ENGELLİ BİREYLERE ‘UMUT’ KAPISI

4 yıl önce Batman’da fiziksel ve bedensel engelli çocuklar ile otizmli çocuklara, fizik tedavi, dil ve konuşma terapisi ve hipo-hidro terapi dallarında eğitim vermek için kurulan Umut Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, uzman kadrosuyla yoluna devam ediyor.

Şafak Mahallesi 3416 sokak numara 12’de 4 yıldır engelli bireylere ücretsiz hizmet veren Umut Rehabilitasyon Merkezi, yeni kayıtlar için engelli bireyleri bekliyor. 
UZMAN KADROYLA FAALİYET GÖSTERİYOR
Tecrübeli ve uzman bir kadroyla hizmet verdiklerini ifade eden Umut Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Mehmet Güner “12 kişilik bir öğretmen kadromuz var. Öğretmenlerimizin geneli özel eğitim alan öğretmeni, okul öncesi öğretmeni ve çocuk gelişimi öğretmenleri. 3 fizyoterapistimiz var. Bunlar sadece fizik tedavi ile uğraşıyor. 1 rehber öğretmenimiz var. Öğretmenlerimizin tamamı meslekte en az 7–8 yılını devirmiş tecrübeli öğretmenler” dedi. 
UZUN YILARDIR BU SEKTÖRDEYİM
2007 yılından bu yana sektörün içinde olduğunu hatırlatan Güner “Batmanlıyım. Sınıf öğretmeniyim. 2007’den beri özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi sektöründeyim. Bu alana işitme engelliler öğretmeni olarak başladım. 14 senedir idarecilik yapıyorum. 2004 yılında kurumumuz kuruldu. Son 4 senedir sırf bu hizmet için inşa etmiş olduğumuz yeni binamızda hizmet veriyoruz” dedi.

KENDİ BİNAMIZI DİZAYN ETTİK
Umut Rehabilitasyon Merkezi için inşa ettikleri erişilebilir binada engelli bireylere rahatlıkla hizmet verebildiklerini ifade eden Güner “Diğer rehabilitasyon merkezleri genelde evden bozma oluyor. Biz ise bir arazi satın alıp rehabilitasyon merkezi inşa ettik. Odalarımız standartlardan daha büyü. Ekipmanlarımız tam teşekküllü.  Örneğin hidroterapi yani havuz terapisi zorunluluğu olmamasına rağmen biz havuz terapiyi getirdik. Hipoterapi yani atlı terapi, zorunlu olmamasına rağmen sırf bedensel engelli öğrencilerimiz için midilli at aldık. Engelli bireylerimiz için asansör kurduk. Asansörümüz dahi engelli bireylerimizin erişimine uygun şekilde, tuşları aşağıda dizayn edildi. Çok geniş bir bahçemiz var. Basketbol sahamız var. Zıplama egzersizleri için trambolin var. Salıncaklarımız var. Egzersiz aletlerimiz var. Çocuklarımızın daha kaliteli bir eğitim alması ve daha iyi gelişim gösterebilmeleri için her detayı düşündük. Toplu sınıflar ve bireysel sınıflar var. Yaz ve kış kullandığımız sınıflar var. Mutfağımız var. Ön ve arka kapılarımız var” dedi. 

“1 YAŞINDA HASTAMIZ DA VAR 60 YAŞINDA HASTAMIZ DA…”
Kurumda zihinsel ve bedensel engelli bireylerin ücretsiz eğitim aldığını ifade eden Güner “Bedensel engelli, zihinsel engelli, işitme engelli, görme engelli ya da otizm gibi gelişimsel bozukluk ve öğrenme güçlüğü olan her yaştan bireyler, kurumumuzdan ücretsiz hizmet alabiliyor. 1 yaşındaki hastamız da var, 67 yaşında hastamız da var”
BEDENSEL ENGELLİLERE FİZİK TEDAVİ UYGULANIYOR
Bedensel engelli hastaların tedavisi hakkında bilgi veren Güner “Bedensel engeli olan her birey burada fizik tedavi eğitimi görebiliyor. Fizik tedavide hastanın eksikliklerine göre çalışmalar yapılıyor. CP hastaları, hemipleji, dipleji hastalarına gerdirme, egzersiz gibi çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalarla birlikte hastalarda ilerleme kat edebiliyoruz. Ankara’da 2 tane profesörün bu çocuk asla yürüyemez dediği çocuğu bile burada 2 senenin sonunda yürüttük. Destekli yürümeye sahip olan çocukları desteksiz yürüyecek pozisyona getirdik hem de çok sayı da çocuğu yürüttük” dedi
MARDİN’DE ŞUBE AÇMAYI DÜŞÜNÜYORUZ
Umut Rehabilitasyon’un, şubeleşme yolunda adımlar attığını belirten Güner “Mardin’de şube açmayı düşünüyoruz çünkü Mardin’de buna ihtiyaç var. Bunun için görüşmelere başladık” dedi. 

BURADA BÜTÜN HİZMETLER ÜCRETSİZ
Kuruma gelen hastalardan herhangi bir ücret talep etmediklerini ifade eden Güner “Biz hiçbir ailemizden ücret almıyoruz çünkü bunların tedavi ve eğitim masraflarının tamamını devlet karşılıyor. Buraya gelen öğrencilerimiz 1 saat bireysel eğitim alır, 1 saatte grup eğitimi alır. 4 servis aracımız ve şoförlerimiz var. Hastalarımızı evden alıp yine eve teslim ediyoruz. Mutfak personelimiz ve aşçılarımız, hastalarımızın sabah kahvaltısını ve öğlen yemeklerini hazırlar. Eğitim malzemeleri ve materyallerini de biz karşılıyoruz” dedi. 

“AİLELER OTİZM KONUSUNDA BİLİNÇSİZ”
Batman’da otizm konusunda bilinç oluşmadığını belirten Güner “Aileler çocuklarının hastalıkları ile ilgili maalesef pek bilgi değiller. Aileler bizlerle yani rehabilitasyon merkezleriyle tanışmadan önce kendi çocuklarının hastalıkları hakkında ve bakımları hakkında çok donanım sahibi değiller. Bizlerle tanıştıktan sonra biz onlara neler uygulamaları gerektiğini daha doğrusu burada yaptığımız etkinliklerin evde devamının yapılması gerektiğini söylüyoruz. Onları bu konuda aydınlatıyoruz. Rehber öğretmenlerimizi gönderiyoruz. Evde ne tarz çalışmalar yapmaları gerektiğini söylüyoruz. Öğretmenlerimiz sürekli ailelerle görüşüyorlar. İrtibat halindeler. Burada yapmış olduğumuz çalışmaları ev de tekrar etmeleri konusunda aydınlatıyoruz” dedi. 
“ERGOTERAPİ-DUYU BÜTÜNLEME EĞİTİMİ VERİYORUZ”
Kurumda ergoterapi eğitimlerinin de verildiğini belirten Umut Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Mehmet Güner “Ergoterapistimiz Merve Nur Bozkurt,  yaklaşık 1 yıldır bizimle çalışıyor. Ergoterapiyi yani duyu bütünlemeyi tercih eden raporsuz hastalarımız var. Bunlar kendi ücretlerini kendileri karşılıyor. Duyu bütünleme, devletin desteklemiş olduğu bir program değil. Ama normalde ihtiyaç” dedi.

BİLGİ ALABİLİRSİNİZ
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yarı resmi yarı özel bir kurum olan Umut Rehabilitasyon Merkezine 0505 590 55 33 numaralı telefondan veya @batman_umut_rehabilitasyon instagram hesabından ulaşabilirsiniz

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ