıtları ile Batman’ın ekonomik görünümü üzerine pek çok çalışmaya yer veriliyor.
KİTAP, ÇEŞİTLİ PLATFORMLARDA KATALOGLANIYOR
Kitapta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Batman Valisi Ekrem Canalp ile Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’in sunuş yazılarının yanı sıra Geçmiş Bugün Gelecek Batman Sergisinde yer alan belge ve görsellerden yapılan derlemeye de yer veriliyor. Üniversite Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, eserin Batman’ın güçlü potansiyelini harekete geçirmesini temenni ederek “Kitap, önceki çalışmalarımız gibi Batman’ın devasa potansiyelini ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Üniversitemizde görev yapan öğretim elemanlarımıza ait çalışmaların bir araya getirilmesiyle oluşturulan Dün Bugün Yarın Batman’da, Batman’ın dününe, bugününe ve yarınına ışık tutması amacıyla arkeolojik buluntular ile Osmanlı dönemi kaynaklarına müracaat edilmiş, güncel veri ve imkânlar analiz edilerek geleceğe dair hedefler belirlenmiştir. Sonuç itibariyle kentimizin sosyal, kültürel, sanatsal ve ekonomik potansiyelinin geliştirilmesi için değerli çalışmalar ortaya konulmuştur. Yayınevimiz bünyesinde yayımlanan eserler, ülkemizin ve dünyanın farklı kütüphane ve üniversitelerinde kataloglamaya devam etmektedir” dedi. (Üniversite Basın)