Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kesintisiz ve kaliteli enerji sunma hedefiyle 6 ilde hizmet veren Dicle Elektrik, yatırımlarına ve Ar-Ge çalışmalarına devam ederken sürdürülebilir çalışmalara da imza atıyor. Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki atölyelerinde atıl durumdaki trafoların modernize edilerek geri dönüşümünü sağlamaya devam ediyor. Son 10 yılda gerçekleştirdiği teknoloji odaklı yatırımlar ve sahada gerçekleştirdiği alt yapı yatırımları ile 105 milyar TL ekonomiye katkıda bulunan Dicle Elektrik, sadece bu modernizasyon çalışmasıile 630 milyon TL tutarında ekonomik kaynağın korunmasını sağladı. Çevreye saygılı projeleri ile ön plana çıkan şirket, geri dönüşüm çalışmalarıyla 220 ton trafo yağının doğaya salınmasının dolayısıyla çevre kirliliğini de önüne geçti.
Faaliyetlerinde sürdürülebilir kalkınmaya yönelik projelere imza atan Dicle Elektrik, çevreye duyarlı projelerini tüm çalışma alanlarında yaygınlaştırmaya devam ediyor. Dicle Elektrik, gerçekleştirdiği geri dönüşüm çalışmalarıyla sağladığı ekonomik faydanın yanında çevre kirliliğinin de önüne geçmeyihedefliyor. Özelleşme süreci öncesinde kurulan trafo geri dönüşüm atölyelerini modernize eden Dicle Elektrik, Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki atölyelerin kapasitelerini gerçekleştirdiği yatırımlarla artırdı. 2013’teki özelleşme sürecinden bugüne kadar 1.400 adet hücre, 1.550 adet kesici ve 4.700 adet trafonun geri dönüşümünü gerçekleştirerek sisteme geri kazandıran şirket, 220 ton trafo yağının yenilenen trafolarda tekrar kullanımını sağladı.Son 10 yılda, teknoloji odaklı yatırımların yanındaalt yapı yatırımları ile 105 milyar TL ekonomiye katkıda bulunan Dicle Elektrik, sadece bu modernizasyon çalışması ile 630 milyon TL tutarında ekonomik kaynağın korunmasını sağladı. Kullanılamaz duruma düşen trafolarda bulunan yüzlerce ton izolasyon yağının doğaya salınmasının önüne geçtiklerini belirten Dicle Elektrik Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün, “Atık yağ kavramı genellikle evsel atık, endüstriyel fabrikalar ya da otomotiv sektörlerinde öne çıkan konular olarak bilinir. Hizmet verdiğimiz elektrik dağıtım sektöründe de yağ kullanımı azımsanmayacak ölçüde gerçekleşiyor. Dicle Elektrik olarak trafo yağlarını steril ortamlarda tanklara alarak özel yağ filtre cihazlarıyla rafine edip testlerini yapıyor ve kullanılmamış yağ seviyesine getiriyoruz. Bu sayede çevreye verilen zararın önüne geçerek şebekede yeniden sorunsuz biçimde kullanmasını sağlıyoruz” dedi.
“ENERJİ KESİNTİLERİNİ MİNİMUM SEVİYEYE İNDİRDİK”
Trafo atölyeleri sayesinde çevre korunmasına yönelik katma değer ürettiklerini aktaran Tüzün yaptığı açıklamada “Dicle Elektrik olarak özelleşme sonrasında atölyelerimizi modernize etmek için bazı test cihazları ve teçhizat yatırımları gerçekleştirdik, iki atölyemizin de kapasitesini arttırdık. Bu atölyelerde saha tecrübelerimizi de kullanarak zamanla hasar gören teçhizatların bir kısmını yerinde onararak değişim sürecinden kaynaklanan maliyetleri azalttık. Değişime bağlı uzun süreli enerji kesintilerini de minimum seviyeye indirdik. Bu sayede abonelerimizi uzun süreli kesintilerden korumuş oluyoruz. Çok yüksek maliyetli elektrik teçhizatlarının hurdaya ayrılmasını da önlüyoruz.” dedi.
GERİ DÖNÜŞÜM ATÖLYELERİ VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR
Trafo geri dönüşüm atölyelerinin aynı zamanda saha personelinin bilgi ve birikimini artıran birer eğitim merkezi konumunda olduğunu ifade eden Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün, il ve ilçelerde aktif görev yapan saha personellerinin periyodik aralıklarla atölyedeki çalışmalara dâhil edildiğini belirtti. Tüzün ayrıca “Aldıkları 2-3 haftalık eğitimler, saha çalışma arkadaşlarımızın bilgi ve birikimlerinin artmasına da imkân sağlıyor. Bu sayede olası büyük teçhizat arızalarında, atölye görevlilerinin koordinasyonuyla yerinde onarım gerçekleştirebiliyorlar. Değişimden kaynaklanacak uzun süreli kesinti süreleri de minimize edilmiş oluyor.” dedi.
Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün, Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki trafo geri dönüşüm atölyelerindeki çalışmalar ile doğaya, çevreye, ülke ekonomisine önemli değer katmaya devam edeceklerinin altını çizdi. (Bayram Ayhan)